Vyměnili nám okna v paneláku a jsem zoufalý

Reklama
Vyměnili nám okna v paneláku a jsem zoufalý

Dobrý den, prosím o alespoň malou radu nebo jen povzbuzení...

V paneláku nám v rámci regenerace vyměnili stará dřevěná okna (taková ta klasická dvojskelná šroubovací) za nová plastová (Roplasto pětikomorová, dvě těsnění, U=1,1, sklo 4/16/4, argon) a já jsem naprosto zoufalý. Jsme byt v přízemí obrácený do hlavní ulice, dřív bylo všechno naprosto v pohodě, stará okna, byť jimi trochu táhlo, paradoxně zcela dokonale izolovala veškerý hluk z ulice.

S novými plasťáky slyšíme každé projíždějící auto, okna sice relativně dobře odizolují nízké frekvence (takový ten klasický uliční brum), ale naprosto si neporadí s vyššími frekvencemi, naprosto tragický je zvuk odvalujících se pneumatik... Každé projíždějící auto je slyšet už ze vzdálenosti několika stovek metrů (je to dlouhá rovná ulice, standardně tu lítají tak 70 km/h, v noci i víc) a ještě mnoho vteřin pak vzdalující se šum. Nejhorší je, když je silnice mokrá, to pak to "mlaskání" pneumatik neutlumí vůbec.

Paradoxně nejtišší jsou ta okna v momentě, kdy je auto kolmo k oknům (tedy nejblíže), jakmile začnou zvukové vlny dopadat šikmo (tedy auto se přibližuje nebo vzdaluje) neutlumí se vůbec nic.

Mám vážné podezření, že nějakým způsobem rezonují plastové rámy, ten šum je totiž velmi podobný tomu, jako kdybyste šeptali do dlouhé plastové roury - to taky ten zvuk docela zesílí. A že je dutin v těch profilech dost a dost.
Navíc stará dřevěná okna byla vlastně jen vsazena, tahle nová jsou skrze rám turbošrouby uchycena hluboko do panelů, takže podle mě se i veškerý hluk a vibrace šířící (ty zvukové vlny dopadají na calou plochu paneláku, navíc jsme rohový byt) se těmi panely musí přes ty šrouby to těch oken (rámů) přenést.

Na druhou stranu ale, když přimáčknu ucho až k rámu, tak rámy jsou úplně tiché, zato s uchem přimáčknutým přímo na skle je slyšet šílený šum.

Nemám vlčí mlhu, slyšel to i dodavetel (neměl ucho na skle, ten rámus se šíří celou místností), velmi se podivil a povídal, že by mu z toho šiblo... Jenomže to nám nepomůže, nám už z toho taky pomalu hrabe... Ve dne se tam nedá sedět a pracovat, v noci se u toho nedá spát.

Jedni sousedi na chodbě a druzí nad námi o patro výš (stejně orientované byty do ulice) mají defacto stejná okna (taky 5 komor, 2 těsnění, sklo 4/16/4, výrobce profilů nevím) ale vyměněná už dřív na vlastní náklady, a je u nich ticho jak v bavlnce.

Jak je to v dalších bytech se stejnými novými okny vám neřeknu, protože žádná další zatím nejsou. Bohužel jsme schytali nevděčnou úlohu "zkušebního" bytu a další okna půjdou až na jaře. Nicméně pokud to bude hučet všem, tak nás lidi ukamenují, protože jsme ve výboru a tu regeneraci jsme objenali...

Takže v tuhle chvíli vedeme tuhý reklamční boj, zatím je silou soukromou i silou celého výboru tlačím do skel s minimálně 40dB útlumem, což ale pokud rezonují rámy bude stejně k ničemu (a stará skla určitě neměla takový útlum ani náhodou), ale aspoň uvidíme co z toho bude a třeba se posuneme o kousek dál.

Potkal se někdo z Vás s něčím podobným? Myslíte že je to nějaká obyčejná rezonance? Co za další fyziku je za tím je ještě schováno? Vyřeší to výměna dodavatele oken/profilů?

Dík za všechny vaše postřehy, názory i rady.

David

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.