Směšovač + kondenzační kotel + podlahovkaDobrý den,
potřebuju poradit. Nejsem žádný odborník na topení. Nebudu psát žádnými odbornými termíny.
Máme postavený malý řadový domek.
- celková podlahová plocha 76m2
- přízemí 36m2 - 4 okruhy podlahového topení
- patro 2 místnosti radiátory + koupelna žebřík
Nechal jsem si tam dát kondenzační kotel Buderus GB022, původně se počítalo s klasickým kotlem. Říkal jsem, když tam bude ta podlahovka, že se využije kondenzace.
Zjistil jsem, že firma ale namontovala směšovací zařízení viz obrázek. Začal jsem po tom pátrat co to je a s hrůzou zjišťuji, že se jedna o zařízení, které potřebuje na vstupu docela vysokou teplotu. Momentálně mám nastaveno na kotli 54C a na termohlavici 34C. (Někde jsem četl, že rozdíl by měl být alespoň 20C). Mám ale pocit, že bych mohl nastavit na kotli i
vyšší teplotu, protože to vypadá, že to vůbec netopí a docela to trvá (vím, že podlahovky mají delší odezvy), ale pak to bude s kondenzací ještě horši...
Hodí se vůbec tento typ směšovače pro kondenzační kotel? Já jsem po přečtení různých diskusí a sledování tohoto zařízení nabyl dojmu, že není moc vhodné pro kondenzační kotel. Podle mého laického uvažování by voda měla projet podlahou a celá se vracet ke kotli, pak by byla zpátečka chladnější - více by se kondenzovalo ... a navíc bych nepotřeboval takovou teplotu z vystupu kotle.
Myslíte, že firma udělala chybu v projektu (jestli vůbec nějaký byl)? Myslíte, že by se to dalo něčím nahradit?
Děkuji
Pavel Jurzykowski
pjurzykowski at volny.cz