Nádobí pro plynový sporákOd dcery jsem dostal otázku: Jaké si mám koupit nádobí pro plynový sporák? Dosti mne to zaskočilo, a protože jsem uvažoval v širších souvislostech a nejsem si jist s odpovědí dávám námět k diskusi. My doma vaříme na sklokeramické plotně a tam moderní leštěné nádobí se speciálním dnem je namístě , protože i laik pozná výhody. Hrnec lépe odvádí teplo z plotny dnem, nepřipaluje a málo ztrácí radiací. Horší se mne jeví použití stejného nádobí u plynového sporáku. Tam by to vyžadovalo nádobí spíše černé matné a nezáleží vůbec na rovině dna (pokud není použita podložka). Plyn při hoření vydává i sálavou složku a koeficient pohltivosti u něčeho leštěného bude minimální. Někde jsem četl poznámku, že u plynu je beztak podstatně menší účinnost při vaření než u elektrického sporáku se sklokeramikou, patrně tím že spaliny doslova jen olíznou nádobu. A na druhé straně mne trápí otázka, zda leštěné nerezové pekáče se kterými se teď ohání reklama je to pravé ořechové co se hodí naopak do elektrické trouby, kde podle mého názoru dosti převažuje sálavá složka tepla. Obvykle se tam používaly černé smaltované pekáče nebo pečící plechy.