Rubriky:
Dobrý den.Mám problem s ohřevem teplé vody DAKON DUA 24CK.Když zapnu teplou vodu vyteká poměrně dost malým tlakem oproti vodě studené.Topeni termostat v pokoji má natopíno ale i přes to když nechám téct teplou vodu a šahnu přitom na vstup a vystup ohřevu vody do topení u kotle jsou trubky docela horké oproti trubkám na topení TUV.Domnívám se tedy že je špatný třicestný ventil a špatně přepíná a tudíž topí do topení i vytapí TUV.Je to možné? a dále bych se chtěl zeptat zda je i ten malý prutok možný tím že by byl špatný ten třícest.ventil? Voda do vany teče tepla pak studená a tak se to pořád střídá.
Závad může být celá řada...Mohlo by být vadné čidlo UT. Ale to musí prověřit servisák.
před 2 roky
Dobrý den, známí mají kotel Dakon dua 24ck. Mají problém jak s topením i ohřevem TUV. Při puštění teplé vody se horák…
před 2 roky
Děkuji
před 2 roky
412 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, známí mají kotel Dakon dua 24ck. Mají problém jak s topením i ohřevem TUV. Při puštění teplé vody se horák zapne, ale po 10s zhasne a teče už jen studená. Pokojová teplota nastavená na 21° i 30°, ale kotel nereaguje a radiátory studené. Omlouvám se za mé laické výrazy. Snad mě pochopíte. Děkuji za reakce.
HH Honza Holub @honza.holubZávad může být celá řada...Mohlo by být vadné čidlo UT.
Ale to musí prověřit servisák.
Dobrý den,
prosím, kde předpokládáte závadu, v těsnění nebo membráně? Mam kotel Dakon DUA 24 CT a kape mi voda kolem hřídelky u mikrospínače pro zapínání teple vody. Membrána byla před 9 lety měněná, viz starší příspěvek této diskuze. Od té doby spolehlivě pracovala a kapání vody začalo letos v létě, voda kape, i když se teplá voda nepoužije. Za noc nakape asi sklenička vody. Ohřev vody funguje bez problému, spínač spíná, když má. Ve starším příspěvku jsem našel Info, že může být špatné zdvihátko, ale podle přiloženého rozkresu dílu to bylo pro jiný kotel.
Edit: postupně sem budu dávat kam jsem se dostal.
13:15 Odšrouboval jsem mikrospínač, šestihranný váleček s kapající dirkou a vnitřek zdvihátka. Rozpad je vidět na obrázku 2, v pořadí jak to na sebe patří. Problém je mezi tyčkou-zdvihátkem a okolím na třetím obrázku.
14:22 tyčka lze vytáhnout a uvnitř je gumové těsnění. Není to klasický O kroužek, nebo je splácnutý v důsledku stáří.
Lze vyměnit pouze gumové těsnění a jak by mělo vypadat, nebo se musí koupit celý díl, například https://www.dilynakotle.cz/dakon-tesnici…
RK Radek klim @radek.klim488Musíte koupit a vyměnit manžetu.O kroužky se vyměnit nedají...je to zalisované.
Dobrý den, mám dotaz když kotel splní vytápění a po určité době vypne oběhové čerpadlo, tak se rozdrnčí relé od oběhového čerpadla. Když kotel zapnu do pohotovostního režimu na topení, tak po chvilce začne relé od oběhovky taky drnčet aniž by kotel nějak sepnul. Může někdo poradit jestli je to v desce elektroniky nebo nějaký čidlo. Předem děkuji
SH Stanislav Hůla @stanislav.hulaObecně bych v desce elektroniky hledal kondenzátory, které ztrácejí po letech kapacitu. Pro slaboproudaře práce na pár minut.
Tedy zkusíme najít manuál, ofotíme desku, sestavíme schéma a tipneme viníky.
Mám tento kotel 21 let a výměník jsem čistil jednou,kotel jede stále perfektně,Běžné opravy jsem dělal podle rad pana Pavla a problém nemám.
Vyměnte trojcestný ventil.
PF Pavel Fojtík @pavel.fojtikPane Fojtíku, k jakému příspěvku radíte výměnu 3cv?
Nechápu.
Dobrý den, kotel Dakon Dua 24CK, stáří cca 11let. Teď již podruhé za 2 měsíce se kotel vypl a rozpískal se hlásič CO. První technik vyměnil jakési čidlo, druhý technik při druhém "poplachu" konstatoval že je to starý kotel 20 let a jediný co že zbývá je ho vymenit za nový. Náklady cca 70tis včetně asi 6metrů kořovodu pro kondenzační kotel. Kotel je pravidelně každoročně servisován. Ty 2 poplachy a vypnutí kotle nastalo vždy při rapidní změně počasí teplo-mráz. Mohu požádat o radu zda je to opravdu na výměnu když kotel normálně funguje, nebo si přizvat v pořadí již třetího technika? děkuji
Dobrý den, má problém s kotlem DAKON DUA 24 CK. Při spuštění letního provozu mi kotel ohřeje vodu pro koupelnu, při 80C mi kotel vypne hořák a čeká tak 10s poté je slyšet jak vodu přepustí do topného systému (mám ověřeno i teplotou odvodních trubek) a pak topí a topí. Mám podezření na 3CV, měl jsem ho venku očistil a kouknul na teplotní (parafínový) spínač, při zahřátí vodou 80C vyjede až na okraj dílu, tak si myslím že je funkční ale nejsem si jistý proto chci poprosit o radu již zkušených uživatelů kotlů,
děkuji
RB Radek Brejcha @radek.brejchaPravděpodobně máte zaseklý mikrospínač pro TUV...nebo zadřené zdvihátko,které ho ovládá.
Dobrý den, rád bych se zeptal na problém s DUA 24CK - před několika dny začal mít kotel problémy se sepnutím na ohřev TUV. Když roztočím kohoutek teplé vody, průtok se nesníží, kotel nesepne (a nezapálí) a pochopitelně teče pouze studená. Někdy problém nenastane, někdy ano, žádnou souvislost jsem nevysledoval (letní / zimní provoz), s topením do okruhu kotel problém nemá, spíná standardně podle termostatu. Občas pomůže vodu na několikrát prudce pustit a zase hned zastavit, pak kotel většinou chytne... Může to mít nějakou souvislost s tím, že nám před domem přepojovali vodovodní řad? Perlátory na všech bateriích byly plné kousků rzi... Je problém kotel (předpokládám sítko na přívodu studené vody) vyčistit sám? Díky a hezký den.
