TZB-info - Výpočet objemu tlakové…
Interaktivní návrh/výpočet tlakové expanzní nádoby. Tlaková expanzní nádoba se navrhuje v závislosti na výkonu zdroje tepla, maximální teplotě otopné vody, součiniteli zvětšení objemu, výšce…
Dobrý den,
rekonstruji RD z roku 89 (2patrový, 9*11m,+ komplet podsklepen s garáží) a z důvodu půdní vestavby jsem nechal zrušit expanzku a umístil expanzomat 35L do sklepa na zpátečku pod čerpadlo ke kotli GASEX 24 ročník 90. Četl jsem, že když není natlakovaná soustava, tak čerpadlo na zpátečce zavzdušní soustavu, kde ten vzduch vnikne do soustavy? Topenář odjel bez vyzkoušení a já po odvzdušnění nevím na kolik mám natlakovat topnou soustavu. Samotná tíha vody je cca. 0,7 - 0,8BAR. Na půdě je v budoucí koupelně topný žebřík KORADO, který má max.provoz. tlak 1BAR, zkušební 1,3BAR + jsou 3x nové plech.radiátory na místo litinových. v ostatních pokojích zůstávají litinové. Bojím se, abych soustavu nenatlakoval na 1BAR či více po ohřátí vody a pak se něco nestalo se starším kotlem GASEX24 nebo litin.články radiátorů. Druhý dotaz je, jaký kotel by jste doporučil na místo stávajícího 24kw Gasexu? Dům je z tvárnice 37cm + dovnitř 2cm polystyren + přizdívka z plných cihel.Okna jsou původní dřevěná, časem plánuji výměnu za plastová, takže se zlepší izolace domu.Střecha také nic moc, eternit,therák,latě v celé ploše,krokve 15cm=vata 15cm a záklop palubkama.Vata je vložena mezi krokve do igelitu, resp. vytvořen igelitem takový lavor. Do budoucna plánuji sundat eternit (růžové vlny), který se místy loupe a nastavit krokve a tím zvýšit prostor pro vatu z 15cm alespoň na 25cm. Snad to krov unese. Na stávající palubky v interiéru chci dát parotěsku a zakrýt SDK. Z důvodu nízkého stropu v části půdy (sklon střechy 15°)nemohu řešit zateplení podhledem, proto chci využít palubky(ukotvené po 1m na krokve) jako nosné na SDK. Nevidíte nějaký problém, když palubka bude z interiéru zavřena parotěskou a z venku igelitem pod vatou? Zatím nikde žádná plíseň ani po sundání části palubek není vidět. Odvětrání vaty je řešeno otvorem cca. 5cm s krytkou, umístění mezi krokvemi (ty jsou od sebe 1m)dole jako nádech a na druhé straně nahoře jako výdech je ten samý otvor. Díky za rady.
Vzduch do systému se může dostávat- a to v místě nejmenšího tlaku, kde se systém může dostat do podtlaku. Tlak v…
před 17 roky
Nezkoušel, taky mi to napadlo, ale ta lidská lenost.... . Ale když ten měřák změřil nejdřív 1,9 tak jsem odpustil na…
před 18 roky
Ještě malá připomínka, zkoušel jste i jiný měřák na tlak v expanzce? Oni tlakoměry na pneu jsou dost poruchový.
před 18 roky
18 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení