Dobrý den,
pro vytápění novostavby rodiného domu uvažuji použít automatický kotel s litinovým výměníkem značky EKO-PERFEKT (prozatím bude spalovat hnědé uhlí).
Vytápění pokojů bude realizováno kombinací podlahového topení a radiátorů.
Chtěl bych se zeptat, jaké jsou s tímto kotlem zkušenosti, případně jaký jiný automatický kotel byste mi doporučili (palivo kotle minimálně hnědé uhlí a peletky)?
Díky za odpověď.
Zdravím diskutující s ekoperfektem, kdyby měl náhodou někdo zájem, mám na prodej řídící jednotku Ecomaxx 800R2, tady…
před 3 roky
ještě jednou díky za info a odkazy, poptal jsem, ale nevím přesně co objednat, protože dělají různé velikosti a počty…
před 3 roky
Tak to je "čokoláda" připájená do desky ... zkuste: ges.cz, gme.cz apod.
před 3 roky
791 odpovědí
Zobrazit všechny reakceZdravím diskutující s ekoperfektem, kdyby měl náhodou někdo zájem, mám na prodej řídící jednotku Ecomaxx 800R2, tady je odkaz: https://dum.bazos.cz/inzerat/143008018/r… .RŠ.
Vzhledem k tomu, že se mi nedaří kotel provozovat dlouhodobě na jiný než velmi nízký výkon (spolehlivě 13/60, jinak hrozí, že uhlí nestihne shořet a vytlačí hořeniště do popelníku), bych si dovolil položit do pléna doplňující otázky:
- padá vám také převážná většina popela z retorty dopředu před dvířka (mírně vlevo) ? Při vybírání mám vždy vepředu plno a vzadu prázdno.
- stává se vám, že do popelníku utečou kousky neshořelého nebo jen ohořelého uhlí ? Pokud ano, padá z retorty dozadu (lehce vpravo) ?
- rozdělával už někdo retortu pro kontrolu a případné čištění ?
Problém je závislý na typu uhlí, nicméně pokud potřebuji dům rychle nahřát, je nejlepší pár hodin topit dřevem - nesrovnatelně víc tepla.
TV Tomáš Vognar @tomas.vognarJak už několikrát zaznělo kvalita uhlí je tím hlavním co ovlivňuje kvalitu hoření, ale rozhodně by měla většina plnohodnotně shořet. Teď topím docela špatným úhlím (hodně prachu a nestejná frakce) a mám na 10 kyblů uhlí 2 kyble popele a škváry.
Mé zkušenosti:
- padá vám také převážná většina popela z retorty dopředu před dvířka (mírně vlevo) ? Při vybírání mám vždy vepředu plno a vzadu prázdno.
Odpověd: Ano, včera jsem čistil a před dvířky jsem měl plno a vzadu asi jen 3/4
- stává se vám, že do popelníku utečou kousky neshořelého nebo jen ohořelého uhlí ? Pokud ano, padá z retorty dozadu (lehce vpravo) ?
Odp: Ano, ale ne neshořelé, spíše hrudka škváry, která má uvnitř větší či menší kus neshořelého uhlí (je to vidět při rozlomení). Řekl bych, že padá, tak nějak rovnoměrně.
- rozdělával už někdo retortu pro kontrolu a případné čištění ?
Odp: Ano, ze spodu retorty je víčko, které drží na dvou matkách plus je přilepeno tmelem (nutno odšroubovat a odloupnout). Uvnitř je dutina kudy proudí vzduch z ventilátoru a uvnitř je potrubí se šnekem. Já to takto čistím asi 3x ročně a vždy se něco vysype (popel). Při prvním čištění (v polovině druhé sezony) byl vnitřek retorty plný - vysypal se tak kyblík popelu, takže přísun vzduchu byl omezený a hoření v té době bylo velmi špatné.
Teď už mám to víčko jen přišroubované (matky dotažené jen prsty), a tmel nedávám, pokud je tudy nějaký minimální unik vzduch, tak to neřeším.
Jen pro dokreslení mám kotel Eko-perfekt 23kW, starou řídíci jednotku AD3000 (nevím zda je to přesně ten typ, ale rozhodně to není ta nová ecomax). Topím do podlahového topení, takže mám topnou křivku nastavenou jednu z nejnižších (asi 5), používám ekviterm. Dům je zateplený topná plocha 120 m2 přízemí (do budoucna se rozšíří, až dokončím podkroví). Teď topím s nastavení 13/60 a naprosto v pohodě stíhá natopit a spalit uhlí i v posledních mrazech (- 13 C).
Ještě jeden postřeh, před pár sezonami, kdy jsem ještě neměl zatepleno, jsem topil i 17/60 (už si nepamatuji přesně), ale hořelo to pěkně, ale dům to nestihalo dostatečně vytopit v těch největších mrazech (- 20 C), protože teplotu podlahy omezuje ještě termoventil ve směšovači pro podlahové topení.
Dobrý den.
Nezkoušel jste někdo do tohoto kotle štěpku? Myslíte, že by to pobral šnek? Když to rozdrtí ořech, tak by mohl i sekané větve do 4cm..
LU Luděk Uhlobaron @ludek.uhlobaronŠtěpka se bude sekat ve šneku a klembovat v násypce. Jde to tak z bídou půl na půl s uhlím.
Zdravím všechny, chtěl bych poradit s těsnící gumou na násypce. Technik mi řekl, že je to normální guma z auta na okna, jenže když se optám v autopříslušenství, tak mi řeknou, že je někoilik typů.Můžete mi někdo poradit?Ta guma už je zedřená a ochozená.Díky moc!
TP Tomas Petrasek @tomas.petrasekPředpokládám, že tyto náhradní díly bude dodávat i Gas Komplet (dovozce těchto kotlů), ale může to být drahé - nové vnitřní cihly byly tedy pěkně mastné. Jinak bych zkustil něco univerzálního z firem jako alfaagro.cz
Už jste někdo měnili střižný šroubek? Kde se dá sehnat a kolik stojí? Mě bylo přes dielera řečeno, že se dá koupit všude v železářství za 2 Kč , ale nikde ho nemají a na internetu mi vyjelo že se používá do fréz na zimu ale jiný typ a skoro za 100 Kč, nejde o cenu, jde o to kde ho sehnat
JJ Jiří Jáchym @jiri.jachymStačí 100 hřebík, nějaký šroub nebo cokoliv co projde dírou, délka si upravíte, konec zahnout nebo dát matičku. Měnil jsem ho už několikrát.
Dobry den,
hezky Novy rok vsem.
Chci se zdejsiho osazenstva zeptat na priblizne reseni me nove nastale situace s kotlem Ekoperfekt 23kW.
Mam kotel jiz 3 sezony, elektro 4-cest. ventil, rizeno ekviterme a pomoci pokojoveho termostatu. Rozvody jsou predelane ze samotize, pouze pridane cerpadla. V prizemi jsou litinove radiatory s kulovymi ventily, v 1. patre nove plechove s termohlavicemi. Nyni jsme zrekonstuovali 1. patro a zacali topit i tam. Jde o to, ze cerpadlo nema silu vytlacit vodu nahoru a je tam stale 18°C. Pro dospeleho jaks taks, pro dite malo. Chapu, ze cerpadlo radeji honi vodu v prizemi, kde jsou coulove trubky a kulove ventily, tak jsem je priskrtil, jeden radiator v obyvaku zcela vypnul, teplota se vysplhala na 18,5°C.
Teplota na MIXu vsak vzrostla z 35°C na 38°C (pokojovy termostat je v obyvaku), myslel jsem, ze to pomuze, ale nepomohlo...
Take jsem zjistil, ze dochazi k celkem velkemu ochlazovani zpatecky, kotel topi na 75°C a vraci se voda 61-65°C. Kdyz sepne bojler, tak to atakuje hranici 55°C. Mam strach co bude pri vetsim mrazech. V rozvodech je cca 350 L vody.
Jedna se o stary nezatepleny dum s plastovymi okny, chodba stale studena. A to jeste dve mistnosti nevytapime.
Pomohlo by predelat rozvody napr. do slabych medenych trubek? Vymenit radiatory v prizemi? Ci pouze kulove vently za termohlavice, ci naopak termohlavice v patre za kulove ventily? Nebo je kotel slaby?
Kotel s vytapenim na teplotu 75°C problem nema. Mam nastaveno na 20s/65s, takze zde mam jeste vykonostni rezervu.
Diky moc za nazor ci radu.