MŠ Michal Šebesta @michal.sebestaMáte prasklou membránu pro TUV.
Díky tomu nemá sílu sepnout mikrospínač a zároveň se vám míchá studená voda do teplé , čímž se vám nesnižuje průtok při studeném kotli.
Musíte si sehnat membránu a dva Ó kroužky , které jsou pod víčkem vodní armatury.Jinak to ani nerozebírejte, protože už by to netěsnilo.
Dobrý den, prosím o radu.
Mám kotel Dakon Dua 24 CT, a problém s ohřevem TUV.
V červenci přestal kotel hřát TUV na plný výkon, minulý týden jsem díky tomuto fóru objevil nefunkční termostat TUV, který byl "zarostlý" a nefungoval.
Po vyčištění se termostat již otevírá, ale ohřev TUV probíhá v cyklech.
Nejdřív se nahřeje TUV, termostat sepne a TUV začne téct z kohoutku naplno.
Po cca 10s dojde k omezení výtoku TUV, ale teplá voda stále vytéká.
Po omezení výtoku TUV je z kotle slyšet narůstající šum (syčení), kotel je zapálen a stále běží, po cca 5s něco sepne, syčení ustane a TUV začne opět vytékat naplno.
Řešení jsem ve vláknu nenalezl, pomůže mi někdo? Díky.
RV Radek Vošahlík @radek.vosahlikTermostat TUV v podstatě nijak nezarůstá.V zásadě se u všech případů poškodí patronka (praskne) je to na ní téměř vždy viditelné .Takže nemá cenu nějak exparimentovat a patronku-termostatu vyměňte.
To co vy popisujete je pravděpodobně důsledek toho,že termostat sice v první fázi otevře,ale potom dojde k rozevření prasklinky a termostat již nemá sílu podržet poměrně silnou pružinu,která přitlačuje clonu průtoku a tudíž dojde k opětovnému snížení průtoku a přehřívání ve výměníku (syčeni).
Takže doporučuji vyměnit patronku a potom ještě vysledovat jestli není zarostlý výměník....cyklování kotle při ohřevu TUV.
Dobrý večer,
mám tu menší problém.
Koupili jsme si s přítelkyní rodinný dům který je vytápěný plynovým kotlem Dakon Unical DUA 24 CK.
A když jsem zapnul topení a regulaci teploty vody jsem dál na půlku tak jsme měli vlažný kotel a když jsem tam přidal víc stupňů (viz foto) tak už byly topení teplé ale na tom kotlu mi neukazuje teploty vody.
Tak teda mi vrtá hlavu to zda to má být takhle nastaveno, protože jsem myslel že by ta regule měla být uprostřed a mělo to topit a né aby byly trupky vlažný a radiator studený.
A servisní technik tam byl a udělal měření.
Děkuji za odpověď
JS Jan Samuel @jan.samuelZdravím.Kazdopadne máte vadný teploměr.Jinak bude také vadný 3cv ventil,jelikož na cca polovinu nastavené stupnice byste měl mít radiátory na cca 60 stupňů.Ale jelikož vam nefuguje tep.,tak nevidite,ze kotel je nahřátý,ale nepouští topnou vodu do systemu.Samozrejmě může jít ještě i o jinou závadu .To musí na místě zjistit technik.Ovsem dle vašeho popisu asi to co jsem popsal.
kotel dakon dua 24 CT
- problem - u trojcestneho vetilu u "plastove zatky" se tvori kapka.
dotahnul jsem to o 1/4 otacky. Mam pocit, ze kapka se stale tvori.
otazky:
K cemu to "plastove bile" slouzi?
Je tam jeste nejake tesneni? Popripade, da se to vysrobovat, vycistit?
Da se to vymenit nebo je treba vymenit cely trojcestny ventil?
dekuji za odpovedi.
TT tomasi tomasi @tomasi.tomasiTodle vam kape
https://www.dilynakotle.cz/hridelka-by-p…
Nedoporucuju to vyndat bez správného tesneni ktery se jen tak neda sehnat, je lepsi objednat a vymenit za novy
Dobrý den,mám kotel Dakon dua 24 CK je tažený do komína, stáří skoro 20 let . Kotel při ohřevu vody je v pohodě, avšak při vytápění když se dostane k 80 stupňům vypne po čase zase sepne a vždy kolem 75- 80 stupňů se to opakuje . Tím pádem otop trvá dost dlouho . Po přečtení diskuse mám podezření na zanešení výměníku . Děkuji za odpověď
Dobrý den, prosím o radu. Máme kotel DAKON IPSE,který nás zlobí nepravidelně a to je náš problém. Při delší době ohřevu vody a po zastavení baterií vody, se stane, že kotel dál vodu vyhřívá a vyhřátá voda je kotlem přepuštěna do topení. Kotel nejde ani do poruchy, zastavit vyhřívání jde jen tak, že jej vytáhneme ze zásuvky.Toto se děje i když je provoz na topení vypnutý. Bohužel se tento problém objevuje nepravidelně, a vždy když přišel servisák závada se nevyskytla. Neveděl, co má opravovat, pohledově nic nenašel. Děkuji za radu, kde je závada. Jana
JŘ Jana Řehoříková @jana.rehorikovaVaše závada je velice jednoduchá.
Nevrací se vám zdvihátko v ovládací armatuře TUV...tudíž zůstane sepnutý mikrospínač pro TUV a aby nedošlo k přehřátí kotle 3CV ventil otevře a pustí celý výkon do topení.
Po nějakém čase se zdvihátko vrátí a rozepne mikrospínač,takže je vše v normálu.
Myslím,že váš opravář nemá ani ponětí o konstrukci kotle IPSE,jinak by věděl okamžitě kam šáhnout...dle vašeho popisu závady.
Je nutné sehnat membránku do této armatury a při rozebrání se musí promazat Okroužek,ktrým prochází zdvihátko k mikrospínači.Zdvihátko je vracené pružinkou...ta se musí mírně natáhnout,aby se zvětšilo její předpětí,jelikož je po letech unavená.
Já přidávám pod pružinku cca 2mm měděnou podložku z CU trubičky 15mm,aby se závada již nikdy neopakovala.
Mám takto upravené všechy IPSE ve svém rajonu a problém se již neopakuje.
Bez nové membránky armaturku neotevírejte,jelikož membránka je zároveň i těsnění a armaturka by pak tekla.
Volba druhá je,že koupíte celou novou armaturku.
Dakon Dua Plus 24 CK
instalace 2004
problém:
TUV stále stejný malý průtok a voda v kotli se přehřívá na max teplotu 80C, kotel zhasne a za chvilku, když teplota poklesne zase naskočí a tak dokola.
čidlo TUV jsem proměřil má 9kOhmu a teploměr na kotli ukazoval kolem 25C, takže je snad v pohodě.
Jak jsem to pročetl, asi to bude chtít pročistit výměník.
Ale i tak je mi pořád divné, proč se nezvýší průtok, aby si okruh ochladil... to mne v myšlenkách stále táhne k omezovači průtoku, který pokud se nemýlím funguje tak, že se více otvírá když prochází teplejší voda.
Pokud to bude na vyčistění, prosím o doporučení servisáka, Jižní Čechy, Táborsko
Děkuj
MH Martin Herza @martin.herzaMáte prasklý termostat TUV.
Dobrý den, mám problém s kotlem DAKON DUA 24CK. Po zapnutí teplé vody na pákové baterii kotel nezačne ohřívat a voda z baterie teče slabým proudem a studená. Musím jít..vypnout a zapnout kotel a on naskočí a pak už funguje. Není to úplně pravidelné někdy naskočí sám ale nyní se to stává poměrně často. Netušíte kde může být problém?
Děkuji
Dobrý den,
mohl by mi někdo poradit co by se mohlo s kotlem dít?
Nejdřív jsem zjistil že z kotle uniká voda, zkoumáním jsem zjistil že kape ze součástky viz obr. Je tam vidět v té dírce pružina a z toho ta voda odkapává.
Dnes si kotel už dělá co chce a pořád topí. Topí i když termostat odpojím od kotle a svorka zůstane rozpojená. Kotel dokonce stále topí do topení i když jej přepnu do letního režimu jen na ohřev teplé užitkové vody. Tak kotel hned nastartuje a topí, nereaguje ani na potenciometr snížení teploty otopné vody. Již jsem volal servisáka, ale po zkušenostech bych chtěl býti o krok na před.
Děkuii moc za rady tipy ap.
VF Vlastimil Fiala @vlastimil.fialaMáte špatné zdvihátko pro ovládání TUV.Pravděpodobně se vám dostala voda i do mikrospínače ten uvnitř praskl a proto vám zůstal kotel v pozici pro ohřev vody.
Není to nic mimořádného-zdvihátko (případně i mikrospínač) se snadno vymění a kotel pojede dál bez problémů.
Ten obrázek
Dobry den mam dotaz na kotel dakon dua pořad semi tlakuje a expanska je dotlakovana kdys otpustim tlak na 0.8 tak během dne se dotlakuje na 2.2 a zacne prokapávat pojistny ventyl prosim o radu.Předem dekuji Kubrt
Dobrý den,
mám problém s kotlem DACON UNICAL DUA 24 v provedení Turbo, kotel na topení funguje normálně. Problém mám při ohřevu TUV, pokud pustím z kohoutku teplou vodu když kotel běží i pro ohřev vody do topení, tak mi napouští opravdu teplou vodu, ale pokud kotel netopí do topení a sepnu TUV, tak teče jen vlažná voda. Kotel je ovládán bezdrátovým termostatem BPT21. Zkoušel jsem kotel přepnout do letního režimu a voda také teče jen vlažná. Při zapnutí TUV se hořák normálně rozběhne.
Historii kotle neznám, koupili jsme ho i s domem na podzim, nechal jsem u něj dělat jen čištění a měnili jsme čerpadlo na okruhu do topení (pravda je že zhruba v té době po výměně to začalo zlobit). Máte někdo nápad čím by to mohlo být? Předem díky za nápady.
JR Jan Rybář @jan.rybar585U vás bude chyba v senzorech teplot.Podle mne máte elektroniku Honeywell a budete mít vadné některe čidlo tím dochází k tomu,že kotel sice jede,ale není řízený správně...V podstatě elektronika je osvindlovana.Cele bych to musel proměřit,ale určitě bych začal u čidel.Jeste by byla možnost že je vadný potenciometr tzv,ale postupovat se musí systémově.
Dobrý den, mám problém s ohřevem teplé vody. Po výměmě čidla TUV, membrány, termočlenu TUV, ventilu termost. armatury ÚT, vytéká voda sice teplá, ale teplota vody se mění od vlažné po teplou a zároveň se mění průtok vody. Chvíli silnější chvíli slabší. Prosím o radu. Předem děkuji.
PK Petr Křepela @petr.krepelaTrochu jsem nepochopil.....Po výměně těchto dílů máte popisované potíže?Nebo ty potíže s ohřevem máte stale?
Dobrý den,
DAKON DUA 24CK. Mám trochu problém s ohřevem teplé vody. Aby voda tekla dostatečně teplá musím na vodovodní baterii nastavit malý tlak vody při velkém průtoku teče studená nebo vlažná. Do vany to nevadí ale ve sprše je to problém(sprcha je cca 3m od kotle). A jakýkoliv mini pohyb baterii rozhodí okamžitě teplotu vody a pak je třeba zase čekat než začne téct teplá ale není teplá dostatečně.
A všiml jsem si že i když je kotel v letním provozu kdy je vypnutý aby netopil do radiátorů tak pokud se někdo sprchuje třeba pul hodiny začne se ohřívat i topení (nejvíce to poznám na topném žebříku). Kde by prosím mohl být problém? Děkuji
RK Radim Kříha @radim.krihaU vás to musí prověřit servisní technik.
Může být vadné čidlo TUV,ale může být prasklá i membrána.Dírou v membráně se vám přimíchává do teplé vody studená,takže se můžete snažit sebevíc a voda bude stále málo teplá.
