Zateplení půdní vestavby u starého domu. S nebo bez parozábrany?

Reklama
Zateplení půdní vestavby u starého domu. S nebo bez parozábrany?

Ospravedlňujem sa vopred, ak sa to tu už preberalo, ale neviem stále nájsť "dostatočne jednoznačnú" odpoveď, resp. príslušnú diskusiu.

Problém je nasledovný.
Principiálne sa jedná o "zateplení stropu posledního vytápěného podlaží pod nevytápěnou půdou".

Strop by mal byť (odspodu) - omietka - dosky/heraklit? - vzduch+trámy - dosky - niečo ľahké s betonom - betonová mazanina - nevytápěná půda.
Bočné priečky sú : omietnutý heraklit - asi vzduch 15cm - omietnutý heraklit - nevytápěná půda.
Okolo a nad tým je (vetraný) priestor strechy + trámy, záklop, PHI a tegola šindele. Starý barák, 50-te roky.

1.
Chcel by som zhora (zo strany studenej půdy) dať 2x10cm "isover domo 35" systémom - hranoly 5x10 do krížového roštu - vyplnené 10+10cm isover domo. Na vrch prídu pravdepodobne dosky "na sraz". Asi to nebude zaklopené všade, miesta bez dosiek by som prípadne niečím prikryl. Čím? Stavebný papier? Vysokodifúzna fólia?
Môže to byť difúzne otvorené úplne - teda bez fólií?
Je nutné niečo na spodok, pod isover, resp. môže ísť priamo na betonovú mazaninu? (Toto je bod, kde sa raz uvádza nutnosť parobrzdy, parozábrany a inde sa zase nedoporučuje).

2.
Na priečkach by som chcel zrušiť vonkajší heraklit a priamo na vnútorný (zvonku) použiť 2x10cm isover . Z vonkajšej strany potom dorobiť SDK (ale ten je asi nevhodný - dif odpor SDK=90, dif odpor heraklitu=50), alebo vlnitú lepenku medzi nejakými kotviacimi laťkami, resp dosky na sraz a pod. Teda zase všetko úplne difuzne otvorené.
Druhá možnosť by bola "neotvárať priečku" a ponechať dutinu (prípadne ju zafúkať perlitom navrtaním servisných otvorov). K neporušenej priečke "dokonštruovať" 20cm isoveru. Táto varianta mi pripadá zložitejšie. Je otázne, či by sa tým niečo získalo. Má sám o sebe heraklit+vzduch+heraklit nejaké základné izolačné vlastnosti?

3. Vysoké (cca 8m) "vytápěné" schodište. na vrchu má len strop z omietnutých dosiek, trámy s vzduchovou medzerou cca 15cm, záklop, PHI, šindel. Teda skoronič+vzduch+skoronič+nebe. Strop je vlastne výkonný "sedlovitý" chladič.
Tu je nutné zateplenie stropu zvnútra. Inú jednoduchú možnosť nevidím. Predstava je "predsadiť" existujúcemu stropu odspodu 20cm isoveru a SDK. Zase je otázka, či postupovať plne paro-difúzne - bez fólií alebo sú v tomto prípade fólie nutné. A keď, tak ktoré?

Uvítam každú radu. Nerád by som to časom rozoberal a dorábal, resp. vyberal fólie.
Našiel som niečo obdobné na
http://jiho.moravskestavby.cz/poradna/za…

http://vychodo.ceskestavby.cz/poradna/te…

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.