Nárazové vytápění rek. objektu

Reklama
Nárazové vytápění rek. objektu

Vážení,
poprosil bych o radu, protože sem nenašel příspěvek, který by mi na moje dotazy odpověděl.

Jde mi o nárazové vytápění horského stavení v Jeseníkách.
Staré stavení po němcích z větší části vlhká cihla 70cm nezaizolovaná (obava z plísně), drenáže zvenku, drenáže zevnitř (budou) napojené na komín, celková plocha 140m2, tepelný výkon navržen projektantem na cca 20kW, objekt napojen na el. rozvod (25A), TUV zvažujeme vytápět el. v kombinaci s centrálním zdrojem (2x200 litrů).

naše obavy:
- horská oblast = poměrně chladné zimy (nemrznoucí směs)
- nelze počítat s akumulací, objekt obýván nárazově v zimě
- nedostatečná spolehlivost dodávky elektřiny = nutnost počítat s výpadkem
- z důvodů spolehlivosti zvažujeme samotížku, viz. výpadky el.
- zvažujeme rozvody ze starších litinových radiátorů 7ks 104 článků (nízký hydraulický odpor) + ocelové vařené trubky
- výhledově zavedeme snad i el. přímotop na telefon na předehřátí, sme však omezeni výkonem a celou situaci to neřeší
- uvažovali sme o kotli na dřevoplyn, tam je však podmínkou nucený oběh = problém při výpadku el., navíc zřejmě z kotle nedostanem nárazově takový výkon, abychom chatu roztopili
- Náhradní zdroj el.? Na jak dlouho s tím vydržím když jsou venku 2m sněhu a poruchovka se sem dostane akorát na lyžích?
- zvažovali sme kachlová kamna do jedné místnosti s litinovou vložkou, ale výkonově je to málo a jak nenuceně výkon z kamen do soustavy dostat v případě výpadku el. do celého baráku?
- Variantu vytápět LTO nedokážu dostatečně technicky a ekonomicky posoudit. Vím ale jedno, nerad bych taky protopil gatě.

Ach jo.
Němci měli v každé místnosti samostatná kamna napojená na centrální komín. Pořád doufám, že se najde inteligentní způsob jak to "nárazově" vytopit a neobnovovat původní systém, který měl něco do sebe. Pro zatím alespoň do jedné cimry dám sporák na dřevo a hin sa hukáže.

Pokud ste někdo řešil podobnou situaci, třeba mě nasměrujete.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

16 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.