Teplo v bytě

Reklama
Teplo v bytě

Dobrý den,

obracím se na Vás o radu, neboť už nevím co dál.

Bydlím v pětipatrovém panelovém domě a to v pátém patře pod rovnou střechou se svodem dešťové vody dovnitř domu. Okna jsou dřevěná, původní. Jedna stěna bytu je z jedné třetiny napojena na výtahovou šachtici, z druhé třetiny je sociální zařízení , kde jsou umístěny stupačky a třetí třetina jsou vstupní dveře z chodby.
Okna - každý rok investuji nějakou částku do jejich oprav ( nátěry, těsnící pásky mezi okna a mezi okno a rám)
Vstupní dveře - nový práh,nové těsnění mezi zárubně a dveře a to dvojité - vnějsí i vnitřní strana !!!!!!
Stupačky - z kuchyně jsou utěsněny, , v koupelce a záchodě jsem dal nové prahy a mezi dveřmi a zárubněmi jsou těsnění.V šachtici je vedený kabel pro ventilátor, zřejmě již zespodu. Asi metr a půl od země je plech šachtice "vzduchovodu" rozřezán a je do ní strčen kabel. Kam až řez a vychýlení plechu sahá se mi nepodařilo zjistit, neboť výš již nemám přístup. Nad sebou mám na střeše onen ventilátor, který k mojí nelibosti, ale potěše ostatních partají, jede skoro v kuse.Když na záchodě vytočím 1 m papírum a někdo zapne onen ventilátor, papír se sám pohne o padesát centimetrů směrem ke stupačkám. A to jsem si myslel, že když utěsním vchodové dveře a dveře na záchod, problém zmizí. Bylo mi sděleno majitelem bytu, že jde o falešný vzduch a že s tím nejde nic dělat. Mimo to, prý nemohu vypnout ( odstavit ve stupačkách ) ventilátor, čímž by se mi velmi v zimě ulehčilo. Při trojím zapnutí za sebou, což je asi 6 minut, mi klesne teplota tak citelně v celém bytě, že mi někdy nezbývá nic jiného, než mít puštěno topení na plný výkon. Co to udělá při vyúčtování tepla, si určitě dokážete představit. I když byly v mém bytě přidány články k radiátorům, problém nezmizel, v podstatě je pořád stejný.
Výtahová šachtice - nahoře nade mnou ve strojovně je průtah, který je v zimě slyšitelný a citelný jak na společné chodbě, tak u mě v bytě.
Partaje pode mnou netopí přes zimu skoro vůbec,naopak, z tepla musí pořád zapínat ventilátor, nebo mít otevřená okna. Ty si mohu dovolit otevřít pouze na vyvětrání a po 5 minutách, když je v zimě zavírám , tak toho lituji, že jsem je otevřel. Články všech radiátorů v jejich bytech dokážu spočítat pomalu na jedné ruce. Na můj byt mi nestačí ani prsty na nohou.
Můžu odstavit ventilátor pro odvod vzduchu (par) na zimu? Podle mě se tam meluzína prohání stejně bez toho, aby to někdo musel zapínat . Jinak, teplo se táhne nahoru, pokud je mi známo.
Je možno nějak, bez většího zásahu do vzduchofičákoinstalace zamezit tomuto jevu, kterému říkám totální klimatizace bez možnosti jakékoliv regulace ? Jinak chci podotknout, že jsem umakartové jádro , ve kterém se nachází záchod a koupelna vybavil kachličkami, všechny možné spáry v přechodech jsem utěsnil. Záchod přesto mohu bez uzardění používat jako ledničku, při výskytu venkovních teplot pod 10°C i jako mražák. Toto mě nejvíc udivuje, neboť jsem měl vždy za to, že teplota po odčerpání vzduchu by měla být na úrovni nejnižší teploty v bytě. Kdyby se záclony při spuštěném ventilátoru vychylovaly směrem od okna a ne k nim, řekl bych si, že mi onen ventilátor vzduch do bytu vhání a ne odsává. Uvažoval jsem i o možnosti zakoupení zatím nepřesně stanoveného množství montážní pěny a totálního zastříkání stupaček, ale myslímn si, že podnik vodovody a kanalizace, stejně jako plynárenské závody by při odečtech stavu z měřidel asi neměly vůbec pochopení pro mou iniciativu.
Četl jsem Váš příspěvek a odpověď, zřejmě s podobným problémem, ale rád bych věděl ,kde v mém případě umístit ventilačku se zpětnou klapkou. Mám za to, že zřejmě nahoře u střechy, ale pečené filety s dušeným zelím a spálenými bramborami mít půl dne v nose, by asi nebylo to pravé ořechové.
Proto Vás prosím, pokud máte nějaký dobrý nápad, což si myslím , že určitě bude ( líbí se mi tady, teď jsem předělal byt a tím pádem se nestěhuji), sdělte mi jej laskavě i na můj e-mail, který jsem uvedl.

Děkuji předem za jakoukoliv odpověď

Váš fanda Martin

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.