drevostavba - jak a čím topit

TT tom tom @tom.tom547 před 17 roky30.12.2007 16:37:00
drevostavba - jak a čím topit

Dobry den,

Chci si urcit smer, kterym se mam zabyvat s ohledem na budouci vytapeni RD - drevostavby - nizkoenergeticky dum.

Po precteni spousty prispevku jsem trochu zmaten hlavne z neustalych vypoctu a dohadu o spravnostech vysledku.

Chci Vas, pritomne diskutujici poprosit o radu.

Zacnu tim, ze drevostavba jako takova potrebuje nucene vetrani, coz asi vsichni vime - z toho plyne potreba nejakeho

1.vetraciho systemu - vzduchotechniky (dale jen VT) s rekuperaci + zrejme i zemnim registrem. Pozadavkem je, aby VT mela dva okruhy tj. okruh pro cirkulaci jiz ohrateho vzduchu + okruh rekuperatoru kde se preda teplo odpadniho vzduchu do vzduchu cerstveho prisavaneho pres zemni registr. Toto vetrani predpokladam je nutne 1x za hodinu - ovsem co jsem se nikde nedozvedel je to zda tento system funguje standartne automaticky nebo musim vzdy 1x za hodinu otevrit nejakou klapku.

2. zdroje tepla - predem uvadim, ze tepelne cerpadlo je mimo moznosti financni - takze zbyva - el.topne spiraly ve VT na dohrivani jiz zrekuperovaneho vzduchu, topna spirala do VT z bojleru, nebo topna spirala do VT z elektrokotle.
(plyn zamerne neuvadim, protoze nebude na parcele)

3.system topeni - nechat vse na VT? bude dostacovat i v -20 stupnich? - podlahove topeni? - je zde potreba, ale ohrivat vodu na nizsi teplotu cca 30-40 stupnu do topeni a pak jeste ohrivat uzitkovou vodu nevim vsak na kolik stupnu? - klasicke radiatory? - ohrev vody cca 80 stupnu?

Moje laicka predstava je nasledujici: myslim, ze by na vsechno topeni mohla stacit VT s dohrevem se zasobniku vody - protoze VT budu potrebovat jednoznacne kvuli nucenemu vetrani a rekuperaci + zemnim registrem ziskam energetickou usporu. Zasobnik teple vody taky musim mit a voda, ktera se v nem neustale dohriva by se dala pouzit i na topeni. Otazka zni co se bude dit, kdyz se nekdo bude koupat a vsechnu teplou vodu spotrebuje tak kde vzit teplou vodu na dohrev VT?

Popripade jsem rad za jakykoliv Vas navrh reseni nebo vlastnich zkusenosti.

A dale bych poprosil o orientacni ceny s ohledem na porizeni a s ohledem na provoz.

Otazka polozena z druheho konce daji se nejak skloubit nektere z variant vyse uvedenych za porizovaci naklady cca 100 tis. Kc?

Dekuji mnohokrat a predem se omlouvam za mozne technicke nepresnosti a nedostatky.

Tomas

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.