Netěsnost solární soustavyDD,
instaloval jsem si svépomocí, prozatím víceméně pro vlastní potěšení než pro ušetření za ohřev vody, prozatím malou solární soustavu s 1 plochým kolektorem a měl bych pár dotazů:
- pozoruji pozvolný pomalý pokles tlaku v soustavě cca o 0,1 bar za týden - prošel jsem všechny spoje a pohmatem či vizuální kontrolu nezjistil netěsnost. Je nějaký způsob jak tento únik odhalit ? Může jej způsobovat to, že u kolektoru je odvzdušňovací ventil plovákový namontovaný ne zcla dokonale ve svislé poloze, ale dle mého úsudku mírně - letoval jsem nátrubek ještě na zemi a ne zcela jsem "trefil" sklon střechy/kolektoru ku svislé poloze odvzduš. ventilu.
- V soustavě je namontována zpětná klapka na zpátečce tj. studené vodě z výměníku, leč nejen subjektivním pocitem se mi zdá, že teplé vody paradoxně ubylo, může docházet k vychlazování bojleru do kolektoru i přesto, byť v menší míře. V bojleru je i elektro dohřev, který byl jediným zdrojem do zprovoznění solárního výměníku.
Některé údaje o soustavě:
- bojler Hlavačka & Čech (asi bohužel -:}}}) 200 l kombinovaný se solárním výměníkem, zakoupen již v roce 2001, doposud používán pouze elektro dohřev, omezeně i ohřev topením - kotelem na PP.
- Kolektor plochý ekosolaris Therma
- tlak v soustavě udržován nyní na 1,6 bar, výška vodního sloupce od bojleru ke kolektoru cca 8 m
Za všechny reakce a připomínky předem děkuji. Případně dodám další informace, příp. fota.