Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Máme problém s tím,že jsme zateplili RD z plných cihel tl.zdi 45cm polystyrenem tl.17cm a máme pořád stejnou spotřebu za topení,jako když dům ještě nebyl vůbec zateplen a to topíme přes den jen na 16°C a odpoledne na 18°C. Střecha je zateplená (25-35cm Climatizer Plus) a máme plastová okna kW=1,1.Nedovedu si to vůbec vysvětlit?!?!?! Firma,která nám dodávala materiál na zateplení říkala,že zateplením takové tloušťky musíme ušetřit minimálně polovinu nákladů za vytápění.Ale bohužel...... Předem velice děkuji za odpovědi...
To je sice hezká teorie, ale vysvětlete ji majitelům starších bytů a domů.
před 15 roky
Tak to se kamaráda projektanta zeptejte zdalipak ví, že oproti dlouhodobému normálu (30ti let) je otopné období…
před 16 roky
Tak to jsme na tom podobně, loni bez zateplení a bez venkovní fasády byla spotřeba elektřiny na topení skoro stejná…
před 16 roky
81 odpovědí
Zobrazit všechny reakceTak to jsme na tom podobně, loni bez zateplení a bez venkovní fasády byla spotřeba elektřiny na topení skoro stejná jako letos s 10 cm zateplením. Náš kamarád projektant nám rovněž tvrdí že nad 8 - 10 cm zateplovat je blbost protože efekt takového zateplení je jen několik málo %.Je to jen další trik jak vytáhnout z hloupých hejlů další peníze za předražený EPS.
JV Jana Veselá @jana.vesela062Tak to se kamaráda projektanta zeptejte zdalipak ví, že oproti dlouhodobému normálu (30ti let) je otopné období 2006-2007 o 29% méně náročné na vytápění. Lze tedy říci, že sledované zimní období výrazně vybočilo z normálu. Což už se nedá říci o období 2007-2008
Vážený pane Lukáši bohužel se díváte špatně,naprosto všechny špalety jsou zateplené.Na oknech jsou nalepeny apu-lišty,do kterých je zasunut polystyren, kterým jsou špalety zatepleny,nikde to není jak píšete: "...od oken přimáznuté jen omítkou k zateplené fasádě, aby to dobře vypadalo..." Zdraví Proroková
Barák má sice ze 2/3 17 polystyren, ale ostění oken je nezaptelené, se dívám. Je to od oken přimáznuté jen omítkou k zateplené fasádě, aby to dobře vypadalo...
Váš dům je jako člověk, který si v zimě obleče teplý kabát a ušanku a vyjde na boso, v pantoflích, ven na mráz. Stále je mu divné, proč je mu zima.
Nezateplený sokl a základy, v podlaze izolace jen 5cm .... to dělá své.
FM Franta Marek @franta.marekto je dobry prirovnani a sedi presne :-)))
takovych baraku jsou totiz mraky.
Povšiml jsem si ještě jedné věci. Vy vytápíte byt na 18° což je dost nestandartní. Tím ale podstatně snižujete spotřebu energie potřebné k vytápění a paradoxně i účinek izolace. Dnešní standart teploty v obytných místnostech je o 3-5° výše, což podle odhadu zvýší spotřebu o 15-25%, ale opravdu jen odhadem zároveň zvýší účinnost izolace o 10-15%.
Nechci tím říct abyste topili na vyšší teploty ale, že účinnost izolace není tak znatelná.
A co do akumulace zdiva, zdá se mi nesmyslné, aby se dva měsíce akumulovalo teplo do zdi, to se pak mohlo přestat v únoru topit a to teplo ze zdi do dubna čerpat. Snad jen částečně bych dal za pravdu p. Kocinovi s tou vlhkostí.
Naopak úplně souhlasím s panem Lukášem, dělat izolaci jenom kvůli izolaci je silně za hranicí rozumné návratnosti, ale to je věc každého jak si to spočítá a ve vašem případě jste stejně izolací řešili fasádu tak je to jiná situace.
Dámo a pánové, nechtěl bych se tu s Vámi přít o vlastnostech zateplování, ale když se vrátím k původnímu dotazu, že nedošlo k poklesu spotřeby oproti roku 2006, připadá mi vysvetlení prvního náběhu vcelku rozumné, ale ješte byste neměli zapomínat, na průměrné teploty, ty loňské byly znatelně vyšší než ty letošní..
