Volba vhodného systému vytápěníJedná se o dvoupodlažní objekt (1.,2.N.P.) budovy bývalé občanské vybavenosti ze 70.let m.s. vybudované v systému MS-OB (skelet 6x6).Budova byla privatizována a nyní je v přízemí restaurace s hernou, market vietnamských podnikatelů; v patře pak tělocvična 13x13m, posilovna 13x13m,asijské bistro, půjčovna video,internet,CK,kancelář ČP,příslušné sociálky,solárko,kadeřnictví, apod..Je třeba zvolit nejefektivnější způsob vytápění horního podlaží a zejména obou sport-hal sv.výšky 3,2m.
Budova zcela nesplňuje současné tepelně technické podmínky na tepelný odpor obvodových konstrukcí.Obě sportovní "haly" jsou vždy ze dvou stran opatřeny totálním prosklením velkými zdvojenými okny od podlahy až ke stropu (zateplení vně není možné).Ostatní obvodové stěny jsou pravděpodobně obezděny PSK tvárnicemi tl.cca 200mm a "klasicky" opláštěny konstrukcí tl.100 mm s Al lamelami a výplní nějakou izolací (mimo okenní otvory).Orientačním výpočtem odhaduji tepelné ztráty obou sport-hal na 25-30kW.
Stav vytápění a větrání:
-přízemí a všechny společné prostory i ve 2.N.P.vytápění z CZT
-ostatní prostory el.přímotopy (doplatek za el.160 tis.Kč..!)
-LT otopná tělesa CALOR odpojena od CZT (jsou k dispozici)
-všechny prostory opatřeny starým funkčním systémem VZT maskovaným podhledy s Al lamelami
Můj návrh provozovateli s variantami:
1. Spodní část velkých oken (nejsou otvíravá) ve sport-halách zateplit E-PST tl.50mm od rámu k rámu s vytvořením vzduchové mezery tl.5-10mm mezi sklem a E-PST
2. Zprovoznit nainstalovaná LT topná tělesa na nový lokální systém TV vytápění 90/70°C se dvěma samostatnými nástěnnými plynovými turbo-kotly do 20-25 kW s časově nastavitelným aut. režimem vytápění (liší se)
3. Ostatní menší prostory (nemají tak velkou TZ) nadále vytápět dosavadními el.přímotopy či dosavadním způsobem
Varianty:
4. Do systému VZT vsadit ve strojovně (anebo i mimo) výměník voda-vzduch vytápěný dle ad)2. Je to vůbec technicky možné-nejsem "vzduchař".
5. ve sport halách aplikovat plynové infrazářiče v provozu pouze při obsazení (v posilovně s aparáty asi ne, že?).Prosím je to možné při výšce 3,2 m při aplikovaném podhledu i méně?
Není to hrazená zakázka, provozovatel se na mne obrátil jako na odborníka pro TZB.Dělám mu zdarma digitalizované zaměření stávajících stavů jen za to,že tam chodím v zimním období cvičit.Je mi ho líto,protože prý to podnikání je tzv.vylej-nalej, tedy co vydělá to vrazí do nákladů.Chtěl bych mu pomoci!
Tož co vy na to odborníci?Je to prekérní situace a nedá se jednoduše a smysluplně zvolit nejefektivnější systém vytápění tak jak jste ve většině případů běžně zvyklí...!Ještě bych chtěl doplnit, že budova se nachází v sídlištní zástavbě, takže v okolí stojí 11.podlažní panelák (cca 30 m). Takže mám i obavy jestli ty případné plynové kotle nebudou do bytů čmudit.
Předem děkuji za jakoukoliv radu a pomoc.
PS: teď ani nevím, změna otopného systému podléhá SP? Musím se ještě podívat do SZ.