tabulka dobrá - náhrada plynuBydlíme v domě, stavěném v 70. letech v hornické oblasti. S energií si tehdy asi nikdo hlavu nelámal, uhlí bylo za hubičku. Od plynofikace, když pak kotel na uhlí dosloužil, jsme závislí na plynu. Loni jsme rekonstruovali, částečně zateplili 10cm EPS, zbytek zateplení nás čeká letos. Po poslední faktuře za plyn jsem si ale řekl, že přes 35tis. je moc. Narazil jsem na tuto tabulku a jal se ji zkoumat. Protože minimálně v části domu by zůstaly staré rozvody, do podlahovky jsme nešli. Po přečtení některých příspěvků jsem tky vyřadil některé diskutabilní zdroje. Zkoumal jsem tedy následující varianty:
1. dřevo
- při ceně 1kč/kg stojí 0,33kč/kWh
- kotel min 25tis/15let
- asi nejvíc pracné, řezání, štípání a příkládání max po4h
2. hnědé uhlí
- dostupné za 1,81kč/kg (o1) pak 0,45kč/kWh
- kotel 15tis/15let nebo automatický kotel za 80tis
- úklid max 1-2 dny, přikládání max po 6h, u automatického kotle max 1den
3. obilí
- ceny v posledních letech padají na 3kč/kg kvalitního, odpad podstatně levnější tedy max 0,75kč/kWh
- jedině automatický kotel za 80tis/15let
- přikládání údajně u kvalitního oblilí až 3dny
4. plyn
- postup výpočtu se mě nezdá, nicméně při 11kWh/m3 a účtované ceně 0,872kč/kWh mě vychází 1,1kč/kWh
- kotel 15tis/15let
- max komfort
5. elektrika akumulace
- postup se mě opět moc nezdá, nicméně už energetika si účtuje víc jak 1,5kč/kWh
- kotel s akumulátorem skoro 40tis/15let
- max komfort
Tedy kromě drobných nesrovnalostí ve výpočtech výsledky skoro stejné. Pokud se započte cena kotle, kde ze zkušeností nepředpokládám, že kotle či nádoby vydrží víc jak 15let, pokud se započtou náklady na dopravu a paušály, pokud předpokládám že v daném objektu se ke stejné tepelné pohodě (zimu nesnášíme) dostamene vytopením stejných kWh, při účinnosti kotlů 80% a u akumulace snad 90%, pro spotřebu 110GJ mě vyšlo toto:
1. dřevo – 14tis, nejpracnější
2. uhlí – 16tis normální, 20tis automatický kotel,
3. obilí – 30tis, s automatickým kotlem docela komfort
4. plyn – 36tis
5. elektrika – 53tis, max komfort
Zaprvé nechápu jak někdo může prefrovat elektriku. Vždyť kWh stojí 3x tolik co u uhlí a 1,5x tolik co plyn. Pokud snese chladno a moc neprotopí, popř. si přitápí dřevem budiž, ale pak úmerně klesnou i ostatní druhy paliv. Dřevo je levné, ale po 4h přikládat je pro pracujícího člověka nepraktrické ne? Zatápět až po prácí? Než vytopím je noc. Myslím že uhlí, popř obilí má něco do sebe. Návratnost normálního kolte je oproti plynu za jednu sezónu, návratnost automatu čtyřy sezóny, za předpokladu že ceny porostou rovnoměrně. Blbá je vysoká investice na začátku. Otázka zní: „Co na to Bursík?“.
To je můj subjektivní názor tady a teď.