Rosný bodDobrý den.
Náhodou jsem se dostal na tyto stránky a pročítal příspěvky a rady. Docela zajímavé, ale narazil jsem tu na věc která mě tak trochu vyděsila. "Rosní bod". Shodou okolností jsem v srpnu zateploval svépomocně štítovou stěnu s návazností na další stěny.(ohnuto za rohy) Ve stavabnictví se vždy tradovalo že 5cm polyše je jako 45cm zdi. Ta štítová ( tedy celá stěna ne jen ve štítě) je v přízemí 45 cm a v patře 30cm + něco na omítku tlustá a je dělaná tak, že jsou to dvě štorcky (v přízemí asi 15 + štorcka )a jsou mezi sebou pospojovány cihlama vezděnýma na třicítku . Ten dům byl stavěný v době krize a byla to původně pila. Potřebovali jsme opravit fasádu a při tom že to i trochu zateplíme . Z finančních důvodů jsme zvolili tedy těch 5cm a tady jsem se dočetl ,že to je ta nejhorší varianta. Já si ale pamatuju, že ta 5ka se dříve běžně na zateplení používala.Jak je to teda s tím rosným bodem. Má na to kde se nachází vliv síla zdi nebo izolace. A to rosení by působila vlhkost prostupující zevnítř ven, nebo venkovní vlhkost. Ten polyš je lepen kontaktně na obvod + dva body v prostředku a silikonová tenkovrstvá omítka.
Díky za vysvětlení,
S pozdravem Mirek Filip