fakturace spotřeby elektřiny

Reklama
fakturace spotřeby elektřiny

Jak jste spokojeni s fakturací za spotřebovanou elektřinu. Dříve 2 položky – stály plat a počet kwh a dneska 7 položek o jejichž významu moc nevím. Tak jsem poslal dotaz na ČEZ.

Takto zněl dotaz:

Dobrý den,
chtěl jsem se jako spotřebitel něco víc dovědět o vašich produktech a cenových relacích na web stránkách a můžu konstatovat, že nic složitějšího se již nedá vymyslet. To jenom korensponduje i s nynější složitostí jaká je uváděna na fakturách pro normálního smrtelníka nepochopitelné. Co znamenají ty platby za různé služby ve zkratkách? Proč není uváděna cena za spotřebovanou kWh včetně distribuce. Cožpak lze spotřebu a distribuci oddělit od sebe. "Snad jedině že by si elektřinu na kolečkách dovezl spotřebitel sám". Co jsou to systémové služby? A vůbec na web stránkách máte uveden způsob výpočtu platby za roční spotřebu ale to nesouhlasí se skutečností. Tam některé položky chybí. Na faktuře je uvedeno 7 položek. Podle mne by stačily položky 3. Cena za spotřebované množství, stálý plat (podle jističe a sjednaného tarifu) a nadstandardní služby.

S pozdravem J. Homola

Toto je odpověď:

Vážený pane Homolo,

na základě Vašeho e-mailu ze dne 14.10.2007 sdělujeme následující:

Jelikož od 1.1.2006 jste se staly oprávněnými zákazníky, tak dle daňového zákona je
třeba jednotlivé položky ceny za elektřinu a její součásti jednotlivě rozúčtovat,
proto je zvlášť vedena cena za distribuci elektřiny (doprava) a cena za silovou
elektřinu (spotřebovaná elektřina) a jiné služby.
Cena za systémové služby zahrnuje: platby které jsou hrazeny pro zajištění
provozuschopnoti a spolehlivosti elektrizační soustavy a zajištění kvality dodávky
elektřiny společnosti ČEPS - Česká přenosová soustava.
Cena KVET - Cena na podporu výkupu elektřiny z obnovitelných zdrojů a kombinované
výroby tepla - platby kryjí náklady spojené s výkupem elektřiny z obnovitelných zdrojů a
kombinované výroby elektřiny a tepla.
Cena OTE - Cena za zúčtování operátora trhu - platba stanovená za účtování operátora
trhu s elektřinou.

S pozdravem

Lenka Čislinská
ČEZ Zákaznické služby, s.r.o.
na základě plné moci

Můj komentář:
Co je zajímavé i ty služby se násobí spotřebou. Co z toho plyne? Čím více „větrníků“, tím dráž , nebo čím více úředníků tím více položek a nebo nezapomněli tam ještě položku na reklamu „duhové energie“.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.