Vhodný způsob vytápění pro jeden konkrétní důmDobrý den,
podobné téma zde již bylo řešeno, přesto mi dovolte založit nové vlákno.
Jde mi o to najít vhodný způsob vytápění a ohřevu TUV pro jeden konkrétní RD. Rád bych si vyslechl jiné názory a zkušenosti, ale je mi jasné, že ve finále se stejně budu muset rozhodnout jen já.
Situace se má takto:
Postavený hrubá stavba RD v Brně, nachystaná na dělání podlah, rádi bychom se stěhovali letos na podzim. Dům je celoposklepený, patrový, s plochou cca 280 m². Materiál YTONG 300, plánujeme zateplení minerální vatou 100 mm systémem Rockwool Ecorock L. Zateplení střechy je 24 cm – v krokvích 140 Orsil Uni kvůli vzduchové mezeře (mám krokve 180 mm a Jutafol D) a pod nimi bude 100 mm Isover Domo 035 (snad ho přespříští týden dovezou :-). Tepelná ztráta vypočítaná na 9,85 kW. Druhý projektant co to počítal došel k číslu 8,27 kW –použil prý jiný koeficient pro to, v jakém je Brno pásmu větrů?! Zde vidím a bylo to i diskutované problém mezi spočítanou a reálnou tepelnou ztrátou. Bohužel pro mě, mám k dispozici čísla jaká mám. V domě bude centrální řízené větrání s rekuperací od Atrey, čímž se v tom horším případě dostáváme na tepelnou ztrátu 6,7 kW. Pro občasné zatopení budeme mít v obýváku krbovou vložku.
Mám již osazená okna, která jsou osazena uprostřed hloubky zdi a původně navrženého zateplení 70 mm EPS-F. Pokud se stavitelem dohodnu a nebude to velký problém jak z hlediska financí, tak estetického (poměr mezi vnějším a vnitřním parapetem, zateplení ostění) rád bych zateplil 120 mm minerální vatou zase systémem Rockwool Ecorock L. Tím by se tepelná ztráta dostala na cca 6 kW.
Byli jsme se kouknout i na domy s teplovzdušným vytápěním, ale seznali jsme, že nám to nevyhovuje. Nechci se tím tvrzením nikoho dotknout, je to náš subjektivní dojem.
Rozhodli jsme tedy i za cenu zvýšených investičních nákladů mít systémy dva - jeden na větrání a jeden na topení. V celém domě bude podlahové topení s výjimkou sklepa. Ve sklepě bude kombinace podlahového topení a těles + 2 místnosti nebudou vytápěné vůbec. Vše na jeden nízkoteplotní spád, kterému budou dimenzována i ta tělesa.
Na plyn bych se mohl napojit ve vzdálenosti cca 50 m, ale přípojka je v soukromém vlastnictví a stálo by mě to 50tis Kč jen za napojení. Navíc tak do 5-ti let plánuje město zahájit výstavbu bytových domků a bodovek tak 1 km od nás a v rámci toho by se kolem nás vedli nové inženýrské sítě – mohl bych se v té době připojit.
Plyn tedy nyní ne. Celou dobu jsme uvažovali o tepelném čerpadle. Zprvu systém vzduch – voda, později systém země voda. Nejsem si schopen a ani nikoho takového neznám TČ sestavit sám. Proto bychom si museli hotové TČ koupit. Nabídky v systému země-voda se pohybují při kompletní realizaci od 247 tis. Kč od Stiebel (WPC 5), přes 263 tis Kč od NIBE( Fighter 1240-6) až po astronomických 300 tis za IVT (Greenline C6 Plus) pro variantu se zemním kolektorem. V případě vrtu je to a 50+ tis Kč dražší. Cena se dá snížit, pokud si např. výkopové práce provedu sám nebo použiji klasický bojler na ohřev TUV. Mám podmínku, že ten kdo by dodal TČ dodá i systém ústředního topení, aby se v případě poruchy nevymlouval jeden dodavatel na druhého a my mezitím mrzli. V měsíci květnu mají někteří prodejci TČ akci, že pokud odeberu jejich TČ, dají mi až 50 tis. Kč slevu na materiál na podlahové topení, např. firma IVT spolupracuje s firmou Giacomini, Stiebel i Siemens nabízí slevu 20 tis. Kč, ceny kromě IVT jsou k jednání, … Tím se snižuje cena TČ na cca 200 tis. Kč pro kolektor, protože podlahové topení bychom instalovali tak jako tak. K ceně při tomto způsobu vytápění je pro kotelnu nutno připočíst náklady na AN. Celkem jsem na nákladech cca 250 tis. Kč.
