jedna topná soustava pro dva menší domyDodrý den jsem domácí kutil a rád si vše co jde dělám sám nebo s malou pomocí nebo radou. Rád bych slyšel pár názoru jak Skombinovat el. kotel a krbovou vložku s výměníkem 20 kw ohřev v ohništi co nejlépe a aby jsem do budoucna nemusel kolem toho moc běhat.Předem děkuji za rady. Jsou to dva menší domky postavené že tvoří skoro písmeno L ale nejsou propojeny je mezi nima mezera asi 1.5m v tomto míste je mám propojeny asi 1m pod zemí a dobře za izolovány. jeden domek je přízemní asi 150m3,40cm zed cihla +8cm polystyrén,strop20 cm vata.Místnosti jdou všechny v řadě za sebou(předsín,kuchyn s obývákem,ložnice a koupelna) a jelikož je lehce ve svahu tak poslední dve místnosti jsou níže ložnice o 60cm a poslední koupelna o 120cm o proti obývaku a delším místnostem. V tomto obýváku planuji mít krb. vložku litina 20kw (6 vzduch a 14voda) která si myslím my vytopí vzduch( kuchyn obývák a předsín) a vodá( ložnici,koupelnu a druhý domek)nebo alespon část.Druhý domek je přízemní ale s podkrovým,které bych do toho chtěl počítat též. Zdi kamené 1m + počítám asi 5 cm polystyrén.Spodní část 150m3 podkrový zatepleno 20 cm vata 100m3.V tomto domku mám 18 kw kotel protherm když nebudu doma aby zavlažoval oba baráky nebo když se mi nebude chtít topit. Oba domy mají nové ustř. topení cu trubky tažené po zdi a deskové radiátory.Dále mám nad krbem na malé pudičce kombinovaný boiler 160l který by se natápěl pří přebytku tepla nebo sloužil jako chladící smička. jde mi o to jak nejlépe sladit systém aby se nepřetápěl nebo to nebylo málo a třeba ještě tim mohl vytápět boiler nebo po případě dát i do drohého domu také jeden kombinovaný,kam dát prostorový term. aby v jednom nebyla zima a a druhém vedro,jak udělat aby el. kotel vypnul když zatopím v krbu. A nebylo to vše zase nějak šíleně nákladné nejlépe co nejlevněji. Díky za názory a rady.