S pozdravem Martin
Dobrý den prosím o radu, vlastníme s přítelem ekoperfekt 42kw... přijde nám že máme obrovskou spotřebu uhlí,topná sezona nás vyjde na 60 tisíc..vím je to hrozný, mám takový dojem že máme kotel zbytečně silný..šlape jako hodinky jen prostě moc žere a i když to ladíme aby to žralo mín myslím že u takto silného kotle se to asi vyladit moc nedá..asi jsme opět naletěli..vlastníme starý dům kde se nechází 3 bytové jednotky 3x 3+1 ,obýváme a vytápíme pouze jeden a půl druhého bytu..je opukocihlový,plastová okna,není zateplený. co si tak pročítám diskuze a co mám i známé kteří mají takový barák jako my nikdo neprotopí víc jak 35 000,což by pro nás bylo přijatelné ale takhle je to opravdu příliš..všichni mají kotle max 28kW nebo 35kw nevím proč nám topenář zvolil takovou silnou krávu :( už jsme z toho neštastní..máte někdo zkušenosti s takhle silným kotlem?pro jak velké prostory se užívá a jaká je spotřeba uhlí? děkuji za odpověď asi nám nezbyde než tenhle poslat do světa a koupit jinej..:( topíme v automatickém režimu ledvické uhlí..
BH Blanka Holásková @blanka.holaskova3x3+1 je velký pojem v m2 _já topím 300m2 a mam 24kw kotel ale nastaven na cca poloviční výkon.barák také není žádná novostavba,ale automat to bez problému zmákne,lepší slabší kotel co pojede než silný kterýdlouhodobě stojí,-velký kotel=větší retorta tím pádem i spotřeba.jde o to jaké máte tep ztráty.jinak kotel je litina s provozním černým uhlím ,to tu pálí málo kdo tím se mění i výkon a spotřeba a jde také o učinost kotle-81% je jakš takš hold litina i když tady je aspon spodek ve vode okolo hořáku
Dobrý den,
jak jsem mnohým slíbil, přináším výsledek "testu" vyrovnanosti hoření kotle v odpovědi na debatu funkčnosti retorty při topení méně kvalitní směsí. Byl jsem ve státech, soused pouze jednou za 4 dny dosypával palivo. Temperace nastavena na teplotu cca 23 stupňů - dopadlo to dobře, pokojová se pohybovala bez problému mezi 16-17°C. Vnitřní čidlo selhalo pouze jednou, ale jinak se kotel NIJAK VÝRAZNĚ NEPŘEHŘÍVAL.
Jednoznačná spokojenost, EKO PERFEKT mne nezklamal. Baští dobře vše, co má napsáno v prospektu: http://www.ekokomfort.cz/eko-perfekt/kot…
Dobrý večer,zajímalo by mě jestli máte někdo zkušenosti s tímto kotlem a jeho řídící jednotkou http://www.fireeco.pl/cz/fargo Děkuji za každou odpověd
LL Ladislav Lantras @ladislav.lantrasDobrý den,
tyto kotle prodávám.
Pokud chcete cokoliv vědě, rád Vám odpovím.
Pavel Zídek
Sice je to asi mimo hlavni tema, ale mozna by nekoho zajimalo, ze v Eko-Perfektu v prostoru nad rostem se daji pekne pect brambory (v malem pekaci).
Ekoscroll pořádá školení nepřihlásíme se?:-) Třeba se tam dovíme něco nového o ecoMaxu.
Mají to na první straně ekoscroll.cz
Dobrý den,
posílám schéma zapojení automatického kotle s litinovým výměníkem (zautomatizovaný Viadrus U26), tak jak to u mě funguje již delší dobu k maximální spokojenosti.
Požadavek ode mne byl na co největší jednoduchost.
- Žádná složitá regulace
- Žádné motoricky a vlastně ani jinak ovládané ventily
- Pouze 2 čerpadla
- Žádný termostat
- Žádná ekvitermní regulace
- V každé místnosti máme nastavenu požadovanou teplotu (termostatické hlavice) všude 24, v ložnici 22, v koupelně 26.
- Automatika na kotli pouze uržuje nastavenou teplotu vody a zpíná čerpadlo pro ořev TUV.
V létě se jen vypne čerpadlo ÚT a zavře kulák do ÚT.
- Spotřeba cca 8-9 tun (ořech 2 Ledvice) uhlí za zimu.
- Nezateplený dům z roku 1930 - původní špaletová okna.
- 2 byty, 200 m2, 6 lidí. TÚV se používá i do praček a myček nádobí.
Dobry den,
jiz od srpna topim v kotli EkoPerfekt 23kW svou 1. sezonu, dlouho jsem tuto diskuzi procital a cerpal cenne informace a rady pro topeni v tomto kotli, rad bych se odvdecil par postrehy a zkusenostmi.
Ze zacatku jsem topil v kotli v rucnim rezimu, jelikoz mam spoustu dreva a stareho uhli. Kotel se casto pretapel, pomohlo snizit kotlovou teplotu na 65°C a ochrannou teplotu proti prehrati na 85°C, nelze nalozit plnou komoru uhli a drevem, jinak slehaji plameny az do prostoru kominove klapky, nepomohlo ani priskrceni vzduchove klapky a snizeni otacek ventilatoru. Proste prikladat malo a casteji... Vydrzel jsem takto topit az do konce listopadu, kazde odpoledne po prichodu z prace jsem musel zatapet, bylo hodne popela, spotreba elektricke energie byla cca 1,5 kWh/den (kotel + 3x cerpadlo), s tim ze pres noc, kdyz kotel vyhasinal tak ventilator foukal cca 2-3 hodiny v kuse. Kotel byl hodne zanesen sazemi a musel jsem ho kazdy tyden cistit, vymenik + prostor kominove klapky.
Koncem listopadu jsem presel na automaticky rezim, nalozil jsem zasobnik orechem II Ledvice, naplnil snekovy dopravnik, na retorte zapalil PB horakem. Vzduch jsem nastavil na cca 1/4 vzduchove klapky a 100% otacek ventilatoru, podavani 20s, prodleva 70s, kotel horel hned napoprve cely tyden bez problemu, zasobnik vydrzel 4 dny, kazdy den jsem vybral pul kbeliku popela. Byl jsem s tim spokojeny, ale co s tim starym uhlim? Tak jsem ze stareho pletiva udelal sito s velikosti ok cca 3 cm a uhli prozejbroval. Vznikla mi z toho smes prachu a vetsich kousku. Nasypal jsem to do zasobniku a horelo to bez problemu, kdyz jsem vsak takto nalozil 2/3 zasobniku, tak z velkych kusu se udelala klenba, snek se vyprazdnil a kotel vyhasl. Toto se mi stalo cca 3x. Nyni to micham v pomeru 2 kbeliky orechu 2 a 0,5 kbeliku "smesi", trochu promicham v zasobniku a funguje to vyborne.
Mezi svatky jsme byli na 4 dny mimo domov, kotel jsem nastavil na 65°C a do topeni 25°C, kotel dum bez problemu temperoval na cca 16-17°C. Po prijezdu domu jsem nastavil na kotli teplotu 70°C a do topeni dle ekvitermy (cca 40°C). Kotel mel s natapenim mensi problemy ve smyslu, ze stale oteviral a zaviral 4-cestny ventil, aby uhlidal teplotu na zpatecce. Trochu nechapu mysleni regulace 4-cestneho ventilu, pri vyhrivani systemu dosahl pozadovane teploty 40°C, ale stale oteviral vice a vice az na 50°C a pri teto teplote zacal pomalu zavirat (cca po 1%), to mu trvalo asi 5 cyklu.
Kdybyste meli nejake dotazy, tak velice rad odpovim, pokud mate nejake rady k regulaci 4-cestneho ventilu EcoMAXem 800, aby tolik neprevysoval pri vyhrivani nastavenou teplotu, tak budu vdecny.
MF Martin Fidler @martin.fidlerDobrý den, můžete sem někdo prosím napsat jak často vám kotel zapíná a jak dlouho stojí? Máme kotel ekoperfekt 28kw a nastavení dávkování je 16/74 a teplota kotle je nastavená na 70 stupnů.Ventilátor je otevření tak na centimetr a mín a zkoušíme ho od 37% do 80%. Trápí nás třeba to, že moc často zapíná i když máme termohlavice zavřené, nebo je to normální?
