TZB-info - Návrh tlakové expanzní nádoby
Návrh tlakové expanzní nádoby a seřízení na straně vzdušiny lze provést s využitím výpočtu v článku. Článek zahrnuje i doporučení pro nástřešní kotelny nebo případy etážových otopných soustav.…
Dobrý den
Prosím o radu. V otopné soustavě mám nyní zapojen ocelový kotel na tuhá paliva o výkonu 31,5kW k vytápění patrového RD. V 90.letech byly do stávající soustavy vřazeny 3.akumulační nádrže o spočítaném objemu dle projektu 4500l (1500l/1.nádrž) v kombinaci s ekvitermní regulací s trojcestným směšovačem MIX a otevřenou exp.nádobou 280dm3. AN je možno nahřívat instalovanými elektr. tělesy. Bohužel je to zapojeno tak, že při provozu kotle je hlavní část energie hnána do otop.těles v domě a jen nevyužitá energie se akumuluje samotíží do AN. Při vyhasnutí kotle a odstavení OČ od kotl.termostatu, se naakumulovaná energie nedostane z AN do domu. Při topení v kotli se musí najet jedna trasa, při topení z AN druhá trasa, jinak to nefunguje(viz.schéma "stávající zapojení"). Ceny za elektřinu mě nutí k úplnému odstavení topných těles v AN a rekonstrukci soustavy. Součinitel postupu tepla budovy bude vysoký (hlavně v patře), neboť v přízemí je tloušťka zdí cca 60cm (kámen / cihla) a v patře již jen 25-30cm (plná cihla), což je ale věc tepelné izolace (bohužel nejsou finance). Chtěl by jsem topnou soustavu zapojit tak, že by kotel nahříval primárně AN a směšovač by si "vzal" z kolektoru jen to co potřebuje k namixování otopné vody do domu(viz.schéma "plánované zapojení").
Celkový obsah/objem vytápěných místností je 191m2/460m3.
Celkový objem v radiátorech je 210l.
Celkový objem v ocelových trubkách je 120l.
Celkový objem v AKU je pravděpodobně (dle výseče) 4500l.
Nejvyšší bod systému (po odstranění otv.exp.nádoby) je 4,65m.
Prosím o radu, zda bude plánované zapojení funkční. Dále prosím o radu s výběrem typu kotle a jeho výkonu, s výpočtem velikosti tlakových expanzních nádob a s výpočtem přetlaku v otopné soustavě.
Kotel jsem uvažoval nějaký litinový zplyňovací na uhlí a dřevo. Pro výpočet tlak.exp.nádob jsem použil několik vzorců, ale vždy mi vyšlo něco jiného. Uvažoval jsem o 2ks exp.nádob vzhledem k poměru cen (za 1ks větší/2ks menší). Nevím do jakého tlaku by měl být dimenzován pojišťovací ventil, protože AN nejsou tlakové od čehož se odvíjí i počítaný přetlak v soustavě. Za jakoukoliv radu děkuji.
3 odpovědi
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení