Ohřev TUV akumulačně plynem nebo elektřinouBydlím v rodinném domku, kde TUV ohřívá elektrický bojler 160 litrů v nízkém tarifu. V domě bydlí 3 osoby, teplota na bojleru je nastavena na 60°C. Teplé vody máme dostatek. Odběr teplé vody je v týdnu jen večer a o víkendu dopoledne a večer. V domě je 1 kuchyně a 2 koupelny (v přízemí a patře).
Bojler je umístěn v garáži, má špatnou izolaci a chci ho vyměnit za jiný zdroj TUV. Používám samotížnou cirkulaci. Uvažuji o různých variantách:
1. Elektrický akumulační bojler OKHE 160 výrobce ZDZ Dražice, který má tepelnou ztrátu 1,05 kWh/24h umístěný přímo pod koupelnami a kuchyní. Je v tomto případě nutná cirkulace ?
2. Plynový akumulační ohřívač John Wood s objemem 115 litrů, který bych musel umístit do kotelny, délka vodorovného potrubí ve sklepě k zásobníku by byla cca 8 metrů. Nevím jaké ztráty mohu očekávat v tomto potrubí a v cirkulaci. Tepelná ztráta ohřívače se uvádí 11°C/24 hodin, což se mi zdá dost (=1,48kWh/24h).
Zajímá mě porovnání provozních nákladů obou způsobů ohřevu s ohledem na ceny energií, účinnost, vzdálenost zdroje TUV a odběrných míst, ztráty cirkulací, atd. Realizace uvedených řešení je bez problému, investiční náklady neuvažujte. V současné době platím za 1kWh plynu cca 0,9Kč a elektřiny v NT 1,45Kč. Výhodněji mi vychází ohřev plynem, ale mám obavy z větších ztrát. NT elektřiny chci samozřejmě dál využívat v provozu RD.