obvod.stenyZdravím všetkých diskutujúcich.
Cca 4 mesiace pravidelne čítam príspevky o stavbe RD, no už som rezignoval. Je tu popísané mnoho poučného, obdivujem stálych prispievateľov a ľudí ktorí rozumejú a neustále odpovedajú (Mama Mara-klobúk dole a dobre hlboko(hotová encyklopédia), p. Truksa, Švancnárek, Kocina, Hell.... a mnohých ďaľších.)
Vedomosťami, ktoré sú tu dokážem zfúknuť množstvo dedinských majstrov a to sa nechcem chváliť.
Už ani moje oči nedokážu čítať to množstvo príspevkov, a o čase stráveného pri PC a dôsledkoch na manželke ani nehovorím.
Môj problém je prostý: OBVODOVÉ STENY.
Tehla, porobeton, med max, Thermomur, Durisol, velox, BST ......?
Zrejme mi poradíte: najdi si projektanta! - no ono to tu nie je také jednoduché, sedel som s 3-mi a poviem Vám neboli o moc múdrejší odo mňa (jeden ani nevedel ako funguje rekuperácia) a to sa tým živia. Moja nevýhoda je nedostatok času, pracujem do 17.00 a po večeroch sedím tu.
Mám projekt RD (síce katalóg, viem že to bola chyba, ale už je doma), mám pozemok a z jari by som chcel začať.
Už som bol rozhodnutý na 25porobe... + 20 EPS, no niekde som tu vyhrabal príspevky od p. Mara Mara, o vlhkosti v murive (je to až také zlé?) a pod. a už som zase na ničom. Zrejme ideálny materiál neexistuje. No pri porovnaní pomeru: cena, vlastnosti, pracnosť ,,, my snáď poradíte z čoho by mohol stáť môj budúci domček. Určite to asi nebude PD, ale slušný NED snáď zvládneme. Podlahy a stropy mám jasné, rekuperáciu , okná tiež. (podlahy min 15 EPS, strop 35 min vata, okná 0,9, obvod steny cca R7 bude to prízemný bungalov 14x13,s 16m2 okien celkom slušne slnečno orientovaných
Dúfam, že Vás môj príspevok moc nezaťažil a dokážete mi poradiť ako na tú obvod. stenu
Vopred ďakujem,
s pozdravom Michal, SK (TT)