Potřebuji někoho kdo mi poradí a mohu to s ním prodiskutovat. Jinak komín je vložkovaný. Je pravda, že i když jsem obalil trubky v kotelně je tam pořád teplo.kolega má kotel a dobře izolovaný a v kotelně má zimu chladno.
Dobrý den nevite nekdo kde nastavit prednost pokoj.termostatu pred ekvitermou mam ecoster200 porad mi to topi vic nez mam nastaveno diky
RV Roman Vrána @roman.vranaDobry den,
mam regulaci EcoMAX 800 a pokojovy termostat EcoSter 200 cca 5 mesicu, topim 2. mesic v rucnim rezimu. Zatim jsem prisel na dvoji zpusob ovlivneni ekvitermy pokojovou teplotou:
1) Ecoster200 se chova jako termostat, teplota pod danou hodnotu dava signal TOPIT, nad danou hodnotu signal NETOPIT, v nastaveni MIXu1 je polozka Pok.term.MIX, tam se nastavi teplota o kterou se ma teplota na MIXU po dosazeni pozadovane teploty snizit.
2) Regulace vypocitava rozdil mezi pozadovanou teplotou a skutecnou teplotou na termostatu, tento rozdil vynasobi koeficientem a vyslednou teplotu pripocte k teplote z ekvitermy. Ten koeficient lze nastavit v Nastaveni MIX1, polozka uplne dole, nevim jak presne se jmenuje, Tepl.koef.termostatu nebo neco takoveho...
Pokud moznost 1 a moznost 2 nastavite na 0, mela by teplota na MIXu byt rovna te vypoctene z ekvitermy.
Pokud Vam to topi vic nez by melo, tak doporucuji pouzit nizsi ekvitermni krivku a dat vliv pokojove teploty na vyssi koeficient napr. 10.
Snad Vam to trochu pomohlo...
Prosím o pomoc s nastavením Eko perfekt 23 (pelety)Potřeboval bych porovnat nastavení hodnot na ecomax 800R.Mam dvě čerpadla a 4cestný ventil, řízení pokojovým termostatem.Děkuji za každou odpověď. a.zelicko at seznam.cz
PZ Pavel Zelnický @pavel.zelnickyHoření peletek a seřízení kotle je velmi jednoduché, pokud máte bílé pelety , nastavte dávkování dle tabulky v návodu k obsluze kotle, nastavte množství vzduchu tak aby pelety nevylétávaly ven z hořáku.
Ostatní nastavení by Vám měl provést servisní technik který kotel uvádí do provozu ( pokud jste si kotel nedovezl z Polska ! )
Dobry den,
diky moc za zajimavou diskusi k kotli EKO-PERFEKT. Poridili jsme na doporuceni topenare kotel Viadrus U22 Ekoperfekt pred dvema lety a musim rict, ze zkusenost zatim uplne pozitivni neni. Vytapime 2 podlazni rodinny dum, cca 200m2 a mame vymenena okna. Predchozi sezony jsme topili uhli (orech 2, Ledvice), ale loni bylo uhli velike, tudiz se zasekavalo ve sneku a navic plne mouru, takze kotel spis netopil nez topil. Letos jsme chteli topit pelety a potrebovala bych poradit s nastavenim. V kotli jsme zatopili pred tydnem, topime na 69st. a vyuzivame samotiz, ale cim jsou radiatory od kotle dal, tim jsou studenejsi. Navic pri soucasne venkovni teplote je spotreba cca 6 pytlu denne, coz je pomerne dost. Topenar si s kotlem nevi rady, pri kazdem dotazu nas odkaze na cloveka, ktery nam kotel zprovoznoval, ale ani jeho rady nikam nevedou. Diky moc za info.
MV Martina Vavrova @martina.vavrovaPředně nevím co je kotel U22 Ekoperfekt.......
Špatné palivo je největším problémem u automatických kotlů.
Z čeho usuzejete že spotřeba pelet je velká ? Víte jakou máte tepelnou ztrátu objektu (domu ) ?
Samotíž je naprosto nevhodná, proto Vám nedotápí koncové radiátory, bylo by vhodné kotelnu upravit na dvě čerpadla / kotlové a systémové / samozřejmě se čtyřcestným ventilem. Nastavení dávek paliva u pelet jednoduché dle tabulky doporučené výrobcem, vzduch přiměřene tak aby nevulétávaly peletky z hořáku.
Pozvěte si servisního technika (nebo dobrého topenáře) , který Vám poradí s úpravami.
Pokud rady člověka který kotel spouštěl "nikam nevedou", oslovte někoho jiného.
To že jste zvolili špatného topenáře který si neví rady Vám asi nemusím říkat....
dobry den mam problem nevim jestli mam dobre zapojeni mam to napojeno na stavajici system drive samotiz ale myslim ze to funguje nejak divne kdyz dam nastaveni cerpadla TUV prednost rozsviti se na displeji ohrev tuv ale topi to i do radiatoru kdyz dam bez prednosti tak take jenom kdyz nastavim leto tak si to topi jen na tuv.
kdyz dam rucni nastaveni (provoz)tak jako cerpadlo uv se sepne ladomat a kdyz zapnu mix cerpadlo zapne se cerpadlo uv myslim jestli to nema byt na opak ....kdyz tak dam foto z realu toto je jen muj nacrt dle stavajiciho zapojeni předem díky.
A ještě jsem zapoměl, neznáte někdo funkci pinů na frontpanelu u regulace A3000 ? Nejedná se náhodou o nějaký vstup/výstup, pro externí display připadně o RS 232 ? Prodejce mi řekl že tento typ regulace nemožňuje vzdálenou správu ani připojení nějakého externího modulu, na kterém by bylo možno sledovat stav kotle v referenční místnosti, nikoli ho chodit kontrolovat do sklepa, a ať si koupím u nich nový tip regulace, která to umožňuje, za 7000,- :/ Zatím kontroluji alespoň kotlovou teplotu vzdáleně, ale chtěl bych nejlépe stav celého systému. Neřešil někdo tento problém? samozřejmě nejraději bych spoji kotel s pc, a mohl kontrolovat kotel a jeho stav online z internetu. existuje nějaká regulace vhodná k tomuto kotli která jde spojit s pc ?
díky
Dobrý den,
Mám Eko Petrfekt 23kw třetím rokem, topím ledvicemi a mimo občasné zaseknutí většího kusu v násypce jsem celkem spokojen. Mám však tři problémy, jeden jsem vyřešil a na dva bych se rád zeptal.
1, Zanášení/čištění kotle,výměníku
Nezkoušeli jste někdo nějak zabránit usazování prachu v prostorách kotle nad retortou ? tlak vzduchu foukající do hořícího uhlí zvedá hořící prach/saze/popel nahoru a ty se usazují v kotli a v přívodu do komína. Napadá mne nějaký usazovák v prostoru pro topení kusovým palivem, případně elektrostatický filtr ? Ale abych nevymýšlel vymyšlené tak se ptám. Zatím luxuji kotel přez filtr/usazovák vysavačem, ale rád bych na sací trubici přidělal drátěný kartáč. Nesetkal jste se někdo s drát.kartáčem na vysavač?
Chci to nějak vyřešit, protože mi vadí při čištění kotle ten všude poletující prach, který dělá z kotelny uhelné doly :(
2,
Jak v praxi správně nastavit poměr mezi otevřením komínové klapky a výkonem ventilátoru ? proč je tam vůbec komínová klapka? mám to zatím od oka, měřil jsem pouze teplotu komínových spalin, ale jistě to má zásadní vliv na spotřebu paliva. Pokud je tah veliký, stačí přeci přivřít vetnilátor, pokud malý jeho výkon zvednout. Škrtit komínovou klapkou ventilátor a vytvářet v kotli přetlak je naprosto nevhodné, tak proč tam je?
3, Problém se zasekáváním uhlí jsem vyřešil tak, že termostatem, jehož čidlo je na retortě, spínám velký stykač mechanicky přišroubovaný na výsypném otvoru násypky. Pokud dojde k prohořívání uhlí do retorty jeho nedostatkem, spustí stykaž zapojený jako wagnerovo kladívko, a chvění stykače sesype zaseknuté uhlí v násypce a proces vytláčení hořícího uhlí z podavače zajistí opět funkčnost. Od té doby jsem zatápěl pouze jednou (cca za2 roky) a to když ucpal hrdlo násypky kus uhlí jako pěst, který jsem přehlédl na lopatě.
děkuji za případné nápady!