Co se týče průniku teplé vody do topení...musí se vyčistit dosedací plochy v 3CV ventilu- netěsní a dochází k drobnému průtoku do UT.
Dobrý den, dotaz na pana Pavla
mám před dvěmy lety vyměněn termostatický ventil 3CV u kotle DAKON DUA 24CK.
Dnes se mi opět neotevřel a doma zima. Nakonec se mi ho ještě podařilo otevřít nastavením vysoké teploty.
To je na blázny díl opravdu, nejde to nějak vyřešit jinak, jiným dílem, třeba s ruční regulací? Nebo doplnit ten vosk? Asi nee. Takže to budu co dva roky měnit? To se fakt vyplatí!!
Druhý dotaz jak se jmenuje ta vosková patronka na regulaci průtoku TUV, ta taky nefunguje, tož bych ju taky vyměnil, ale nepodařilo se mi ji najít.
Moc děkuji s přáním hezkých svátků
VF Vlastimil Fiala @vlastimil.fialaJe toto ono?
Termočlen armatury TUV DAKON
Dobrý den,
chtěl by jsem se zeptat, mám následující problém : při sepnutí termostatu v kotli se rozeběhnou čerpadla, avšak nenazkočí plamen. Nějakou dobu se nahodile plamen nezapálil, ale přitom relé částo spínalo a rozepínalo. Tato závada se projevuje jak u ohřevu TUV tak topení. Nevíte někdo co s tím.
JJ Jirka Jahoda @jirka.jahodaA jaký máte kotel?
Dobrý den
Chtěl bych poprosit o radu ohledně 3CV , poslední dobou jsem pozoroval že se nedostatečně ohřívá TUV, zjistil jsem že pokud pustím TUV tak se pravděpodobně neuzavře 3CV a propouští mi vodu do topení.Po puštění teče TUV stále vlažná a začnou se mi nahřívat trubky topení, to se děje i tehdy když je kotel přepnut do letního režimu, jakmile uzavřu ventily pod kotlem na trubkách pro topení, TUV začne téct dostatečně horká.
takže mé dotazy zní:
1. je má dedukce správná ?
2. bude stačit vyměnit termostatický ventil nebo bude potřeba vyměnit celý 3CV ?
Děkuji
Zdravím.
Když tu takhle čtu o problémech s třícestným ventilem, vzpomněl jsem si na můj předchozí kotel Dakon BK28 se zásobníkem - ten neměl 3c ventil, ale dvě čerpadla na sání propojená - jedno pro TUV druhé pro OV. Vždy jedno běželo, druhé ne, velice jednoduché a spolehlivé! Existuje dnes nějaký kotel s tímto způsobem "přepínání"?
JČ Jiří Čikl @jiri_ciklMáte pravdu,tohle řešení bylo svého času velice dobře vymyšlené.Ovšem pravda je,že dnešní 3CV ventily jsou mnohem spolehlivější než dříve a hlavně nejsou již tak drahé (i vůči čerpadlu).Dakon byl asi poslední kdo použil toto konstrukční řešení.
Dobrý den. Jelikož jsem nenašel žádný příspěvek ke svému problému, omlouvám se, ale zkusím jej napsat zde. Snad se někdo "chytí" a pomůže mi. Mám kotel Dakon DUA 24CK. Vždy po skončení ohřevu teplé vody se ozve zvuk, jak to popsat, snad jako když natáhnete/napružíte pružinu/péro a pustíte. Jako by v nějaké armatuře/ventilu po jejím uzavření zarezonovala nějaká pružina. Zdá se to ozývat z levé spodní části kotle. Začalo to dělat po výměne desky elektroniky z rezervního kotle. Na e-mail mohu případně zaslat i onen zvuk. Děkuji za radu.
PK Pavel Kramoliš @pavel.kramolisPodle popisu to bude běžné přehřátí primární strany výměníku.Kam až vám leze teplota při ohřevu TUV na teploměru?
Když jste vyměňoval desku byla to typově stejná (Honeywell za Honeywell...nebo Procond za Procond).
Pokud se vyměňuje Procond za Honeywel a naopak tak se musí přenastavit tlaky na plyn. armatuře.
Dobrý den,
mám problém s kotlem DUA 24. Jde o to že kotel zapálí a do minuty vypne a už nenaskočí. Potom až po vypnutí a zapnutí kotle. Servisák nechal vyměnit celou desku.
Po výměně jsem ji zkoumal a zjistil že ten výkonový odpor vedle relé je podélně prasklý a z druhé strany odlepený od tišťáku.
Nedalo by se sehnat schema zapojení desky ať se můžu zorientovat v zapojení a co který díl má na desce za úkol a jestli tato závada může způsobovat popsanou skutečnost, případně co by na té desce mohlo vést k problémům.
Děkuji moc za nápovědu a pomoc
Zdravim,
Mel bych take dotaz na problem, ktery se objevuje cim dal casteji. Jeste minuly rok se nam stavalo, ze pri pusteni teple vody se rozblikaly ledky na kotli Dakon 02 24 ck a tepla voda se neohrivala dokud jsem nezmackl reset knoflik na ovladacim panelu. Jenze letos uz toto nepomaha a musim po nesepnuti ohrevu TUV vytahnout uplne snuru od napajeni elektrinou ze zasuvky a znovu zastrcit. Az potom to funguje. Stava se to uz temer kazdy den a vymenik byl vycisteny minule letni obdobi.
JK Jiri Kupcak @jiri.kupcakTak předně by bylo vhodné napsat jaký typ kotle přesně mate. Vypadá to,ze mate Dua plus.A pak by bylo vhodné upřesnit jakou závadu vám vykazuje.To, ze se rozblikaji ledky je dost vseobecne.Tedy pokud nemáte tabulku identifikace,tak alespoň v jakém pořadí blikaji?
Zdravim,
mam dotaz ke kotli DAKON DUA, turbo. Kotel nestartuje, roztoci ventilator a cerpadlo, pokusi se zapalit horak a zhasne, to opakuje do zblbnuti. Obcas dojde k zapaleni a kotel pak normalne topi. Nemate predstavu kde je zakopany pes...