Druhou možností, jež nyní zvažuji je vytápění elektřinou - AN cca 750 – 1000 l, elektrické topné tyče v AN pro akumulační ohřev, trubkové výměníky v AN pro průtokový ohřev TUV a pro připojení solárního panelu/ TČ. Solár na základě nákladů a návratnosti buď instalovat hned nebo také v budoucnu. Obeslal jsem pár firem se žádostí o cenovou nabídku. Možná se seknu o moc, ale očekávám vstupní investici tak 70-80 tis Kč bez soláru, s ním o dalších 60-80 tis. Kč více.
Nyní pár čísel.
Nabídky firem na TČ se téměř shodli na spotřebě naší domácnosti včetně ohřevu TUV při TZ 6,7 kW na 20,1 MWh. Na tzb.info v sekci výpočty mi vyšlo 21,3 MWh.
Náklady na topení pro TČ uvedu na příkladu NIBE (Fighter 1240-6), což je takový střed. Prodejce uvedl tyto náklady na roční spotřebu tepla:
- Roční spotřeba energie pro topení včetně ohřevu TUV 5654,14 x 1,789 za kWh = 10 115 Kč
- roční spotřeba pro dům nízký tarif 3 800,00 x 1,789 za kWh = 6 798 Kč
- roční spotřeba pro dům vysoký tarif 200,00 x 2,08 za kWh = 416 Kč
- roční plat za elektroměr 12,00 x 276 za měsíc = 3 312 Kč
- roční náklady celkem 20 641 Kč
Tato vypočtená hodnota 20 641 Kč zahrnuje kompletní spotřebu všech energií domácnosti za rok, světlo, vaření, praní, televize, … Při stejných vstupních hodnotách mě na tzb.info vyšly náklady na topení a ohřev TUV pomocí TČ na 14742 Kč.
Topení elektřinou.
Náklady na topení elektřinou mě pro stejné výchozí podmínky na tzb.info vyšly na 40029 Kč. Ostatní spotřeba domácnosti by měla být stejná, protože E.ON má cenu pro nízký a vysoký tarif v případě sazby D45d a D56d stejné. Náklady se dají snížit vhodnou AN a možná i solárními panely (počkám na cenové nabídky).
Z výše uvedeného mi vychází úspora cca 27 tis Kč ve prospěch TČ. Počáteční investice pro TČ jsou v mém případě 250 tis. Kč u kolektoru a 310 tis. Kč u vrtu. U topení elektřinou je to 70 tis. Kč bez soláru, 140 tis. s ním. Z toho mi vychází návratnost TČ kolem 7 - 9 roků pro případ bez soláru.
Pojem „návratnost“ je věc relativní, ale přesto si kladu otázky:
- Mít teď nižší vstupní investice a jít do topení elektřinou s tím, že budu mít systém připravený na napojení TČ v budoucnu?
- Nevědouce jak se k nám zachová vláda a potažmo energetické společnosti jít do TČ teď hned tím, že za něj musím platit vysoké vstupní náklady díky své neschopnosti si ho postavit sám a tudíž i návratnost je delší avšak stále přijatelná?
Pokud jste to dočetli až sem, děkuji :-)
Vím, že budoucnost ohledně vývoje cen energií i TČ je věštění z křišťálové koule s mnoha neznámými, přesto je jedna věc jistá, energie půjdou nahoru. Otázka je jen kdy a o kolik.
Děkuji Vám všem za Vaše názory, připomínky a zkušenosti.