Petr
Dobrý den, v listopadu 2010 jsme si nechali namontovat Eko-perfekt 23kw. Po počátečních problémech se situace již uklidnila a dá se říct, že jsem spokojený uživatel. Jediné co mě však zaráží je spotřeba uhlí. Pokud bychom topili stejným tempem jako nyní celou topnou sezonu, tak odhaduji spotřebu na 100-120q uhlí. Dům má cca 2x150 m2, spočítané tepelné ztráty 16kw. Zatím v něm nebydlíme a na radiátorech nejsou instalovány termoventily.
S velkou spotřebou uhlí je spojeno i velké množství popela. V diskuzi pan Lant píše na 30kbelíků uhlí 2 popela. My to máme na 10 kyblíků uhlí 2 popela. Nemáte někdo podobné zkušenosti. Děkuji za rady
JB Josef Bureš @josef.bures364Dobry den
taky jsem koupil ekoperfekt23. Topim v nem od 2.zari minuleho roku do dnesniho dne a to to bez vyhasnuti, jsem spotreboval cca 70metraku. Dum mam stary, nezatepleny se dvema byty 3+1 cca 75m2. Nevim jestli se to da nejak poladit, aby spotreba byla mensi a ikdyz ne, tak bych se mel vejit v penezich do 20 tisic. Takze na jeden byt 10tis. za topeni mi prijde dobry. Topim orech 2 ledvice.
Dejme tomu, že jsem perfekcionista. Chtěl bych se zeptat, nejlépe nějakého odborníka, jestli se dá u EkoPerfektu, stejně jako i jiného automatického kotle přesně nastavit množství vstupního vzduchu. Abych to vysvětlil. Zjednodušeně, je třeba tolik O2, aby všechna (zuhelnatělá) celuloza [C6H10O5]n se přeměnila na CO2 a H2O. Pokud bude kyslíku méně, neuvolní se veškeré teplo; pokud bude zase vzduchu moc, bude kotel zbytečně ochlazován. Jak ale poznám (aspoň přibližně), jaké je správné množství vzduchu? Mohu vzduchu přidat nebo ubrat a pořád se mi zdá, že to hoří dobře. Některé kotle mají ve spalinovém prostoru lamda sondu, která měří množství O2 (mělo by se blížit nule), díky které množství vzduchu je vždy přesné. Nevýhoda (pokud vím) je že sonda po pár letech odejde do věčných lovišť. Mě by ale stačilo si nějaké zařízení s lambda sondou vypůjčit a podle toho si to nastavit jednorázově, anebo 1x za rok; protože uhlí je každý rok jiné a to je v podstatě jediná vstupní veličina, která se nějak mění.
Existuje takové přenosné zařízení? Nebo dá se nastavit množství vzduchu aspoň přibližně podle nějakých vlastností plamene nebo jiných kritérií?
TV Tomáš Vognar @tomas.vognarDobrý den pan Vognar. Ked som kupoval kotol eko perfekt 23 tak som si myslel, že čím viac otvorím klapku na ventilátore tak tým viac bude vzduchu na horenie a vlastne aj to horenie bude lepšie pretože bude vačší plamen a ono jejda, nejak to nefungovalo. Klapka otvorená na 80% plameň silno žltý vysoký asi 12-15 cm a nejak to slabo ohrievalo vodu. Poradil mi až pan Matyáš (ktorému ďakujem za cenné rady pri ladení eko perfektu), že klapka ventilára musí byť nastavená tak aby plameň bol rozřážaný lítinovým deflektorom nad horákom a farba konca plameňa bola ľahko do modra čo signalizuje správne spalovanie. Docielil som to tak že som nechal klapku ventilátora otvorenú iba na cca 20%. Teraz mám dlžku plameňa cca 25-30 cm, takže plameň zasahuje až nad rošt komory ručného spaľovania a nie je problém vyhnat teplotu vody na teplotu, ktorú si nastavím, kľudne i na teplotu 80°C a viac. Pred tým som bol rád že sa s teplotou vody dostanem na 65°C.
Už viem, že plameň vysoký cca 30 cm a farba konca plameňa ľahko do modra, sú hlavnými indikátormi správného horenia a tým pádom i optimálného prívodu vzduchu do horáka u kotla. Avšak toto všetko za podmienok, že máte v kotli kvalitné palivo.
Dobrý den, jsem také spokojeným majitelem tohoto kotle a chtěl bych poprosit zda někdo nemá český návod k servisnímu menu regulace A3000D (mám doma jen polský a anglický). Byl bych moc vděčen za jeho poskytnutí :-) přeci jen se to čte lépe v mateřském jazyce.
LL Lukáš Lukas @lukas.lukas324http://www.ekokomfort.cz/data/USR_001_PI…
Dobry den,
take uvazuji o nakupu kotle EkoPerfekt 23kW ci 28 kW. V technickem listu je uvedena spotreba elektricke energie cca 260W (snek+ventilator), jaka je skutecna spotreba? Zkousel to nekdo merit?
Dekuji za odpoved.
Martin
Podělím se s osobními zkušenostmi s kotlem EKO-PERFEKT 35kW. Do provozu byl kotel spuštěn v září 2009. Kotel je určen k vytápění chalupy s celororočním provozem. Kotel byl zprovozněn firmou uvedenou v seznamu dovozce. Potud vše v pohodě. Problémy začaly s počátkem zimy. Kotel měl vyržet v nočním režimu přes týden a v pátek se spustit v režimu denním. Přes zimu bylo zajištěno přiložení jedenkrát během pracovního týdne. V sobotu a neděli fungoval již standartně.
V čem vidím základní problém? V tom, že se na kotel nedalo spolehnout. Chyba AL01 byla skoro na denním pořádku. Uhlí vytvořilo jakousi klembu a nepadalo a nepadalo... Letos mám jiného dodavatele uhlí, údaně uhlí ze stejného dolu. A výsledek? Od léta se uhlí "zaseklo" pouze jednou... Myslím, že tu výrobce kotle mohl změnit tvar násypky, nebo tam vložit něco, co s uhlím pořádně "zatřese". Přece jen za cenu kotle vyšší jak 100 000 Kč, by jej nemělo vyřadit z provozu uhlí, byť nekvalitní. Letošní uhlí mimochodem obsahuje více prachu jak to loňské. Co to tedy způsobovalo, opravdu netuším. A těch zkoušek bylo... Osvědčilo se nakládat maximálně půl násypky.
Jinak kotel zatím jede na 25 až 50% výkonu. To sebou přináší občasné dehtování. Možná díky vlhkosti uhlí.
Co mě na kotli mrzí, je že některé potřebné funkce jsou schovány v servisním menu, dle mne jsou potřebné a nemají vliv na hoření a funkci kotle. Do tohoto menu jsem se dostal i bez pomoci servisáka (ten to nechtěl prozradit) a nyní jsem s kotlem naprosto spokojen, protože se ho již podařilo doladit.
Kotel je zapojen dle schématu výrobce a jede v ekvitrmním provozu. S ekvitermou trochu bojuji. Málokdy se dostanu na teplotu nastavenou na kotli. Ekviterma si udělá co chce, i když v servisním menu se s ní dá pohnout.
Pro naprostou pohodičku musím do sklepa častěji a pohnout nastavením teploty.
Jen bych chtěl upozornit na skutečnost, že nastavení U1 a U2 určuje výkon kotle. V létě jsem tu měl opraváře a nastavené hodnoty po jeho zásahu byly asi tak na výkon 10%. Netušil jsem to, ale při poklesu venkovních teplot pod -10°C nebylo možné zvednou teplotu vevnitř nad 20°C. Stačilo pak upravit zmíněné hodnoty a již je vše v pohodě.
Dnes tedy mám kotel, se kterým jsem relativně spokojen a vím, že mohu na chalupu přijet kdykoli a budu si užívat teploučka.
Chalupa se využívá, jak jsem již psal, celoročně.
Přiznám se, že jsem líný vyzkoušet manuální topení, které bylo důvodem volby tohoto typu kotle. Snad se k tomu dostanu, ale představa manipulace se šamoty v horní části, mě trochu odrazuje.
Co se mi roznodně líbí, že na 30 kbelíků uhlí, připadnou 2 kbelíky popela!!!
A co se týká úspor paliva proti Petrám? Asi 50% a to za přestavbu stálo.
Kdo se rozhoduje pro nový kotel přeji šťastnou volbu.
Dobrý den, opět zdravím. Pořád řeším stejný problém. Asi to chce spíš topenáře, který to tu uvidí a udělá si obrázek sám. Kotel mi stále jede na 70 stupňů.....horní části radiátorů jsou vařicí a spodní část chladná.
