Volba výkonu plynového kotle
Dobrý den,
obracím se na vás ohledně výběru plynového kotle na zemní plyn. Jelikož jsem z jednotlivých
článků a různých diskuzí zjistil velké rozpory, zajímalo by mě kde je pravda.
Do nového rodinného domku s půdorysem 10x10 metrů, dvě patra (horní částečně zkosené se střešními okny),
stavební materiál YTONG 375 mm nezateplovaný. Dům je 5+1 se dvěma WC, koupelnou, tech. místností, nepodsklepený.
Stavba je na klíč, a dodavatel mi stále nutí 24 kW kotel pro vytápění a ohřev TUV v externím 60 litrovém zásobníku.
Všude se dočítám, že takovýto dům má maximální ztráty do 10kW při -12°C. A proto stačí kotel 12 kW. Pokud je
odběr TUV kotel toto upřednostní, takže by neměl být problém.
Nejvíce mě straší cyklování kotle - častých startů, ani ne tak z hlediska opotřebení kotle - ty by měli moderní kotle vydržet,ale tím, že častými starty samozřejmě narůstá spotřeba. Příklad auto které jede 100 km s malou rychlostí stále versus auto,které jede rychleji, ale každou minutu vypíná a znovu startuje. Pak dojde samozřejmě k opotřebení a vyšším provozním nákladům.
Tyto argumenty jsou pro mě logické, nevím pak proč je mi stále doporučován kotel s výkonem 24kW, který je zbytečně předimenzován ?
Můžete mi to prosím objasnit i vzhledem
k výše uváděným argumentům, hovořícím spíše pro kotel s nižším výkonem.
Děkuji předem za vaši odpověď.