Jak sestrojit výměník pro využití tepla odpadní TUV?Dobrý den,
při rekonstrukci rodinného domu shánim informace na různé vylepšení a narazil jsem na nápad výměníku pro získání tepla z odpadní vody.
V ČR je však jediný výrobce těchto rekuperátorů
( http://www.sakal-ovt.cz/sprcha.htm )a pro rodinný dům má jen jeden typ výměníku. Ten je navíc primárně určen pro instalaci přímo pod sprchovou vaničku. Tvrdí, že může ušetřit až 40 % energie na ohřev TUV.
Bohužel nikde na internetu se o tom moc nemluvi, diskuze na toto téma veškeré žádné a sehnat nějakén info o zkušenostech - jestli uživatel doporučuje, či ne - velký problém.
Firma tvrdí, že se výměník nezanáší a že stačí jen 2x ročně nalít ekologický čistící roztok k udržení účinnosti.
Nemáte s tím někdo zkušenosti? Neznáte někoho, kdo to má nainstalované?
Cena je cca 5000 - vyplatí se to?
V mém případě by šlo o instalaci do sklepa, kam bych svedl odpadni trubky ze 4 sprch (max 2 užití spoučasně) a výměníkem bych proháněl vodu určenou pro klasický bojler nad sklepem (200l, noční proud).
Ve sklepě mám docela místo a můžu si dovolit instalaci větší věci - tak mě napadlo si výměník vyrobit.
Odpadní trubka pověšená na zdi, stále s mírným spádem o celkové délce třeba 10m. DN 50, nebo víc? A v ní vložená vodovodní trubka, kterou by v protiproudu šla voda do bojleru. Průměr 1/2 nebo 3/4 palců. Materiál? To je právě otázka - ideální by byla měď kvůli vodivosti, ale zbytek baráku mám pozink a ten by prý předsazenou mědědou trubkou korodoval. Plast je asi blbost z důvodu malé vodivosti, takže taky pozink?
Teď otázky:
1) vyplatí se nějaký typ výměníku na odpadní vodu a předehřev TUV
2) máte někdo zkušenosti s tím, co se prodává?
3) mohlo by fungovat to, co bych vyrobil, a kolik by musela být ta délka trubek, aby to mělo nějaký smysl? stěna sklepa je 2x2 metry - tam by se toho vešlo docela dost
4) kolik průměr té odpadní? Čím menší, tím víc by voda omývala tu vodovodní, ale neucpalo by se to? (když tam bude spád a jen voda ze sprch, tak by se to ucpat nemělo..,?)
5) z jakého materiálu tu vodovodní?
Měď - co ta koroze následujícího pozinku?
Pozink šroubenej - nemohla by přes závity být voda kontaminována tou odpadní? (ale zase tam bude normální tlak, tak snad proti němu nic jít nemůže..?)
Umělá hmota - PP, PEX, PVC, PE - ale co je nejlepší na převod tepla a co by ev. mohlo trpět tou odpadní vodou?
Děkuji předem za jakékoliv info, názor či radu.
Na internetu o této problematice nic neni, tak nevim na koho se mám obrátit.
Jan Klír