Rodinný dům z čeho a proč?Zdravím všechny,
Předem musím říct že jsem přečetl dost článku a diskuzí ty se většinou zvrhnou ve výměnu názorů mezi několika lidmi a člověk z toho nic nepochytí.
Chtěl bych příští rok začít stavět svépomoci a co nejlevněji cca 2mil RD 4+1+garáž - cca 170m2 přízemní bungalow NED, PD asi při takove ceně neklapne, ale nevim z čeho.
Nebráním se porobetou (ytong) , cihle (porotherm), ani dřevostavbě. Už bych chtěl toto rozlousknout pomůže mi někdo??
První úvaha byla stavět z Ytongu 30 nebo porotermu 30 a zateplit to 20 polystyrenem.
Již delší dobu uvažuji o postavení dřevostavby. Bylo mi řečeno že takovýto dům se dá postavit až o 1/3 levněji než zděný.
Zde se nabízí tři systémy K-Kontrol , two by four a pak nějaký systém dřevěných panelů vyplněnych čedičovou vatou.
Mi osobně se z těchto tří zamlouval two by four , ale bavil jsem se s jedním známým který v takovém domě bydlel v americe a říkal že takovýto dům musel po 20 letech co stal prodat protože se mu do něj nastěhoval nejaký červotoč nebo nějaké takové svinstvo a nemohl se toho zbavit.
System K-Kontrol je pro mě novinkou a připadá mi to jako bydlet v polystyrenove boudě, ale třeba se mílým. Pokud má někdo s tímto systémem zkušenost podělte se.
Budu vděčný za každou zkušenost nebo radu jak na to ať už je to dům z cihel nebo dřevostavba. Případně za zkušenosti s takovouto stavbou a bydlením v ní.
Zčeho stavět a proč?
Diky moc za rady.