Zateplení/omítka/hydroizolace

Reklama
Zateplení/omítka/hydroizolace

Zdravím vás. Letos mě čeká omítka domu. Porotherm 44 budu zateplovat polystyrenem 8cm. Možná se někdo bude ptát proč 44 zatepluju 8cm, stačilo by asi 5 cm, ale ten barák už stojí cca 7 let a je ještě stavěn z bloků bez zámků a termomalty, takže zeď nemá parametry jaké by mohla mít. Mám hned 2 problémy. Hydroizolace na základové desce se nachází cca 20-30 cm nad terénem. Rád bych terén u domu ještě zvedl min. o 15-25 cm, protože postupem času jsem zjistil, že při vydatných deštích se voda díky sklonu okolního terénu stahuje k domu. Budu dělat i drenáž, abych se zbavil vody kolem domu, ale prioritní je asi zvednutí terénu, abych nestál v kalužích. Člověk, kterého jsem si pozval na fasádu mi řekl, že se fasáda musí přetáhnout ještě cca 8-10 cm pod hydroizolaci. V minulosti jsem dostal informaci od zedníka, že zateplení se kotví až nad hydroizolací. Jak je to tedy? I s ohledem na to, že budu obkládat sokl z nějakého kamene, bych se opravdu potřeboval dostat výš. Člověk na fasádu, řekl, že je to možné. Vyjede se třeba 10 cm nad hydroizolaci perimetrem o menší tloušťce a pak se pokračuje 8cm klasického polystyrenu. Terén se pak může přihrnout kam budu potřebovat. Moc se mi to nezdá, protože pak kdybych přihrnul terén do úrovně hydroizolace nebo nad ní, tak budu mít problém. Hydroizolace navíc nepřesahuje základovou desku o tolik, aby se dala navařit, použil jsem foalbit (asfaltový pás s hliníkovou vložkou).
Druhý výběr je omítka. Dům mám postavený na větrném místě, nadmořská výška něco málo přes 600m, silnice je 30m od domu a za ní je ještě pole. Člověk na fasádu tvrdí, že na polystyren nemá smysl dávat silikátovou nebo silikonovou omítku, že stačí akrylát (disperce) a i to okolí je v pohodě. Chápu ho ohledně velkého difusního odporu polystyrenu, ale co další věci jako prach, řasy, životnost omítky. Nezdají se mi tak velké cenové rozdíly mezi akrylátem a silikonem, na celé fasádě cca 5 tis. Kč. Jsou parametry těchto dvou omítek v praxi tak podobné? Děkuji za názory a rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.