Nárazové vytápění rek. objektuVážení,
poprosil bych o radu, protože sem nenašel příspěvek, který by mi na moje dotazy odpověděl.
Jde mi o nárazové vytápění horského stavení v Jeseníkách.
Staré stavení po němcích z větší části vlhká cihla 70cm nezaizolovaná (obava z plísně), drenáže zvenku, drenáže zevnitř (budou) napojené na komín, celková plocha 140m2, tepelný výkon navržen projektantem na cca 20kW, objekt napojen na el. rozvod (25A), TUV zvažujeme vytápět el. v kombinaci s centrálním zdrojem (2x200 litrů).
naše obavy:
- horská oblast = poměrně chladné zimy (nemrznoucí směs)
- nelze počítat s akumulací, objekt obýván nárazově v zimě
- nedostatečná spolehlivost dodávky elektřiny = nutnost počítat s výpadkem
- z důvodů spolehlivosti zvažujeme samotížku, viz. výpadky el.
- zvažujeme rozvody ze starších litinových radiátorů 7ks 104 článků (nízký hydraulický odpor) + ocelové vařené trubky
- výhledově zavedeme snad i el. přímotop na telefon na předehřátí, sme však omezeni výkonem a celou situaci to neřeší
- uvažovali sme o kotli na dřevoplyn, tam je však podmínkou nucený oběh = problém při výpadku el., navíc zřejmě z kotle nedostanem nárazově takový výkon, abychom chatu roztopili
- Náhradní zdroj el.? Na jak dlouho s tím vydržím když jsou venku 2m sněhu a poruchovka se sem dostane akorát na lyžích?
- zvažovali sme kachlová kamna do jedné místnosti s litinovou vložkou, ale výkonově je to málo a jak nenuceně výkon z kamen do soustavy dostat v případě výpadku el. do celého baráku?
- Variantu vytápět LTO nedokážu dostatečně technicky a ekonomicky posoudit. Vím ale jedno, nerad bych taky protopil gatě.
Ach jo.
Němci měli v každé místnosti samostatná kamna napojená na centrální komín. Pořád doufám, že se najde inteligentní způsob jak to "nárazově" vytopit a neobnovovat původní systém, který měl něco do sebe. Pro zatím alespoň do jedné cimry dám sporák na dřevo a hin sa hukáže.
Pokud ste někdo řešil podobnou situaci, třeba mě nasměrujete.