Jak postupovat při reklamaci montaže oken.Pročetl jsem si příspěvky týkající se montáže plastových oken a děkuji za cenné rady. Bohužel i nám bytové družstvo(SBD) začalo vyměňovat okna. Dodavatelská firma neprovedla zaměření každého okna i přesto že vedoucí technického úseku SBD tvrdila že to vyžaduje. Měření proběhlo pouze v jednom bytě v přízemí. Samozřejmě rám mého plastového okna byl ve vodorovné rovině o 3cm menší a ve svislé rovině dokonce o 4cm. Navíc se po vybourání dřevěného okna zjistilo, že v okně č.1 chybí 10cm zdiva a v okně č.2 chybí 8cm zdiva (vysvětlilo se proč mi vznikaly plísně). Když jsem dodavatele upozornil na to že SBD vyžaduje max 2cm mezeru spáry byl jsem montérem odbyt že tomu nerozumím. Později se vysvětlilo že má sama firma dle vlastních schválených ISO pracovních postupů maximální velikost spáry 20mm. Neznalý zaměstnanec očividně spěchal a 10cm spára na jedné straně je běžný jev. Také nechali ve zdivu původní plechové úchyty dřevěných oken s poznámkou že to tak dělají běžně. Po ohlášení těchto závad vedoucí TU SBD 1.den zajistila zápisem do stavebního deníku demontáž plechů a 10cm spáru vyplnit polystyrenem s odkazem že za 2 roky se bude zateplovat. Z dané situace vyplývá že i venkovní špaleta je vyplněna pouze omítkou a polystyren musí být osazen v celém profilu. Druhý den se najednou vynořily nadstavovací kusy plastového okna v šířce 4,5cm a 2,5cm. U okna č.1 se vložili nakonec 2ks 2,5cm a u oknač.2 jen jedn 2,5cm s odkazem že to stačí jinak by se nedostali s koncovkou PUR peny do spáry aby to zafoukali. Z venkovní strany neodstranili ochranné fólie na prodlužovacích segmentech. Nedodrželi návod výrobce aplikace PUR pěny a na neočištěné zdivo od prachu provedli aplikaci. Reklamoval jsem i toto u SBD a aby se to zapsalo do stavebního deníku - nestalo se nerozumím tomu.U všech oken byla z venkovní strany mezera v rozmezí 0 až 25 mm horní části mezi rámem a okrajem venkovní špalety. Když jsem je upozornil že to není v pořádku poté manipulovali s oknem směrem nahoru a PUR pěnu přetrhli v celé délce podél okna. U okna č.2 jsem 4-tý den zjistil že ho na jedné straně neukotvili. Oznámil jsem to dodavateli a odbyl mne že to není možné že jsou umístěny do venkovního prostoru.
4-tý den přišli zedníci a veškerou PUR pěnu seřezávali špachtlí do hloubky cca 0,5cm. Zarovnali povrch cihel sádro-cementem do hladka a překryli PUR pěnu v plném rozsahu nebo částečně.
Upozornil jsem SBD, že tam nejsou paropropustné pásky interiérové a vodotěsné zábrany z venku jinak PUR pěna vymrzne. Byl jsem odbyt že se to tak nedělá,ale že mi pro mou útěchu nalepí na omítku z venku a zevnitř ty pásky. Pásky by se měly lepit na zdivo a připadá mi to ucpeme mu hubu. Vlk se nažere a koza zůstane celá.
Obrátil jsem se na stavební odbor v místě bydliště a zjistil jsem, že nemohu požádat o státní stavební dohled protože se nejedná o ohlášenou stavební akci. Výměna typizovaných oken se neohlašuje. Stavební odbor je mimo hru a je to jen mezi objednavatelem a dodavatelem. Informace kdo je stavebním dozorem určeným SBD mi bylo sděleno že mě to nemusí zajímat, když jsem chtěl nahlédnout co je zapsáno ve stavebním deníku dle dohod s SBD a dodavatelem se mnou najednou mi byl řečeno že tam teď nemám právo nahlížet. Jaké byly dohodnuty podmínky smlouvy mezi SBD a dodavatelem nevím. Fotodokumentaci jsem pořizoval průběžně.
To je vše k vysvětlení stavu.
Ptám se neumí někdo z Vás poradit jak dál? Jak zajistit, abych nevytápěl ulici a nedýchal spóry z plísní? Evidentně tady něco nehraje ze strany SBD a u dodavatele je jasně vidět technologická nekázeň a neznalost. Stali jsme se asi obětí systémové chyby stavebního zákona a možná i chyb v činnosti SBD?
Děkuji za jakékoliv podněty a informace můžete i poslat na můj e-mail:lubosbel at volny.cz.