Přechod od uhlí k TČ v rodinném domkuZdravím všechny,
jelikož už mám plné zuby mouru, prachu, popílku, čmoudu a neustálého obskakování kotle na uhlí, který se navíc blíží konci živostnosti, zvažuji přechod na jiný druh vytápění. Navíc jsme všichni přes den v práci, takže večer přicházíme do nevytopeného domu a usínáme v přetopeném. Plyn u nás bohužel není a není jisté, jestli vůbec v dohledné době bude (slibují ho už 20 let a kde nic tu nic). Jako jediná rozumná varianta mi tedy vychází TČ v kombinaci s elektrokotlem, což se dneska dá pořídit už docela za rozumné peníze.
Otázka zní, jestli je vůbec možné jednoduchým způsobem na takovéto vytápění přejít jenom tím, že se do kotelny přidá akumulační nádrž napojená na TČ? Stávající radiátory jsou klasické litinové bez oběhového čerpadla. Tepelnou ztrátu nemám spočítanou, ale kotel je Dakon DOR 32, průměrná spotřeba uhlí asi 100 metráků za sezónu. Domek je patrový, plně podsklepený s rovnou střechou a bez extra zateplení (a dokud drží stávající fasáda, ani s něčím takovým nepočítám, nehledě na to, že pak bych už zase neměl na to TČ), s dřevěnými výklopnými okny s dvojsklem, stěny kombinace tvárnic a cihel a překlady panel. Ztráta bude tedy asi celkem slušná.
Co myslíte vy? Je to vůbec reálné utáhnout to běžným TČ (v úvahu přichází pouze vduch-voda) za rozumné peníze? Samozřejmě nečekám, že bych oproti uhlí cokoliv ušetřil, jde mi hlavně o ten komfort, svoje zdraví a jako vedlejší produkt udělám i něco pro ekologii.