PV Petr Vanicek @petr.vanicek264Chyba bude asi na plyn armatuře(malý startovací tlak).
Dobrý den,
mám kotel DAKON DUA24 odtah spalin do komínu, asi před 8lety mám měněný celý trojcestný ventil , nyní mi sepne topení a někdy radiátory začnou hřát po chvíli ale někdy kotel jede ale radiátory jsou jen vlažné. Stane se to většinou když někdo mezitím zapne teplou užitkovou vodu. Když kotel topí do topení špatně a poklepu něčím na trojcestný ventil tak začne během chvíle hřát naplno tak jak má. Jeden servisman mi říkal že je zbytečné měnit celý ventil ale stačí vyměnit jen část kde je šoupě ve vosku. Je to pravda a stačí při mém problému vyměnit pouze tento díl:
http://www.iexpos.cz/19161-87381016610.h…
nebo musím vyměnit celý ventil:
http://www.iexpos.cz/19165-87381013070.h…
Děkuji za radu.
Dobrý den,
1) je v pořádku, že kotel topí s hysterezí 6 stupnů?
2) je možné hysterezi zvětšit na 10 stupňů nebo jak řešit časté zapínání?
Popis:
-Kotel Dakon DUA 24 CT, topení a ohřev vody, řídící elektronika s operačními zesilovači.
- v listopadu 2013 měněno NTC čidlo na TV a TUV, použit typ clips na trubuku kousek od původního čidla
- v 2011 měněny potenciometry na TV a TUV, měněny všechny kondenzátory na řídící desce (47 uF, viz můj příspěvek níže)
- kotel při teplotě topné vody 70stupnů zapne a vypne při 76 stupních (dle měřidla na panelu). Nezávisle na tom jsem naměřil vnějším teploměrem na trubce co je čidlo TV zapínací teplotu 64 stupnů a vypínací 70 stupnů.
- kotel cca minutu topí, pak minutu netopí a tak stále dokola.
- v létě měněn omezovací ventil na TUV (vosková patrona) který vyřešil problém s neregulací průtoku mezi studenou a horkou užitkovou vodou
3) kde hledat závadu když kotel nechá poklesnout teplotu TUV na cca 34 stupnů a pak jí ohřeje na 45 (teploty jsem odhadnul)?
Děje se tak při sprchování kdy neni průtok vody maximální, docházi k namixování ze studenou vodou.Změna teploty je znát i přes akumulační schopnost přívodních trubek
Provedl jsem měření teploměrem na trubce kde je umístěné čidlo pro TUV
- proud vody z kohoutku na maximum, teplota na trubce 45 stupnů, kotel stále ohřívá vodu
-proud vody na polovinu, kotel zapína při 35-36stupnů a vypíná při 41 stupních
v případě potřeby mohu změřit napětí, proudy a odpory dle potřeby.
Děkuji
Radek
RK Radek Klim @radek.klimCo se týká spínání na UT máte s největší pavděpodobností vadný 3CV ventil UT.
Co se týče TUV-podle popisu bude dírka v membráně pro spínání TUV a tím dochází k míchání studené vody do teplé.
Dále bych podle vašeho stručného popisu řekl,že je částečně zarostlý výměník pro ohřev TUV.Ale nejprve bych vyměnil membránu.
Hystereze se nijak měnit nedá.
Dua kotle prakticky jenom zmodulují na min.výkon.Vypínají při UT pouze pokud je vadný 3CV ventil,jelikož kotel sám sebe ve vnitřním okruhu přehřeje a do výstupu UT jde jenom část ohřáté vody.Poznáte to tak,že se vám poměrně pomalu (nebo vůbec) prohřívají poslední radiátory na systému.
Dobrý den. Takže po tom co jsem zde přečetl vlákno se domnívám ,že můj kotel Dakon Dua má nejspíše načatej trojcesták.
Když dám teplotu vody malinko za půlku. cca 65 stupně ,vše funguje normálně( kotel sepne na cca 1 minutu ,pak na 1 min. vypne a pak topí už dlouhou dobu) ,kdežto když dám teplotu vody na cca 50 stupnů ,tak mi neustále vypíní a zapíná po cca 1-2 minutách)
Domnívám se ,že ventil bude nejspíš načatý. Mám pravdu a nebo to může být něčím jiným:-)
JV Jiří Voráček @jiri.voracekJe to tak.Pokud je vosková patronka v termostatu naprasklá,tak termostat otevírá až při stále vyšší teplotě(samozřejmě pokud nepraskne úplně).
Nakonec vyteče tolik vosku,že už nemá termostat sílu otevřít klapku do UT a voda cyrkuluje jenom v kotli.
Dobry den,
chcel som sa opytat, ci niekdo neopravuje elektroniku Honeywell 45005672-001 Rev 04. , prip. ci nepoznate niekoho, kto by ju vedel opravit.
Dakujem za odpoved.
S pozdravom
Matej
MM Matej Martincek @matej.martincekZ jakého kotle je ta elektronika?
Dobrý den.
Mám kotel Dakon Dua 24CK.
Při puštění TUV dochází k cyklování, tzn. voda teče malým průtokem, po nahřátí teče teplá normálně a po cca 5 sec. se stáhne průtok.
Tak se to několikrát opakuje, než se spustí normálně.
Mám podezření na 3CV, respektive termostat v 3CV.
Může mne někdo ujistit.
Děkuji za info.
BZ Bert Západ @bert.zapadToto nemá s 3CV ventilem nic společného.Záleží zda vám kotel zhasíná a znovu zapaluje.Jinak bych to viděl na vadné čidlo TUV.
Dobrý den,
mám kotel DUA 24CT, poslední dva měsíce mi po otevření kohoutku teplé vody teče voda naplno - průtok není omezen po dobu zahřívání. Z návodu jsem vyčetl, že pravděpodobně na vině bude termostatický omezovač na výstupu z kotle. Kotel má cca 8 let.
Chtěl jsem se jenom zeptat, jestli má cenu ten omezovač zkoušet vymontovat a nějak vyčistit/rozhýbat (zarezlý, přicpany, zaseklý apod.) nebo mám rovnou koupit nový popř. objednat výměnu?
dekuji za odpověď
P.S.
