Jaký tlak ve studeném systému? Na jaký tlak dimenzovaný pojistný ventil?

Rubriky:

Reklama
Jaký tlak ve studeném systému? Na jaký tlak dimenzovaný pojistný ventil?

zdravím, mám podlahové vytápění v přízemním RD s podkrovím. Topná plocha cca 175 m2. Na podlahu použito cca 800 metrů otopných hadic. Kotel zplyňovací Atmos kobmi 18 KWat. Akumulační nádrž 1000 l. Expanzomat 200 l. Jaký tlak mám mít v systému, když není zatopeno? A na kolik barů mám mít dimenzovaný pojistný ventil?
Při studeném systému mám tlak 1.0 baru, když zatopím a ohřeje se mi topný okruh, dosáhnu tlaku v systému cca 1,6 baru.
Problém je, když se mi začne přebytečná teplá voda akumulovat v akumulační nádrži. Stačí, aby se mi zahřála třeba jen pětina nádrže na 80 stupňů a tlak mi v systému překročí 1,8 baru a pojistný ventil mi samozřejmě začne upouštět přebytečnou vodu pryč, takže mi v systému stabilně klesá tlak. V čem je chyba?
Neměl bych mít pojistný ventil dimenzovaný na 2,5 baru? Topenář tvrdí, že dává běžne ten na 2,5. Kolega z práce má podobný systém a pojišťovák také na 2,5 baru.
Ale v kotelně mám dle projektu dimenzovaný na 1,8.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

2 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.