Loni bylo v Praze v měsicích 9,10,11 - 16°C, 10°C, 6°C
Letos je to - 13°C, 9°C, 3°C což se také projeví na spotřebě
Viz.:
http://www.chmi.cz/meteo/ok/okdat610.htm…
http://www.chmi.cz/meteo/ok/okdat71.html
Kromě dříve zmiňovaných problémů (těsnosti oken, zapojení digestoře, tepelné mosty ap.) tu může být ještě jeden faktor, který může náběh topné sezony prodražit, a to je počáteční akumulace energie do stavby. Já jsem minulý týden zprovoznil topení v dosud neobydlené novostavbě a než mi toto došlo, děsil jsem se, kde je chyba, že se již několik dní topí jak "o život" a nic se s vnitřní teplotou neděje. Jenomže dejme tomu (hodně zjednodušený příklad...) zvýšení teploty stěn o 10stC znamená při jejich hmotnosti 100tun a měrné tepelné kapacitě 1000J/kg/K dodat 1GJ tepla, což je 278kWh jenom na akumulaci, do toho samozřejmě ztráty prostupem a větráním.
I proto si myslím, že je ještě příliš brzy na jakékoliv analýzy - počkejte do konce topné sezony a uvidíte.
TT Test Test @test.test623opět jsem konzultovala problém s dodavatelem zateplovacího materiálu a on mi řekl něco podobného.Vzhledem k tomu,že jsme zateplovali 8-9/2007 a je to po zateplení první topná sezóna,tak větší náklady na topení pocítíme hlavně na začátku topení,protože se teplo musí do zdí naakumulovat.....no,tak uvidím,dám na vaše rady a počkám až do konce topné sezóny...
je zajímavé, že paní Proroková zaspamovala fóra svými dotazy, ale už se tu neobjevila a nereaguje
PL Pavel Lanciger @pavel.lanciger176omlouvám se velice panu Lancigerovi,ale mám ještě jeden příspěvek v sekci: Vytápění obecně "Jak vytápět" i sem jste již zasílal Vaše příspěvky. Bohužel je odpovědí a dotazů tolik,že nestíhám odpovídat,ale určitě jsem se na tuto diskuzi nevykašlala a jsem za Vaše odpovědi vděčná...
Asi by bylo nejlepší, kdybyste napsala postup (výpočet, měření), jakým jste došla k závěru, že nic neušetříte.
SP Slávek Pavlík @slavek.pavlik329Podlaha je zateplená 5cm polystyrenem. Je pravda,že nemáme zatím zateplenou část soklu asi 80cm od země,ale je to v části domu,kde jsou technické místnosti,které stejně nejsou vytápěné.Obytné místnosti mají zateplený i sokl.Technik od firmy,která nám dodávala materiál mi teď sdělil,že pokud budu brát v potaz jen polystyren měla by se spotřeba snížit minimálně 6x,protože nezateplená cihlová zeď má hodnotu součinitele prostupu tepla 1,5 a zateplená naším polystyrenem má hodnotu 0,22...Vím,že je na hodnocení brzy,když máme zatepleno od 9/2007,ale pokud se podívám na měsíce 9,10 a 11/2006 tak máme spotřebováno stejně kWh a to ještě zatím žádná pořádná zima nebyla....
Efekt zateplení je často přeceňován, zvláště u starších staveb. Jsem názoru, že zateplovat jen kvůli tomu, aby bylo "zatepleno", se nikdy nevyplatí. Zateplení jako důvod lze akceptovat jen jako druhotný. Primárním důvodem musí být něco jiného.
Buď to spojit s opravou fasády, a nebo aspoň s výměnou oken (když už stará nenávratně dosloužila a je třeba je nahradit).
PL Petr Lukáš @petr.lukas448pane Lukáši, nebavte se neurčitě o přeceňování zateplení a hodnoťte danou situaci, pokud vezmu dům o 200 m2 z CP 45 cm, tak ztráta při -12 bude ztráta jenom zdí bez tepelných mostů cca. 12 kW, zatímco pokud zateplíte 17 cm EPS, tak ztráta stejné zdi bude cca. 1,5 kW. pokud započtu tepelné mosty, tak v reálu bude rozdíl při výpočtové teplotě nejméně 12 kW, což při průměrné teplotě 4 C bude znamenat nižší ztrátu touto zdí každou hodinu topné sezony nejméně 6 kW, což pro topnou sezonu bude znamenat jenom velmi hrubým odhadem snížení spotřeby o nějakých 15 tis. kWh, problém je v tom, zda zde daná dáma uvedla skutečně věrohodné údaje. u takovéto zdi bude efekt zateplení velmi výrazný a tvrzení o tom že ne je nesmysl a problém je buď v měření nebo v něčem jiném, jinak jen tak pro informaci u silnějších EPS nad 10 cm se nedělají liché rozměry a není důvod, proč by si to někdo nechal dělat, je jednodušší dát si 16 neo 18 cm, už jen kvůli tomu jsou informace od dané dámy nesmyslné a podivné.