Dále jsem objevil, že z patra se ve zpátečce do kotelny vrací celkem horká voda, ale z přízemí skoro studená? Vážně už si nevím rady
VB Vláďa Bárta @vlada.bartaZkontrolujte si, jestli ta spátečka je opravdu spátečka, vše od kotle až k radiátorům zda nemáte chybu v zapojení. Je to samotíž, nebo s čerpadlem - nucený oběh. Co máte za ventily na radiátorech? Jestli nemáte někde chybu a čerpadlo nepřetlačuje proti sobě část okruhu.
Pánové, máte někdo zkušenosti s topením ne s hnědým uhlím? Co má největší výhřevnost?
Co třeba do stávajícíhom ořechu 2 přimíchat koks?
VB Vláďa Bárta @vlada.bartaPane Bárto,
jeden můj nejmenovaný dodavatel a vrchní servisní technik vždy na podobné dotazy odpovídá :
"Pánové, topte si v našem kotli třeba kozími bobky, ale nechtějte po mě záruky že se ohřejete a že se kotel zanedlouho nepo ... re !"
konec citátu .
Experimentům se meze nekladou, zkusil bych eventuelně do uhlí přimíchat mleté petky . Výhřevnost se určitě zvýší.:)
Dobrý den. Mám taky ještě jeden dotaz. V příručce ke kotli je napsáno, že v automatickém režimu nesmí být zavřena komínová klapa (dle mého, aby se vzduch z ventilátoru nevracel zpět do retorty.) Zajímalo by mě, jestli mi někdo dokážete odpovědět na to, jak by se kotel choval, kdybych do prostoru ručního topeniště naskládal šamotové cihly, samozřejmě s dostatečným prostorem pro průchod kouře. Jde mi o to, že prostor pod keramickými deskami, které jsou umístěny nahoře je sice zúžen, ale šamot by mohl více naakumulovat teplo a nemuselo by tedy tak často docházet k ohřívání kotle na minimální teplotu. Neboli ventilátorem hnaný teplý vzduch by předával teplo šamotu a ten v režimu klidu ho předával zpět kotli. Co na to říkáte? Neuvažoval o tom někdo?
PP Petr PUK @petr.pukDobrý den,
nestane se nic, zkoušel jsem to, nemělo to moc velký efekt. Ale nic Vám v tom nebrání, pokud nezkusíte, nedozvíte se výsledek.
Dobrý den,
jen jsem se chtěl optat, zda nejde nějakým způsobem zvýšit výkonost kotle.
Mám automatický kotel s litinovým výměníkem EKO PERFEKT 23 a obávám se, že je na můj rodinný dům příliš poddimenzovaný :(.
Natápím patrový dům (2 x 130 m2). Objekt je nezateplen, ale mám nová plastová okna.
Při teplotách do 0 stupňů není problém natopit i 25 stupňů, ale jak klesne teplota pod bod mrazu...trápíme se doma s teplotou maximálně 20 stupňů.
Děkuji
VB Vláďa Bárta @vlada.bartaPři teplotách okolo 0stC pracuje topný systém cca na 50%. To máte takovou spotřebu tepelné energie že to nestačí?
Dobrý den, jsem majitelem kotle Eko perfekt 23 a mám problém s tím,že se nemohu dostat do servisní úrovně nastavení kotle. Kotel je osazen již novou řídící jednotkou ECOMAXX 800R, pro vstup do servisní úrovně požaduje 4číselné heslo. Nemohl by mi s tím někdo pomoci. Děkuji předem.
DD david DAVID @david.david168napiste mi na mail: michal.nic at seznam.cz
Ceny ocelových kotlů tak vyletěly za poslední dva roky, že se vyplatí jít do ekoperfektu, ale z POLSKA, kde stojí s DPH tolik, jako u nás bez DPH.
http://www.fuego.pl/1930_LING_M_28_kW.ht…
Dobrý den, mám EkoPerfekt koupený vloni napodzim, čili nemá ještě novou grafickou řídící jednotku. Chci se zeptat, jestli nevíte, jestli je možné nastavit někde v servisním módu, aby když ř.j. stočí 4cesťák na 0, aby zároveň vypla čerpadlo ÚT. V těchto podzimních dnech, kdy kotel už hoří, ale většinu dne není třeba prohřívat dům mi běží toto čerpadlo zcela zbytečně, honí dokola jen studenou vodu. Pokud kotel přestavím jen na ohřev TUV, tak se toto čerpadlo vypne, takže vím, že ř.j. ho vypnout umí.
TV Tomáš Vognar @tomas.vognarU A3000D vypnout čerpadlo ÚV přímo v daném případě dle mého soudu nejde. I když nastavíte v servisním módu vypnutí, dojde k němu pouze v případě, že se kotel přepne, že došlo palivo, tzv. "ALARM 1" Taky jsem tenhle problém řešil. Někdo tady na téhle diskuzi psal, že dal na primární větev termostat tuším na 30°C, který ovládá čerpadlo. To značí, že pokud teplota primáru je pod 30°C, tak čerpadlo neběží. Nad 30°C teprve spíná a pak už si ho řídí kotel sám.
Já letos osadil větev ÚV čerpadle ALPHA 2. Pokud je pravda, co ukazuje na displeji, tak spotřebou 8-12W (u mě reál, uváděna tuším 5-22W) mě neirituje. Původní byla klasika 45W na 3 rychlosti(a to už je poměrně malá spotřeba.) Celková roční úspora cca 200 kwh (cca 600-800 Kč/rok)
Dobrý den ,chtěl jsem se zeptat majitelům ekoperfektu jestli také máte teplotní rozdíl 20 stupnů mezi výstupem na kotli a teplotou za 4 cestným vetilem do domu. 4 cestný vetil je na plno otevřen.předem děkuji za info
JK Josef Kukla @josef.kuklaJa mam teploty vyrovnane. Asi nejde o to, mit 4cestak otevrenej naplno, ja ho taky nemam. Prej je dobry dat na 4cestak servo, prej se to da vyladit presne.
Dobry den,
mam kotel znacky Ekoscroll necely 2 mesice a od te doby co me ho firma LS Mont namontovala tak me nevyhasl. Ctu tady Vase problemy s vyhasinanim a myslim si ze to bude hlavne prilis velkym privodem vzduchu. Na kotli ekoscroll se da regulovat vzduch elektronicky snizovanim otacek. Ovladani kotle maji vychytany cas a teplota vyhasinani se da nastavit v menu. Jezdime na hory a vzdy kdyz se vratim po 3dnech mam domecek pekne vytopeny na 22C. Pri odjezdu nastavim teplotu v obyvaku na 16C. Koupil jsem kotel s otocnou retortou a ten pry snad nevyhasina. Jsem s nim velice spokojeny, jo a taky ho vubec necistim, necham to az po sezone. Jinak firma ekoscroll dela i regulaci, budu od nich chtit napojit solarni panely na stavajici system rikali ze to neni problem. mrknete na www.ekoscroll.cz Delaji i litinovy kotle tak vam treba poradi co a jak nastavit. Topim hnedym orechem z Ledvic, taky jsem zkousel peletky, sice je cisto ale za ty prachy to nestoji.
TK Tomáš Kutil @tomas.kutilDobrý den,Mám kotel jako vy a chci se zeptat jak v něm topit dřevem-ručně a jak na uhlí na automat,popřípadě poradit s nastavením a jestli by jste neměl návod k obsluze.Moc děkuji Kadlec.
Dobrý den, rád bych Vás tímto požádal o další radu spojenou s eko perfektem, ale hlavně s kombinací tohoto kotle a solární sestavy.
Začnu tím, že popíšu situaci v mém domě. Mám v přízemí 2 bytové jednotky. V jedné bydlím já s rodinou, v druhé moje máma.
Eko perfekt vytápěl perfektně celou zimu, jen se občas stalo (větrání, vaření, pečení, apod.) že v jednom bytě (tam kde nebylo čidlo) nebylo 100% vytopeno. Řešil jsem to čidlem na zem, eventuelně jeho přetažením mezi hlavními místnostmi bytů.
Letos jsem se rozhodl, že doplním topný systém solární soustavou s akumulační nádrží.
Chtěl bych proto znát Váš názor na moje schéma, zda je v pořádku a eventuelně ho doplnit, nebo přepracovat. Do schématu jsem zapracoval již 2 samostatné okruhy pro 2 byty. Nejsem topenář, jen si myslím, že by to takhle nějak mohlo pracovat.