(poctivě jsem se snažil projít všechny příspěvky, ale odpověd jsem nenašel)
OG Ondřej Gotfrýd @ondrej.gotfrydS největší pravděpodobností vám praskl termostat TUV a spříčil klapku,která omezuje průtok.Nebo praskla pružina klapky a tím nedovírá.Vyčištění je dosti problematické,protože po tolika letech by se vám celý segment pravděpodobně rozpadl.
Takže bych volil jednodužší cestu.Nejprve si sehnat novou patronku termostatu a až potom povolit zátku pod kterou je umístěna,protože když to uděláte dříve než ji budete mít a pokud je klapka spříčená-vysype se vám to do dlaně a potom by vám tekla voda pouze MIN průtokem.
Zdravím.
Začal mi blbnout kotel Dakon dua plus 24CK.
Termostat sepne, ale kotel nereaguje.
Po puštění teplé vody v kohoutku teče teplá voda a po zastavení se kotel přepne pro ohřev vody do topení a jede.
Má někdo tip kde hledat problém.
Nejhorší je, že to nedělá pokaždé.
Děkuji za jakýkoliv nápad.
Bert
Dobrý den, mam prosbu. zda je normální stav u kotle DAKON DUA 24CT, že při vypínání teplé vody asi 5 sekund kmitá rele RL3. Relé se nachází na úrovni pojistky, naležato co nejvýš při pohledu na desku zabudovanou do kotle. Přikládám obrázek. Jak závadu odstraním.
Prosím, máte a můžete mi zaslat popis a schema desky, má verze je ještě s analogovou logikou (Operační zesilovače), tj bez procesoru. Na obrázku je už deska novější tj. s procesorem, ale konektor a rozmístění rele je stejné.
RK Radek Klim @radek.klimPrověřte ellyty 47uF ,označené C9,C3,C12
kotel: Dakon DUO 24CT
závada: opakované zapínání a vypínání kotle bez zažehnutí plamene při topení
projevy: pokud je v otopné soustavě horká voda, tj. ve zpátečce je voda odpovídající vodě na výstupu z kotle, tak kotel spustí větrák a připraví se na zapálení plamene, následně plamen nezapálí a větrák vypne a tak to dělá v cyklech dokud voda na zpátečce neklesne. Když plamen zapálí tak hoří 10s a vypne ho a pokračuje v cyklech.
zkoušel jsem: při odběru TUV kotel zapne okamžitě, je li voda na zpátečce studená tak také kotel zapne bez problémů
doplnění: v kotli je cca 10 let stará řídící jednotka neobsahující mikroprocesor, logika je dělaná pomocí operačních zesilovačů (4x operační zesilovač v intergovaném obvodu), kotel provozuji v Praze na měkké vodě.
Měnil jsem před lety: termostat – čidlo, kondenzátor u relátek na řídící desce, trojcestný ventil, dofukoval expanzní nádobu
Předpokládám, že problém by vyřešilo nastavení větší hystereze mezi zapínáním a vypínáním kotle na základě poklesu teploty otopné vody.
Prosím o nasměrování na to co si ohlídat nebo změřit a následně nastavit.
RK Radek Klim @radek.klimDrobná otázka proč je v topném systému topná voda na uvedené úrovni?
Dobrý den, mám kotel DAKON IPSE 24 CK a mám na něm v poslední době dva problémy, o kterých jsem se nikde nedočetl:
1/ Po zásahu servisního technika, který mi kvůli problémům se zapalováním (kotel se při zapalování blokoval), předělal v kotli zapalování ze staršího typu na novější (bez zapalováčku), ale od té doby se kotel chová jinak než předtím. Kotel se již zapaluje bez problémů, ale při vytápění se chová tak, že když dosáhne teplotu cca 75 st. (teplotu vytápění mám nastavenu na 74 st.) se vypne hořáček, kontrolka topení stále svítí, běží jen čerpadlo a to tak dlouho, až teplota vody v systému klesne na cca 39 st. (cca 10 min). Poté hořáček naskočí a topí zase až do oněch 75 st. a tak pořád dokola. Dříve se hořáček znovu zapaloval, už když teplota klesla na 68-69 st. Dům se sice pomaleji vytopí, ale při velice nízkých venkovních teplotách už je to problematičtější. Problém bude nejspíš v tom, že technik změnil při tomto zásahu nějaký servisní parametr, protože se v tom hrabal. Ale když jsem se s ním opakovaně telefonicky bavil, tak netuší který.
2/ Poslední týden mám ještě další závažnější problém. Opakovaně mi klesá tlak vody v otopném systému. Prakticky od r. 2001, kdy tento kotel mám, mi cca co 2-3 měsíce klesne tlak pod 0,7 barů a kotel spadne do poruchy LP. Musím dopustit vodu na tlak cca 0,9 -1 bar, při topení pak tlak vzroste na cca 2,1 – 2,2 baru. (více než 1,2 raději nedávám, protože se stává, že mi pak stoupne tlak na více než 2,5 baru a na kotli bliká porucha HP).
V posledním týdnu mi tlak opakovaně spadl pod 0,7 b každý druhý den. Nezjistil jsem, že by někde utíkala voda z radiátoru.
Neporadíte mi, v čem by mohl být problém? Díky moc.
MW Marek Wrana @marek.wranaK první části otázky-
nastavení původních hodnot v servisním menu je naprostá banalita-samozřejmě je k tomu nutá servisní tabulka,jelikož hodnoty jsou asi na čtyři A4 listy.Ale je to naprosto běžný úkon,který musí servisák znát.
V podstatě - po úpravě zapalovací elektroniky (vnitřního zapojení) se v menu změní pouze položka "Pb"-na přímé zapálení.Jinak není potřeba v menu nic měnit.
Teoreticky se mu mohlo stát,že změnil položku AF-cyklování hořáku.Ovšem to by musel být velice nepozorný (doporučeno je "5").
Pokud bude menu nastaveno jako s fabriky neměl by být problém.
Podle popisu závady bych vyměnil termostat 3CV ventilu.
Je stejný jako na DUA kotlích.Jestli má stáří nad 3-4 roky tak by už mohl být "načatý".