jinak jen pro informaci, zateplili jsme před dlouhými lety dům s vnitřním zateplením i zvenku kvůli vyřešení tepelných mostů o 4 cm EPS protože se musela dělat fasáda nová, nemluvme o tom, že se mělo dát alespoň 8 cm, ale je to 10 let zpátky. spotřeba se snížila v průměru o cca. 20% výměnou kotle a úpravami dalších věcí a vyřešení některých tepelnýcn mostů se spotřeba snížila celkem o cca. 40% - z původních 2700 m3 na současných cca. 1600 m3 s mnohem vyšším komfortem, dřív se topilo jenom při přítomnosti osob na regulátoru on off dnes je tam inteligentní regulátor s ekvitermním řízením a kondenzační kotel a podobných domů jsou desítky tisíc. kdyby se vyměnila okna za kvalitnější, dořešili ještě některé tepelné mosty a doplnila izolace ploché střechy, tak by se dala udělat ještě úspora cca. dalších 10-15% a hlavně zdi jsou citelně teplejší, topí se nyní na teplotu o 1-2 C nižší při stejném komfortu a při výrazné úspoře.
Já sám jsem měl zajímavou zkušenost. Když jsem uvažoval o zateplení domu, oslovil jsem 5 firem. Jedná se o plochu zateplení cca 300m2. Neřekl jsem žádné z nich kolik spotřebuji plynu, ale chtěl jsem vědět kolik energie ušetřím. Z pěti firem tento požadavek byli schopné dodat pouze dvě. Ale to jsem se pobavil. U jedné dokonce vyšlo, že při použití 15 cm izolace ušetřím víc než v současnosti spotřebuji a to vč. vaření a ohřevu TUV. U druhé byl výsledek reálnější, ale přesto úspora 85% při použití 15 cm izolace je nesmysl. A to šlo pouze o obvodové zdi, nikoli podlahy a stropy a ani střecha.
Takže fundovaný odhad, že ušetříte polovinu je třeba brát s rozumem. Je pravda že letošní zima má jiná kritéria než loňská, ale všeobecně zateplení cihlových domů si myslím, že je otázkou úspor max. do 30%. Ale to je jen můj odhad a jistě spousta lidí bude protiargumentovat výpočty. Zkuste to a uvidíte.
JS Jaroslav Stoklasa @jaroslav.stoklasaPodlaha je zateplená 5cm polystyrenem. Je pravda,že nemáme zatím zateplenou část soklu asi 80cm od země,ale je to v části domu,kde jsou technické místnosti,které stejně nejsou vytápěné.Obytné místnosti mají zateplený i sokl.Technik od firmy,která nám dodávala materiál mi teď sdělil,že pokud budu brát v potaz jen polystyren měla by se spotřeba snížit minimálně 6x,protože nezateplená cihlová zeď má hodnotu součinitele prostupu tepla 1,5 a zateplená naším polystyrenem má hodnotu 0,22...
Mám taky pár nápadů:
-pozvěte producenta pořadu Na vlastní oči :)
-máte přiměřeně zateplený i sokl kvůli únikům podlahou?
-nejsou netěsnosti na střeše kolem pozednic, krovů a podobných detailů?
-co mikroventilace na oknech a praskliny kolem rámů?
-taky jsem měřil od září spotřebu přepočítanou na rok a výsledek hrůza, ale pak jsem si uvědomil, že přijde léto...
Pár nápadů:
1. Letos je větší zima než loni...:-)
2. Možná máte velkou plochu oken nebo střechy v poměru k ploše zdí. Zateplení zdí pak nemá moc velký efekt.
3. Teplo vám utíká jinudy, třeba větráním (digestoř, otevřený krb...).
4. Špatně udělané zateplení. Už se i tady vyskytly nápady dělat provětrávanou mezeru mezi polystyrenem a zdí. Pokud by to opravdu bylo tím, doporučuji tvůrce zateplení vybavit provětrávaným spacákem a poslat přespat v lednu na Sněžku :-)
a co takhle zkusti ještě napsat jak velký je dům a jaká je spotřeba za nějaké období v počtech kWh a co všechno máte za spotřebiče?
PL Pavel Lanciger @pavel.lanciger176Loni bylo opravdu docela teplo a pokud ten barák je na jižní stranu tak do října to vůbec nelze srovnávat.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.