kotelna ve starém RD

Reklama
kotelna ve starém RD

Dobrý den,
protože mně pomalu ale jistě odchází nerezový bojler H&Č (viz jiná diskuze), uvažuji o náhradě Dražickým ohřívačem. Začal jsem přemýšlet i o náhradě plynového kotle. Mám asi dvacet tři let starou Destilu DP31 (30kW) a poslední léta každou zimu trnu, kdy nás opustí. Zatím s ní nebyly problémy, zřejmě proto, že běží stále na vysokou teplotu. UT je řízeno Komextermem přes čtyřcestný ventil a kotel nechávám běžet i přes léto, kdy topení vypnu a ohřívám jen TUV. To vzniklo při výměně bojleru za H&Č, pro který bylo nutné předělat přívod elektřiny. Nebyl čas a tak se to vyřešilo nevypnutím kotle v létě. No a tak to zůstalo dodnes.
Nevím, zda se do větší rekonstrukce kotelny pouštět. Myslím, že by neškodilo vyměnit i oběhové čerpadlo Picolo, protože v podkroví topení "vrčí" (zřejmě nějaká rezonance) a doufám, že nějaký nový typ bude méně hlučný. Také bych rád k bojleru expanzku, aby neodkapával. Z toho všeho mně vychází, že by bylo nejlepší udělat vše najednou. Po zkušenostech s různými firmami se obávám, aby mně nevnutily nějaké zbytečně drahé řešení. Proto bych rád věděl, jak byste to řešili vy.
Jaký kotel, jaký bojler a další věci. Jde o větší RD, ve kterém v současnosti bydlí šest lidí, ale může nás přibýt (dcery 22 a 19 let), radiátory od klasických plechových přes plechové deskové až k litinovým (rekonstrukce asi před dvaceti lety, ale zatím o změně neuvažuji), čtyři WC, tři koupelny, zemní plyn, elektřina D25. Ještě by mě zajímaly výhody a nevýhody turbo kotlů, protože bych ušetřil opravu komína, ale nějak mě připadá klasický kotel lepší. Také zda je praktyčtější stacionární nebo závěsný. Mně zatím připadá nejlepší klasika - stacionární kotel, bojler, čtyřcestný ventil,... Ještě mám jeden dotaz. Sestra měla problémy s novým kotlem (výměna hořáku) a bylo jí řečeno, že je to způsobeno prašností, protože vyrábí keramiku. U nás se také pracuje s keramikou. Jsou na to nové kotle skutečně háklivé? Destile to nevadilo. Nelze řešit přívod vzduchu z venkovního prostředí.
Předem všem děkuji za vaše názory.
PS: Peníze jsou dost velký problém

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.