Rovnou přiznávám, že tam budou asi chyby a to:
1. Nevím jak uchladit kotel v případě překročení kritické teploty.
2. Nejsem si jistý, jestli se mi nebudou hádat tlaky v akumul. nádrži a topných větvích.
3. Taky si nejsem jistý, jestli to celé není pitomost... Hold jsem jenom obchoďák... :-)
Dovedete to někdo posoudit. Zvláště pak vy, co se tím živíte a poskytnete mi rady, prosím?
PP Petr PUK @petr.pukJá budu solár v budoucnu asi také řešit, tak se vyjádřím jen k tomuto. Ve Vašem zapojení vidím, že kotel bude trvale na svém primárním okruhu ohřívat akumulační nádrž na nějakých 60C. Aby kolektory měly nějaký smysl, musela by regulace spustit čerpadlo jejich okruhu jen v případě, když budou schopny ohřát vodu na více než 60C. Pak tedy význam soláru dost padá, jako laik nevím, jestli toho jsou vůbec schopny a i kdyby, vyšší teplotu než 60C bych si na ruku pustit nechtěl. Myslím, že takto jednoduché to nebude.
Aby z toho byl nějaký užitek, tak si myslím, že ty akumulační nádoby budou potřeba minimálně 2 zapojené sériově. V první by se předehřívala voda (užitková a vratná z radiátorů) pomocí solárních kolektorů a v druhé by to kotel (+eventuelně elektřina) dohříval v případě potřeby.
Dále ve vašem zapojení s 3 nezávislými regulacemi vidím také problém s ochranou kotle proti přetopení (asi hlavně v případě ručního topení).
Zdravim. Na Slovensku uz mame konecne oficialneho dovozcu kotlov LING od firmy Klimosz. Kliknite na www.klimosz.pl a na odkaz slovenskej vlajky... Predaj super, servis robia aj ked zatial som ho nepotreboval... :-)
Kotol LING COMBI nema chybu...
Chtěl bych také připsat zkušenosti s Ekoperfektem 28 ke konci první topné sezony. Překvapuje mě, že od každného tu čtu jen chválu a já musel často řešit problémy. Teď už jede poměrně ke spokojenosti, když tuším, na co si dát pozor. Problémy zde vypisuji a budu potěšen, pokud se k tomu někdo z vás konkrétně vyjádří.
Vybral jsem tento automatický kotel, protože bývám více dní pryč a doma je ženuška s dětmi. První topné dny byly hrozné. Kotel každý druhý den vyhasl. Manželka se v něm chtě nechtě musela naučit zatápět a vždy se vracela ze sklepa s pravou rukou po ramena černou; a do telefonu mi nadávala. Nyní vím, že kotel je schopen vyhasnout ze tří důvodů; buď se něco šprajcne nad šnekem (zatím 2x), nebo (2) a nebo (3). Nyní k popisu problémů:
1) Regulace výborně drží konstantní teplotu v domě, nicméně vždy o 3 stupně více, než kolik nastavím. Kotel si teplotu v referenční místnosti umí změřit dobře. Abych pravdu řekl, nechápu smysl pokojového teplo-čidla, když je ekvitermní regulace, nebo nechápu smysl ekvitermy, když kotel má topit na teplotu referenční místnosti
2) Kotel je velmi citlivý na nastavní u1 a množství vzduchu. Když je poměr vzduch/u1 malý, dochází k nedokonalému spalování, což se projeví velkým usazováním černých hořlavých sazí na výměníku. Správně by se prý měl usazovat jen šedivý popílek, a sice v menší míře. Naopak, pokud je tento poměr velký (nebo jen u1 velké, nemám v tom úplně jasno), tak časem dojde k vyhasnutí kotle. Hořící uhlí se více a více posunuje na okraj retorty, kde postupně vyhasne/přepadne, zatímco uprostřed vyvěrá nehořící uhlí. Párkrát se mi podařilo tento problém zachytit před úplným vyhasnutím a párkrát jsem přišel již pozdě, když na displayi svítil AL-01 (Díky za tento alarmový stav, jinak by uhlí v popelníku bylo podstatně více). Tomuto problému se mi podařilo postupně vyvarovat tím, že jsem hodně nížil výkon; naštěstí stačil i v největších mrazech vytopit. Mám u1=13, u2=60, u3= 20, šubr vzduchu mám otevřený na o něco více než polovinu. Na výměníku se usazuje směs šedých a černých sazí.
3) Vždy, když odjedeme z domu na delší dobu (týden), dům vychladne a je třeba ho opět rozehřát na 20C, kotel to nějak nezvládá, vždy po několika hodinách běhu padá s výpisem "AL-01". Nezáleží na tom, jestli kotel odstavím a po návratu opět zapálím; nebo ho nechám běžet a přestavím denní programátor tak, aby kotel začal topit na denní teplotu půl dne před naším příjezdem a noční teplotu nastavím na 10C. Padá bez viditelné příčiny, po odblokování alarmu zase pokračuje v hoření. Je to zážitek přijet se 4mi dětmi do takové zimy. Můj instalatér se vyjádřil, že to nastane tehdy, když kotel dlouho jede a teplota na něm nestoupá, vyhodnotí, že asi vyhasl; tento problém v servisním menu odstranil; má to ale nevýhodu, že kotel při vyhasnutí nevypne, což například v případě bodu (2) znamená, že budu mít plný popelník uhlí. To opravdu nejde, aby regulace vyhodnocovala případné vyhasnutí nějak rozuměji???
4) Včera jsem to zažil poprvé. Na retortě se vytvořil z popela ohromný škvarek s dírou uprostřed, kterou šel oheň. Musel jsem ho rozbít, aby vůbec prodadl dolů a aby další popel mohl zase normálně padat dolů.
Topím mosteckým ořechem 2 a toto palivo se zdá být dobré. Koupil jsem 80q a nejspíše to vystačí do jara. Dům je skoro kostka (10x9x8m nepočítaje střechu) a má zateplenou podlahu, stropy, trubky ve sklepě, většina oken má 3sklo. Fasáda ne. Je starý snad 100 let a má zdi 50-65cm. Topíme na 22C v přízemí a 20C nahoře, v noci o 2C méně; a TUV 200l. Nastavenou mám ekvitermní křivku č.7. Kotel čistím každý týden. Docela si při tom užiju bince - přikládání prašného uhlí, vybírání popela a čištění; ještě že mám kotelnu oddělenou od zbytku sklepa. Ke kotli stačí v mrazech zajít 2x týdně doplnit uhlí a vybrat kýbl popela; se spotřebou a popelem jsem na tom tedy lépe než s předchozím klasickým kotlem.
Jak jsem psal, udělá mi radost každý, kdo se vyjádří k mým problémovým bodům. A ještě by mě zajímalo, jestli jste někdo uvažovali o nějakém zaizolování samotného kotle, protože jeho tepelné ztráty jsou podle mě nechutné (zepředu i zezadu).
Dobrý den,
rád bych se s vámi podělil o zkušenosti s kotlem ekoperfekt 23. Mám tento kotel již 3. měsíc v provozu a jsem s ním zatím nadmíru spokojen. Topím peletkami, ale chystám se zkusit Ledvice-ořech2. Teplotu kotlové vody mám v servisní úrovni nastavenou na 60°C. Kotel mám nastaven na u1=24s, u2=59s, u3=30min,ekvitermu na 5, přes noc mám nastavenou teplotu na 19°C, přes den na 22°C-23°C. V mrazech kolem -15°C jsem měl spotřebu peletek ca 40kg/24hodin. Nyní při teplotách 0 až -5°C spálím ca 30kg peletek/24hodin. Dům mám nezateplený a vytápím ca 130m2 plochy včetně TUV. Topný systém mám osazený 3cestným ventilem ESBE a Ladomatem 21. Zkoušel jsem i ruční zakládání v automatickém režimu a pracuje to bezvadně. Pro ruční zakládání jsem dodělal vypínání oběhových čerpadel, která jsou termostatem vypnuta, když teplota klesne pod 30°C. Hodně úspěchů v topení s EKOPERFEKTEM.
MV Martin Vaniš @martin.vanis710Dobrý den, Váš nápad s vypínáním oběhových čerpadel se mi líbí. Taky topím peletkami, ale letos jsme sundali 3 stromy, takže mám na pozemku cca 15 kubíků jasanu a hodlám je po příští sezónu spálit a tohle je super nápad. Dáte tady schéma?
