Jak sestrojit výměník pro využití tepla odpadní TUV?

Jak sestrojit výměník pro využití tepla odpadní TUV?

Dobrý den,

při rekonstrukci rodinného domu shánim informace na různé vylepšení a narazil jsem na nápad výměníku pro získání tepla z odpadní vody.
V ČR je však jediný výrobce těchto rekuperátorů
( http://www.sakal-ovt.cz/sprcha.htm )a pro rodinný dům má jen jeden typ výměníku. Ten je navíc primárně určen pro instalaci přímo pod sprchovou vaničku. Tvrdí, že může ušetřit až 40 % energie na ohřev TUV.
Bohužel nikde na internetu se o tom moc nemluvi, diskuze na toto téma veškeré žádné a sehnat nějakén info o zkušenostech - jestli uživatel doporučuje, či ne - velký problém.
Firma tvrdí, že se výměník nezanáší a že stačí jen 2x ročně nalít ekologický čistící roztok k udržení účinnosti.

Nemáte s tím někdo zkušenosti? Neznáte někoho, kdo to má nainstalované?

Cena je cca 5000 - vyplatí se to?

V mém případě by šlo o instalaci do sklepa, kam bych svedl odpadni trubky ze 4 sprch (max 2 užití spoučasně) a výměníkem bych proháněl vodu určenou pro klasický bojler nad sklepem (200l, noční proud).

Ve sklepě mám docela místo a můžu si dovolit instalaci větší věci - tak mě napadlo si výměník vyrobit.

Odpadní trubka pověšená na zdi, stále s mírným spádem o celkové délce třeba 10m. DN 50, nebo víc? A v ní vložená vodovodní trubka, kterou by v protiproudu šla voda do bojleru. Průměr 1/2 nebo 3/4 palců. Materiál? To je právě otázka - ideální by byla měď kvůli vodivosti, ale zbytek baráku mám pozink a ten by prý předsazenou mědědou trubkou korodoval. Plast je asi blbost z důvodu malé vodivosti, takže taky pozink?

Teď otázky:
1) vyplatí se nějaký typ výměníku na odpadní vodu a předehřev TUV

2) máte někdo zkušenosti s tím, co se prodává?

3) mohlo by fungovat to, co bych vyrobil, a kolik by musela být ta délka trubek, aby to mělo nějaký smysl? stěna sklepa je 2x2 metry - tam by se toho vešlo docela dost

4) kolik průměr té odpadní? Čím menší, tím víc by voda omývala tu vodovodní, ale neucpalo by se to? (když tam bude spád a jen voda ze sprch, tak by se to ucpat nemělo..,?)

5) z jakého materiálu tu vodovodní?
Měď - co ta koroze následujícího pozinku?
Pozink šroubenej - nemohla by přes závity být voda kontaminována tou odpadní? (ale zase tam bude normální tlak, tak snad proti němu nic jít nemůže..?)
Umělá hmota - PP, PEX, PVC, PE - ale co je nejlepší na převod tepla a co by ev. mohlo trpět tou odpadní vodou?

Děkuji předem za jakékoliv info, názor či radu.
Na internetu o této problematice nic neni, tak nevim na koho se mám obrátit.

Jan Klír

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.