Ovšem se zásahem do elektroniky-kterou servis předělával- to nemá nic společného.
K druhé části otázky-
máte vadný expanzomat,proto dochází k přetlakování,a nebo k nedostatku vody v UT.
Popis jak dotlakovat exp. jsme tady již mnohokrát popisovali,takže je potřeba si to najít.
U starších IPSE se stávalo,že se poškodil "snímač tlaku ",pak dochází k absolutně nesmysnému vyhodnocování tlaku vody.Někdy stačí do kotle jenom klepnout a hodnoty se naprosto změní.
Ten by bylo nutné vyměnit,protože se v podstatě "nedá" rozebrat.
Dobrý deň. Mám Dakon Dua 24CK, 12ročný. Zatiaľ jedna oprava CK a pár revízií. Spotreba priemer 2850m3/rok, dvojbytový zateplený (10cm) dom. Vadí mi dlhý dobeh čerpadla po vypnutí plameňa, cca 3min. Za ten čas zrejme všetka voda v systéme prejde cez výmenník a odovzdá teplo komínu. Je to zbytočná nadspotreba. Podieľa sa na tom ešte aj termostat Honywell (týždenný, štyri časy na deň), ktorý aj keď je nakúrené, cyklicky spína pec v nejakých 10-min. intervaloch (asi dohoda s plynovými monopolmi). Prosím, popíšte mi, akú sučiastku mám vymeniť, aby som zmenil časovu konštantu dobehu. Som elektronik z praxe s rev. sk., dokážem to v pohode. Ďakujem za pomoc.
LL Ladislav Liščák @ladislav.liscakMusíte napsat jakou máte ovládací elektroniku-Honeywel,Procond?
Dobrý den,
měla bych dotaz ohledně tohoto typu kotle. Kamarád mne straší, že si máme dávat pozor, z kotle prý můžou unikat splodiny, které zapříčiní až smrt, nedávno se mu takto otrávil znamý, neměl tedy tento kotel, ale klasickou karmu, tak se chci optat, jestli je opravdu možné, že by se stal i u tohoto kotle tento případ. Přičinou prý byl spadený pták do komína, ze kterého splodiny odcházejí pryč. Máme se tedy bát? Revize se na kotly dělá každý rok, jak časo se dělá revize na komíně bohužel nevím. Děkuji
BB Bára Babáková @bara.babakova341Paní Babáková,to na co se ptáte,je v podstatě možné u KAŽDÉHO spotřebiče,který má odvod spalin do komína.
Je potřeba si říci,že všechny moderní spotřebiče MUSÍ být vybaveny "spalinovým termostatem"-včetně kotle, který popisujete.Pokud vás to trošku uklidní,termostat najdete na pravé straně kotle, nahoře(na přerušovači tahu).
Spadlý pták v komíně plynového spotřebiče je tradiční mýtus,kterým argumentuje kde kdo.
Za své praxe jsem viděl pouze 1x spadlou malou vlašťovku v komíně.A to ještě byla zapadlá až v tzv."kapáku" takže nebránila vůbec toku spalin v průduchu.Ovšem jiných závad na komínech bývá daleko více!
Pokud si necháváte dělat pravidelné roční prohlídky kotle,tak by mělo být vše v naprostém pořádku(z hlediska spotřebiče).
Mnohem větší problém nám dnes dělají zákazníci s nedostatečným přívodem vzduchu pro spalování plynu ve spotřebičích.Díky plastovým oknům udělají z bytů konzervu ,do které nemá přístup čerstvý vzduch.A to je základní problém-nedokonalé spalování plynu a otrava CO!!
http://hlasicepozaru.cz/index.php?main_p…
To,že neděláte revize komínu,je samozřejmě chyba!
Myslím že problém je v ionizačním snímači plamene, nebo v jeho elektrodě.
Otta
pane muže se jednat o 3 c.v.,ale nejčastější zavada je vypadla a nebo špatne nasazená trub.na 3.ventilu.Musí se to poravdu nasadit rovně,jinak to špatně zavírá.tel.724125030
JK Jiří Koškovský @jiri.koskovskyMohl by někdo poradit kde se dá snížit na Dakonu Dua 24 CK teplota užitkové vody?Je na minimu ale stále je moc horká.
Dobrý den, sháním manuál na kotel Dakon Ipse 24 CK. Děkuji
MP Milan Pešír @milan.pesirUveďte Email
Dobrý den. Mám take kotel Dakon DUA24 CK. Po přečteni všech přízpěvků jsem poznal jednu závadu u mě. Když pokojový termostat sepne,tak kotel začne topit. Vytopí na teplotu asi 60 stupnů.Po té vypne a až po určitém ochlazení opět zapne a už topí normálně. Myslím si že termočlen pomalu otevírá ventil a kotel rychle dosáhne maximálního ohřátí a proto vypne. Pokud se pletu,tak mě opravte. Mám ještě jeden problém a to s TUV. Ne pořád,ale někdy se stane,že pustím teplou vodu a kotel vůbec nezačne ořívat TUV. Po opětovném zapnutí teplé vody zatopí,ale někdy až po několika pokusech. Nedělá to často,ale je to nepříjemné. Čistil jsem sítko protože jsem si myslel že je ucpané a je malý tlak vody,ale tím to není.Prosím o radu čím by tohle mohlo být. Ještě se chci zeptat,zda je možné poskytnout servisní manuál k tomuto kotli. Děkuji Hroščaník
PH Pavel Hroščaník @pavel.hroscanikCo se týče sepnutí na TUV-Pravděpodobně máte poškozený mikrospínač pro TUV (pozor-mohl by to dělat také potenciometr pro TUV nebo senzor TUV)vadný potenciometr poznáte tak,že když Vám nenaskočí TUV a poklepete,či mírne pohýbete s knoflíkem TUV,tak obvykle zareaguje zapalování.Pokud je ,,prožrané"čidlo,tak se to někdy nedá ani identifikovat.Ale po delší době se protlačí voda až ke konektorkům a pak je vidět silná oxidace na pinech.Mikrospínač je umístěný vlevo dole na vodní armatuře.Obvikle začne propouštět zdvihátko TUV (O kroužek),voda navzlíná až do miktospínače a ten vynechává.Později praskne spínací planžetka úplně.Zdvihátko se MUSÍ vyměnit(O kroužky jsou v něm zalisované).