Přikládám ještě foto
Dobrý den,
musím říct že polské automaty mne zaujali -no je to nejméně již rok,ale nevěřil jsem jejich spalování hnědého uhlí.Dnes tady s celkem velkým překvapením a zaujetím sleduju že to opravdu funguje!Chtěl jsem se optat jestli vám někomu neříká něco firma Berski.Dělá dvoukomorové kotle,lze topit manuálně a automaticky najednou a rošt má výklopný.Palivo do granulace 4cm-oves,grosek,prach,černý uhlí ahnědé uhlí.Používají nějaké nové kaskádové samočistící podajníky,nebo klasické reorťáky(dle výběru).Pan Berski je velice vstřícný na dotaz mi odeslal všechny tech.data včetně fot kotle a hořáku.Ale to víte rád bych slyšel názory zkušených kotelníků?
HB Hrabák Bronislav @hrabak.bronislavDobrý den pane Hrabák. Co se týká polských kotlů, tak v Polsku je topení uhlím základ, dřevem se tam skoro netopí, nenašel jediný polský zplynovací kotel na dřevo, všechny jsou od nás. Já se o tuto problematiku zajímám, protože budu řešit čím nahradit plyn, je to katastrofa, dražší proti uhlí 2.5 x. Aby bylo topení uhlím stejně nákladné jako plynem, musel by stát ořech2 600 Kč metrák při výhřevnosti 18 Mj/kg a účinnosti spalování 80 procent, což je nesmysl.
Jinak ještě, slyšel někdo o pístovém podávání paliva do automatického kotle? Já až teď co www.ekokomfort.cz začal prodávat mimo jiné jeden kotel na uhlí s tímto podavačem. V diskuzích na polských serverech jsem zjistil, že se to v Polsku dělá už 14 let. Kotle s tímto podavačem jsou schopny pálit od uhelného prachu až do 40 mm hrubosti uhlí, některé i pelety. Tento systém může být zajímavý při topení alternativními peletami, protože i když se spečou, jsou vytlačeny novým palivem z roštu do popelníku. Pístový podavač je v podstatě bezporuchový, nemá se v něm co šprajcnout, na rozdíl od šneku. Vytahovat pak z násypky 1 - 2 metráky uhlí je žůžo. Zažil jsem to u známého, zasekl se mu ve šneku malý kamínek - takový klínek asi 2 cm. Bohužel na to jsou šnekové podavače náchylné. Já osobně má vyhlídnutý litinový kotel jako je Ekoperfekt 23 Kw, v polsku se s pístovým podavačem prodává pod označením LING M 23 - 49 KW, totožný s ekoperfektem, až na podavač. Ještě uvedu odkazy na některé polské prodejce ať se můžete podívat:
http://eko-kotly.pl/kotly-co/kotly-z-pod…
http://www.fuego.pl/Kotly_z_podajnikiem_…
http://www.termoeko.com/Z_podajnikiem_tl…
http://stalmark.pl/kotly.html
http://www.termoeko.pl/index.html
http://klimosz.pl/kotly-na-paliwo-stale.…
Podívejte se a posuďte. I ceny jsou zajímavé. Dále vás mohu ubezpečit, že nejsem ani prodejce kotlů, nebo jejich propagátor, ani ničeho jiného. Jsou to jen výsledky mého pátrání po internetu. Jinak co se týká uváděných výkonů kotlů, vztahují se k výhřevnosti polského uhlí asi 25 Gj/kg.
Dobrý den, až dnes jsem si přečetl, že tady debata zase ožila. Tímto se vlastní spokojenosti připojuji k 2 pánum jenž zde pěli chválu. Opravdu souhlasím, dobrá volba. Vytápím cca 200m2, nezateplený, taky rok cca 1910. V chalupě je nás 6. Co se mě týče topím peletkami. při -20 zásobník 1x za 1,5 dne, -5až-10 co 2 dny 0 co 2,5 dne.
Popelník čistím 1x za 7 dní a zároveň lehce opráším kotel štětkou. Jedno 10L vědro popela vynáším jednou za 3 týdny. Dřív ho popelem nenaplním. Taky se 3x sekl, jako ostatním. U mě to ale bylo tím, že se mi pod šnek dostala matička (moje chyba). Závadu jsem odstranil pohýbáním pákou, na které je střižný šroubek. Matička je vesele dál v kotli a problém žádný. Velké čištění atd. nastane mimo sezónu. Z moji strany velká spokojenost, zvláště proto, protože oproti plynu (předpoklad ze současných čísel) ušetřím asi 23 tisíc Kč oporoti loňsku. Ale na tom bude mít i částečný podíl zrekonstruování celého topného systému.
PP Petr PUK @petr.pukDobrý den, chci se zeptat obecně všech zůčastněných, na jakých teplotách provozujete kotle a jak je to s tvorbou osazenin na stěnách, charakter (např. saze) vrstva cca 3mm, čistíte jednou za měsíc, pravděpodobně se usady moc netvoří. Děkuji za reakci.
Dobrý den pane PUK PUK. Chtěl jsem se zeptat, zima pomalu končí a mě by zajímalo, jak jste s EKO-PERFEKTEM spokojený. Mohl by jste zrekapitulovat tuto topnou sezonu? Sice ještě neskončila, ale za ty minimálně čtyři měsíce topení, by jste mohl už mít nějaké negativní a pozitivní skušenosti. Děkuji
MN Martin Nowak @martin.nowak308Pozdravujem aj ja pana PUK-PUK tiež by som bol zvedavý ako to prežil s tým ekoperfektom.
Ďakujem
Dobrý den pánové, delší dobu jsem se tady neozýval, co se týká zapojení, jen takových drobností, které jsem tady uváděl ohledně azbestu, obilí, atd.. Před cca 14 dny jsem upravil systém, podle rad pana Směji, který mi po emailu docela dost poradil. Šlo mi hlavně o udržování vracečky na kotli v rozumné teplotě. Tento problém mi vyřešil i na základě, dle jeho slov nešťastného způsobu zapojení mého kotle s 4-cesťákem. Za to mu chci tady vzdát uznání a vyslovit dnes už téměř zapomenuté slovo: "Děkuji." Takže ještě jednou, děkuji.
Dobrý den, není tady někdo, kdo má taky ten kotel a zkoušel v něm spalovat obilí? Může to jet bez problémů? Chtěl bych to zkusit, ale nevím, jestli mě to pojede. Díky za odpověď.
PP Petr PUK @petr.pukZatím ho nemám, ale skusil bych tohle:topné granule „EKOVER“ http://www.agrochovex.cz/cz.html . Koupit pár pytlů a vyskoušet. Myslím že by to bylo lepší než obilí.
Nazdar lidičky, tak se s Vámi chci podělit i o první negativní zkušenost. Stalo se mi, že v prostředních dvířkách, tam kde se v ručním režimu přikládá jsem nechtěně při čištění prolomil měkký azbest, který tam slouží jako ochrana silikonové tmelu (300°C), který zase dokonale těsní původní dvířka pro přívod vzduchu. Celkem průser, aspoň pro mne. Takže Vám chci poradit, pokud by se to stalo i Vám, jak s tím vydrbat. Máte možnost si opět koupit AZBEST. Já ale, s ohledem na mé blízké, kteří trpí rakovinou, chci co nejvíce eliminovat tyto látky. Takže Vám doporučuji, buď být co nejšetrnější k těm dvířkům, nebo si koupit vysokoteplotní silikon na 300°C, kamnářský tmel a šamotovou desku. Běžně se prodává ve stavebninách o rozměrech 400x200x20. No a pak už zbývá jen jedno podle hesla, které jsem si celý den při úpravě desky říkal: "Spousta nebožtíků, málo kameníků...." Až to budete mít na přesno tak podlepit směrem ven silikonem a směrem dovnitř kamnářským tmelem. No a co tím chtěl básník říct: Nemusíte se bát a uvažovat jako já, když se Vám to stane, ale máte návod na to, co s tím. Hlavně jde o tu tloušťku 20mm. Ta tam vleze jako ulitá, i když ji musíte upravit. S přáním toho, aby jste nikdy nemuseli tuto věc řešit se s Vámi, ještě trošku nasraný na výrobce, loučím.... PŘEPÍNÁM... :-)))
PP Petr PUK @petr.pukPopsaná závada je bohužel jedna z mála "much" které kotel má. Není to však závada která by jakkoliv bránila provozu nebo omezovala parametry kotle. Souhlasím s popsaným řešením, šamot případně VERMIKULIT vše napraví aby se dvířka nepřehřívala !!
