Toto jsem hledal tak jen pro zajímavost jsem to dal sem

Reklama
Toto jsem hledal tak jen pro zajímavost jsem to dal sem

Riziko jaderné havárie
Škody připisované skleníkovému efektu dramaticky rostou, naopak za desítky let provozu stovek jaderných tlakovodních reaktorů (tj. reaktorů "temelínského" typu) není známa žádná havárie spojená s únikem radioaktivity. Jediný známý tlakovodní reaktor, u něhož došlo k havárii spojené s tavením aktivní zóny, byl reaktor v Three Miles Island. Díky ochranné obálce však nedošlo k významnějšímu úniku radioaktivity do okolí a nebyly pozorovány škody ani na lidském zdraví, ani na životním prostředí.
JETE jako první v ČR má reaktor v ochranné obálce (kontejnmentu) se železobetonovou konstrukcí o síle stěn 1,2 m. s vnitřním povrchem pokrytým 8 mm vrstvou nerezové oceli. Je projektována na přetlak 0,49 MPa při teplotě 150°C. Hermeticky uzavírá prostor aktivní zóny, a tím efektivně zabraňuje úniku radioaktivity i v případě tavení aktivní zńy a zajišťuje ochranu před pádem letadla a před takovou vlnou po výbuchu. Ochranná obálka francouzského reaktoru Super Fénix odolala jen s oděrkami zásahu dvou raket. Při testech nárazu stíhačky Phantom F-4 se letoun roztříštil, ale na jejím plášti vznikla pouze 6 cm hluboký vryp. Zemětřesení v Japonsku o síle 7,2 Richterovy stupnice proměnilo Kobe v trosky, ale 12 reaktorů v okolí nemuselo zastavit provoz.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.