Ohledně natopení na 60stupňů-opravdu to vypadá na 3CV-ten otevírá velmi pomalu a proto ten negativní prodloužený efekt.Samozřejmě pokud v průběhu této prodlevy ještě někdo pustí krátce TUV,tak se ceá prodleva ještě znásobuje.
Dobrý den!Lituji nás všechny co jseme si uvedený kotel koupili.Mám ho již 6 let a každý rok musím měnit ten třícesný ventil,dokonce i když jsem odstavil ohřev telé vody(mám bojler)Je docela jedoduchá kontrola trícesného vetilu a to máte-li pod kotlem vetili na trubkách zavřete vývod teplé vody a kotel hned topí.JO a máte-li navíc tvrdou vodu jako já,nepomůže Vám ani jiná značka kotle.Držím palce a pevné nervi.(další poruch na mém kotli-vadné tutbo,výměna čerpadla,oprava tištáku-několikrát!!!!)
AM Aleš Malík @ales.malikPane Malik,pokud při zavření vody kotel ihned topí,tak Vám kape či protéká někde na baterii teplá voda.Protože,když je 3CV ochlazován třeba jen kapkami protékající vody,zablokuje vývod do topení.Mám ve svém regionu cca 3000 těchto kotlů a UPOZORŇUJI,že by mě opravy na ,,DUA" NEUŽIVILY!Nevěřím,že by odešel 3CV po roce provozu.Samozřejmě až na vyjímky(i nová žárovka praskne,že).
A nebo...změňte servisáka,je to podezřelé...
K tvrdosti vody-doporučuji magnetickou úpravu vody(např.Krafting-KA-PE Beroun),velice se to u nás osvědčilo!
Chtěl bych se zeptat jak by měla by nastavena teplota topné vody aby bylo topeni nejekonomičtější a nejlepši? Jeden topenář mi dal teplotu vody na maximum a druhý asi do pulky.Každý radí uplně něco jiného.
A dále ještě sitka na kotli jsem všechny vyčistil ale aby mi tekla voda dostatečně teplá do vany musim mít vodu puštěnou malým proudem jinak teče chvili teplá chvili studená.Opět servisák tvrdil že to je v pořádku že mám kotel daleko ale prvnich 5let provozu to teklo horké pořád.Nemuže na to mit vliv trojcestný ventil? Měnil jsem ho 1x po 3letech staří kotle.Ted mám kotel 10let.ten trojcestný ventil mě napadl zda na to nemuže mit vliv protože třeba když topí topení tak musi topit opravdu dlouho aby se mi rozehřály radiatory po celé ploše.Jinak topí spíš jen vrchni část(tedy pouze v obývacím pokoji),ostatni topí v celé ploše ale to dřive také nebylo.
RK Radim Kříha @radim.krihaDobrý den.
Teplota vody se nastavuje dle potřeby(někomu stačí cca 60stC na to aby vytopil místnosti,někdo potřebuje více,záleží na tepelných strátách a výkonu radiátorů).U DUA kotlů obvikle doporučuji a nastavuji okolo 60-65stC--tj.asi polovina nastavovací stupnice potenciometru,nebo nírně přez polovinu.Zkontrolujte si,zda máte čerpadlo na 2 rychlost(u novějších 3 rychlostních)-(u starších 4rychlostních dejte 3 rychlost).Samozřejmě nevylučuji,že je již 3CV ventil opět vadný!!Myslím si že bude již,, načatý".Popis jak se vadný 3CV projevuje jsem zde již několikrát popsal.
K druhé části otázky-3CV ventil nemá žádný vliv na teplotu užitkové vody.Dle Vašeho popisu je zřejmé (tomu odpovídá i stáří kotle),že máte zanešený výměník tzv.vodním kamenem.
Uvnitř výměníku na (stěnách trubek) se vytvoří souvislá skořepina vodních usazenin a ta perfektně izoluje předávání tepla mezi topnou a užitkovou vodou.
Poznáte to tak,že při puštěné užitková vodě budete sledovat teploměr na kotli-teplota vystoupá až na 75-80 stC,poté kotel vypne a čeká než se schladí primární voda(na cca 60stC) a opět zapálí....a tak stále dokola.Teplotu užitkové vody byste měl mít nastavenu asi tak ve dvou třetinách dráhy potenciometru(říkáme tomu- na 2hodiny).
Zanešený výměník se dá chemicky vyčistit.Je na to speciální čistící čerpadlo, do kterého se nalije chemikálie,která proplachováním výměníku rozpustí usazeniny v trubkách.Výměník poté opět krásně ohřívá vodu.Je to funkčně naprosto srovnatelné s novým výměníkem(cena je nesrovnatelná-8,330,-nový výměník).Mám s tím letitou zkušenost,proplachy děláme několikrát do měsíce.
Množství usazenin se liší dle oblasti a kvality vody.V našem městě se to liší i podle toho, z kterého vodojemu zákazník odebírá vodu.Zanešení bývá tak asi po 3-4 letech,ale jsou u nás oblasti,že čistíme i po 2 letech.Je to opravdu individuelní a týká se to VŠECH kotlů.Zanášejí se i nerezové deskové výměníky!!
Podle Vašeho popisu závady to bude 3Cv.Čidlo topné vody se nachází vpravo na výstupu z výměníku.Na levé straně jsou výstupy a čidlo TUV.
Trojcestný ventil vylučuje u kotle DUA aby došlo k ohřevu TUV a UT dohromady.V tomto trojcestném ventilu je voskový termostat,který při průtoku užitkové vody uzavře vývod do ,,stoupačky" topení.Pokud budete chtít s něčím poradit zavolejte mi na tel.606806527
PP Pavel Pavlo @pavel.pavloDobrý den,
chtěla bych se zeptat. Mám kotel Dakon DUA a dělá mi, že když zapnu topení tak se mi po 1 minutě vypne a pak zase minutu hoří. Teplá voda teče vpořádku. Z toho co jsem vyčetla by se mohlo jednat o poruchu v trojcestném ventilu?
Předm Vám děkuji za radu.
S pozdravem Iveta
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.