Trvalé nebo nárazové větrání?

Reklama
Trvalé nebo nárazové větrání?

Přemýšlel jsem o tom, zda je uváděná hodnota 22,4 m3/h/os pro větrání obytných prostor dogmatem, anebo zda platí jen za určitých podmínek. Inspirovaly mě k tomu 2 věci:
Netrénovanému (amatérskému) potápěči stačí k naprostému dýchacímu komfortu 1 m3/h.
Řada lidí doma větrá méně (včetně mne), a přesto nemají žádné pocity diskomfortu.
Potřebné množství vzduchu tedy bude souviset s tím, jakým způsobem k výměně vzduchu dochází. Onou škodlivinou, pro kterou je vypočteno oněch 22,4 m3/h, je kysličník uhličitý CO2.
Vyššími koncentracemi oxidu uhličitého je nepříznivě ovlivněno především dýchání - již při koncentracích nad 15 000 ppm. Pokud se jeho koncentrace v ovzduší zvyšuje nad 30 000 ppm, většina lidí trpí bolestmi hlavy, závratěmi a nevolností. Koncentrace nad 60 000 - 80 000 ppm vede k letargii a ztrátě vědomí. Koncentrace CO2 se ve vnějším prostředí pohybuje v rozmezí 330 - 370 ppm. Nařízení vlády 178/2001 Sb. stanovuje nejvyšší přípustnou koncentraci (NPK) CO2 25 020 ppm. Podrobnější informace viz https://forum.tzb-info.cz/102026-sendvic…

Posuďme 2 scénáře:
A) venkovní hladina CO2 350 ppm, výpočtová koncentrace CO2 pro větrání 1200 ppm. Vzduch je trvale obměňován ventilací.
Spotřeba větracího vzduchu: 22,4 m3/os/h
Průměrná koncentrace CO2 v místnosti: 1200 ppm

B) venkovní hladina CO2 350 ppm. Vzduch v místnosti je nárazově vyměněn v okamžiku, kdy hladina CO2 dosáhne hodnoty 1850 ppm, a je nahrazen venkovním vzduchem s hladinou 350 ppm.
Spotřeba větracího vzduchu: 12,7 m3/os/h
Průměrná koncentrace CO2 v místnosti: 1100 ppm

Vzhledem k tomu, že pro organismus člověka je důležitá průměrná hodnota množství škodlivin v průběhu několika hodin (pokud špičkové hodnoty nedosahují extrémní výše), vychází mi, že scénář B) poskytuje čistší vzduch při nižší spotřebě čerstvého vzduchu.
Výsledek to není až tak překvapivý - obdobně to je s energetickými ztrátami prostým větráním.

Na závěr - spíše pro pobavení: pokud budete sedět přímo proti výdechu rekuperačního ventilátoru, bude vám stačit dokonce jen 1-2 m3/h.

Zajímavé, ne?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.