Volba výkonu plynového kotle

Reklama
Volba výkonu plynového kotle

Dobrý den,

obracím se na vás ohledně výběru plynového kotle na zemní plyn. Jelikož jsem z jednotlivých
článků a různých diskuzí zjistil velké rozpory, zajímalo by mě kde je pravda.
Do nového rodinného domku s půdorysem 10x10 metrů, dvě patra (horní částečně zkosené se střešními okny),
stavební materiál YTONG 375 mm nezateplovaný. Dům je 5+1 se dvěma WC, koupelnou, tech. místností, nepodsklepený.
Stavba je na klíč, a dodavatel mi stále nutí 24 kW kotel pro vytápění a ohřev TUV v externím 60 litrovém zásobníku.

Všude se dočítám, že takovýto dům má maximální ztráty do 10kW při -12°C. A proto stačí kotel 12 kW. Pokud je
odběr TUV kotel toto upřednostní, takže by neměl být problém.

Nejvíce mě straší cyklování kotle - častých startů, ani ne tak z hlediska opotřebení kotle - ty by měli moderní kotle vydržet,ale tím, že častými starty samozřejmě narůstá spotřeba. Příklad auto které jede 100 km s malou rychlostí stále versus auto,které jede rychleji, ale každou minutu vypíná a znovu startuje. Pak dojde samozřejmě k opotřebení a vyšším provozním nákladům.
Tyto argumenty jsou pro mě logické, nevím pak proč je mi stále doporučován kotel s výkonem 24kW, který je zbytečně předimenzován ?
Můžete mi to prosím objasnit i vzhledem
k výše uváděným argumentům, hovořícím spíše pro kotel s nižším výkonem.
Děkuji předem za vaši odpověď.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.