Oprava Balkonů BDDobrý den,
naše družstvo (SBD) rozhodlo o opravě balkonů. Na stávající dlažbu by se měla nalepit nová izolace a na tuto izolaci nalepit novou vrstvu dlažby. Bohužel toto je vše, co se dá o této rekonstrukci zjistit, protože na ní není zpracována žádná projektová dokumentace. Přílohou smlouvy je pouze cenová kalkulace, kde jsou uvedeny a oceněny jednotlivé položky použité při rekonstrukci. Zde bych měl první otázku, zda by pro tuto rekonstrukci měla být zpracována nějaké projektová dokumentace?
Dle mého hrubého odhadu dojde k zvýšení výšky balkonu o cca 20 – 25 mm (5 mm lepidlo + 3 mm izolace + 5 mm lepidlo + 9 mm nová dlažba) a zvýšení zatížení o cca 48 kg/m2 (2 x lepidlo 5 kg/m2 + 18 kg/m2 dlažba), což při ploše 4 m2 balkonu dělá 192 kg.. Zde nastává další problém. Při výše uvedeném navýšení podlahové plochy dojde u několika balkónových dveří k situaci, kdy dlažba bude výše, než rám těchto dveří. Tyto případy se prý tedy budou řešit až na za chodu. Zajímalo by mě, zda je někde určena výška rámu dveří nad úrovní balkónové plochy. Dále by mě zajímalo, zda je někde uvedena nosnost balkonů?
Dále bude provedena výměna stávajícího zábradlí za nové. Předpokládám, že tvar zábradlí bude v pořádku, co se týká bezpečnosti. Jenom mě zaujalo kotvení tohoto nového zábradlí. Při pohledu shora má tvar písmene U, o rozměrech: rameno 0,9 m + hlavní část 5 m + 0,9 m rameno. Toto celé bude ukotveno pomocí chemických kotev na ramenech do obvodové zdi domu. Jinak toto zábradlí bude pomocí stavitelných stojin postaveno na balkon. Zajímalo by mě, zda je někde řešeno upevnění zábradlí z hlediska bezpečnosti.
Poslední otázka je spíše právní, má tato rekonstrukce být ohlášena na stavební úřad, když dochází ke změně tvaru zábradlí (stávající zasklené x nové profilové) a povrchu balkonu (barvy, výšky a zatížení). Nový stavební zákon uvádí toto:
§ 103 Stavby, terénní úpravy, zařízení a udržovací práce nevyžadující stavební povolení ani ohlášení
(1) Stavební povolení ani ohlášení stavebnímu úřadu nevyžadují
e) udržovací práce, jejichž provedení nemůže negativně ovlivnit zdraví osob, požární bezpečnost, stabilitu a vzhled stavby, životní prostředí a bezpečnost při užívání a nejde o udržovací práce na stavbě, která je kulturní památkou,
Děkuji všem za odpovědi, protože po včerejší návštěvě na SBD si připadám jako občan ČSR po Mnichovu (o nás, bez nás) přestože jsem spoluvlastník domu a spoluinvestor. A lešení od včerejška již stojí….