Úspora paliv a ekologieVážení diskutující
Provozuji zplynovací kotel na dřevo, který má na výstupu teplotu spalin 250-300 st C.
Za kotel jsem umístil pračku spalin do které je čerpána voda z beztlaké akumulační nádrže o objemu 1000 ltr.
Voda se do nádrže vrací přepadem a odvádí s sebou teplo ze spalin a zásadité prachové částice P 10 s Ph 11,61.
V nádrži je spirála výměníku kterou je teplo nádrže odváděno do vratné vody kotle.
V pračce spalin se vyvíjí mlhovina s teplotou cca 90 st C. Ta na sebe váže kyselé dehty s Ph 5,21 a je vedena do kondezační sušičky s předchladičem.
Předchladič ohřívá spaliny pro komín po prostupu chladičem a zároveň chladí spaliny na vstupu do chladiče.
Chladič ochlazuje spaliny pod rosný bod a vrací vodu s rozpuštěnými dehty do spodní části nádrže.
Chlazení spalin je provedeno vnějším vzduchem, který se po prostupu chladičem používá jako horký pro sání kotle.
Teplota spalin pro komín je nyní cca 40-55 st. C.
Odvod spalin zajišťuje odtahový ventilátor 40 W.
Celkový příkon je při plném provozu 190 W.
Zařízení je z anticora a je bezúdržbové. Po skončení topné sezóny se do nádrže přidá louh a po promíchání ještě síran hlinitý. Upraví se neutrální Ph a po sedimentaci se vypustí kaly do kalizace. Plovák dopustí nádrž a zařízení je připraveno na další topnou sezónu.
Jedná se tady vlastně o kondenzační kotelnu podobnou plynové kondenzační kotelně s tím rozdílem, že bylo nutné se nejdříve zbavit popílku, který jako zásaditá látka reaguje s kyselými dehty při nižší teplotě než 120 st C do formy sazí. To se nyní děje jako vyvločkovaná látka ve vodě v nádrži.
Cena zařízení je poměrně vysoká, ale návratnost je v mém případě asi tři roky. Snížila se mi spotřeba paliva a mám dobrý pocit, že z mého komína nejdou do okolí žádné splodiny.
Výkresy, vzorky, foto a video představím na konci topné sezóny.
Potřeboval bych vypočítat účinnost sestavy to, ale neumím. Mohu pouze vyjít z kondenzačního plynového kotle kde je na vstupu do kondenzátoru T1 120 st C a na výstupu T2 60 st C při účinnosti 98 - 108%. Já mám T1 250-300 st C a T2 40-55 st C.
Myslím si, že toto zapojení má účinnost vyšší. Kdo to ví ať odpoví děkuji.
S pozdravem Robert Lajbner