Odvětrání podkroví - starší důmDobrý den,
chtěl bych letos už konečně nějakým rozumným způsobem vyřešit odvětrání podkroví ve starší RD, který je zateplen. Mám v podkroví dvě místnosti s dveřmi oddělené malou chodbou se schodištěm, které je otevřené přímo do spodní obývací místnosti. V podkroví mám izolaci cca. 23 cm. V horkých dnech mám dole v obýváku cca. 23°C, ale nahoře je okolo 27°C.
Min. rok a letos jsem v jedné z místností vyzkoušel klimatizaci (mobilní). Stav se o hodně zlepšil, avšak po vypnutí klimatizace se prostor opět nepříjemně ohřál. Když je bezvětří a i venku je již chladněji, nedaří se mi pomocí střešních oken vůbec tyto místnosti odvětrat a tím i ochladit.
Rozhodl jsem se tedy, že tam udělám nucenou ventilaci. Napadlo mě dát nad každou místnost ventilátor s vyústěním přímo nad střechu a ovládat je buď časovým spínačem nebo rozdílovým termostatem. Protože se ale v obou místnostech spí, nemohl by kvůli hluku běžet ventilátor celou noc.
Našel jsem však i jiné řešení pomocí samotížných odvětrávacích turbín (Lomanco). Bylo by to asi pro mě ideální řešení odvětrávat přirozeným rozdílem teplot a to stále. Nejsem si však jistý, zda by to fungovalo. Nevím např., jakou min. výšku by pak musel mít "komín" k turbíně, aby začal fungovat přirozený tah (myslím zrovna za toho bezvětří).
Prosím tedy, jestli by mi mohl někdo poradit, jaké řešení by bylo nejlepší. Nebo jestli existuje ještě nějaké lepší řešení, budu rád, když se s ním podělíte.
Děkuji!
S pozdravem
Marek Hnát