Dobrý den, dotaz stahuji, našel jsem si k tomu adekvátní debatu.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Takže změna, včera mi nastartovali ten kotel. Zatím jsem ho nechal spuštěný v testovacím provozu jen na ohřev TUV (BO V CHALUPĚ JE VČIL JEŠTE HIC :-))). Po dohodě s tím mým polákem uvádím i kontakt na něho (oficiální distributor HKS LAzar v Polsku) http://www.piomil.eu/ mobil: +48 691 761 763. Cenu si dohdněte sami. Prý trošku v Lazaru podražili, ale nevím.
PP Petr PUK @petr.pukDobrý večer,díky za informace.Příští týden se má citelně ochladit,léto končí,tak to budete pomalu rozjíždět.Mějte se Jurka.
Dobrý den pane,mockrát díky za odpovědi a hlavně za rady kde,co a jak.Jestli jsem pochopil tak je to ode dneška OK?Ještě jednou díky a přeji krásné teplé letní dny a v zimě teplé a pohodové dny s EKOPERFEKTEM.Jurka Val.Mez.
Dobry den, mam otazku k tem kotlum z polska, uz vam je dodali?
a jak to probihalo? kdy vam to zprovozni? a za kolik?
At vim jak to vyjde s porovnanim tady u nas kdyz to koupi.
Dekuji moc
KP Kamil Pastrnak @kamil.pastrnak092Dobrý den,
dovolte mi, abych i já lehce reagoval na veškeré zde promílané témata.
Před 3 měsíci jsem si v Polsku koupil kotel Eko-perfekt Automat 23 kw. Jde vlastně o eko-perfekt s otočnou retortou, který obsahuje ekvitermní regulaci A 3000D.
U nás by stál cca s otočnou retortou 80.000,- bez DPH.
Já ho koupil podstatně levněji.
Když mi ho ZDARMA dovezli (30km od hranic) tak na něm zářilo logo VIADRUS, což je zajisté důkaz kvality.
Takže si osobně nemyslím, že by měl být nějaký rozdíl meyi českým a polským kotlem, snad jen v ceně.
Nebo si někdo z Vás myslí, že elektronika bude falšovaná, nebo že použili jiné plechy? Nenechte se vysmát...
Co se týká Gas kompletu...
Chápu, je to business, chcou na tom mít svůj dvacetník. Problém je, že se opravdu chovají dost arogantně.
Uvažoval jsem, že bych si od nich nechal "nastartovat" ten kotel, abych neztratil záruku a nemusel dál otravovat toho Poláka (Je uveden mezi autorizovanými distributory firmy HKS Lazar v Polsku). Byl jsem ochotný zaplatit výjezd i práci. Ale zcela mě šokovali, nezakoupil jste si ho u nás, takže Vám to nastartujeme, ale nepotvrdíme záručák.
Dovedete si představit, že by takovou politiku měl třeba koncern WV. Koupil sis auto v německu, tak Ti tady neuznáme záruku na prorezivění káry.. To je zase blbost, coo???
Takže jsem volal opět Polákovi a v pohodě mi ho příští týden přijede nastartovat a potvrdí mi záruku.
Odpusťte mi, trošku jsem se rozepsal, ale mám z jednání českého distributora vředy.
Pak se vám ozvu, jak jsem s tím kotlem spokojený
Pane Lisý nerozumím vaši odpovědi, takže co tím básník cgtěl říci?
DH David Hrubý @david.hruby676Pardon, hral sa mi syn pri počítači až teraz som zistil čo odoslal.
na konec jsem se splat ...a to se VYPLATÍ!!!
pane Švalec, to máte pravdu, nerostou a podle toho je potřeba se chovat a jedno pravidlo zní " vysraný dvakrát tratí", přeju vám hodně spokojených dnů s vašim novým kotlem, zejména pak třeba během vánočních svátků když se vám kotel pokazí a venku bude - 10, ta pak budete jezdit po polsku místo poklidného prožití svátků s rodinou a nebudete vědět co dál. mimochodem poláci jsou co se týče dodržování svátků mnohem více zastánci než my takže když se vám podaří zbantovat nějakého poláka z řad servisáků a bude mít zrovna díl co budete potřebovat tak si asi budete muset pěkně připlatit... a to se VYPALÍ!!!
které ty cenné rady jsou???
musíte si uvědomit že polák nebude skákat jak vy budete pískat a když jo ta si o dost připlatíte, jo čas je drahý špás
DH David Hrubý @david.hruby676děkuji za CENNÉ rady.
Ať žije česká vychcanost, však nejednou jsme na ni doplatily, my jsme nepoučitelní
DH David Hrubý @david.hruby676Já do toho kotle jdu i za cenu že se neco po...re a budu to muset řešit cez poláky. Ak bude potřeba a nebude jiná možnost nění pro mně problém sednout do auta a zajet si do polska pro technika. A mimo jiné budu mít namontován i el. kotel protherm. A pro ostatný jenom: KDO CHCE HLEDÁ SPŮSOBY, KDO NECHCE HLEDÁ DŮVODY
ja jen takový dovětětek pro kolegy šetřílky, je potřeba zvážit zda-li se mi tato ůspora vyplatí, protože mějte na paměti že když se něco posere tak je to obvykle v zimě kdy potřebuji topiut a potom je zle. Ono teď to koupím levněji ale co následující servis??? to je pak big problém nahánět nějakého poláka který vás má..., pro něho jet takovou dálku za par stovek není žádný kšeft. Zkuste se nad tím zamyslet. HOVOŘÍM Z OSOBNÍ ZKUŠENOSTI, A U MĚ SE PEVNĚ PROJEVILO PRAVIDLO ŽE NENÍ ZLATO VŠE CO SE TŘPITÍ
DH David Hrubý @david.hruby676Pane Hrubý,myslím že to hodně přeháníte!!!!Ale rozdíl 30.000kč na stejném kotli,je myslím si dost velká zlodějina.Hold každý chce být rychle " milionářem".Myslím že vychcaný je tu někdo jiný.A neříkejte nic o našem (ČESKÉM),rychlém a kvalitním servisu! ztoho se mi chce kolikrát blít!!!
Dobrý den,
taky zvažuji koupi nového kombinovaného kotle do menšího domečka a nevým se rozhodnout mezi viadrus hercules duo a eko perfekt. Ted jsem se na diskusi dočetl že existuje levnejší polska varianta ling combi. Máte někdo s tímto polským výrobkem skušeností? Ak je polský výrobek na stejný úrovni jako českej neměl by někdo zájem jet se do polska podívat? hrozne mně tlačí čas. Do konce srpna musím mít koupeny kotel a nechci se unáhlit. Nerostou mi peníze na stromě a nechci je utratit za neco co pak nebude fungovat.
JŠ Jan Švalec @jan.svalecDobrý den, já bych nebyl proti, možná by stálo za to udělat nějakou větší objednávku a pak by se možná dala dosáhnout nižší cena,nebo by se minimálně zlevnila doprava. Jsem taky tlačený časem, potřeboval bych to vyřešit do půlky srpna. Jsem z Turnova. Pokud budete chtít, ozvěte se na tel 774 228788.
Dobry den,
chtel bych se optat,pro jaky kotel jste se nakonec rozhodl.Ja jsem pred koupi Eko perfektu.Pokud ho mate, jste s nim spokojen?Rozhodl jste se dobre?Diky za odpoved
do eko perfektu bych určitě nešel, je to Polský výrobek ,viděl jsem ho na Infothermě 2006. Já osobně mám Licotherm AM24 je to nejmodernější výrobek na našem trhu. Jsou tu ale další výrobci např. Benekov, Ekoefekt adalší. Tyto kotle jsou určitě kvalitnější,ale rozhodnutí je samozřejmě na vás. pokud nechcete topit už tuto sezonu doporučuji navštívit nějakou výstavu např. aquathermu v Praze a nebo v lednu infothermu ve Frýdlantě nad Ostravicí.
PT pavel tomeček @pavel.tomecekEKO PERFEKT není polský výrobek, články jsou z litiny, vyrábí je Viadrus, navíc při manuálním provozu / dřevo/ je možno regulovat výkon kotle ventilátorem automaticky, což neumí ani Herkules duo, ani Licotherm, kontakty http://www.ekokomfort.cz/index.asp?menu=…
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.