Nízkoteloptní soustava- kombinace podlahovka/radiátoryTento dotaz jsem již řešil v části regulace, ale tam jsem se dozvěděl pouze, že to není navrženo ideálně a že by se s tím mělo něco dělat. Což ostatně je důvod, proč jsem se vůbe cptal. Takže to zkouším ještě jednou tady, zda by někdo neporadil konkrétněji co by doporučil.
Mám v RD vytápění nizkoteplotní soustavou: Plynový kondenzační kotel Vitodens 200, ekvitermní regulace s prostorovým čidlem Vitorol 200. V přízemí je podlahovka, v 1.NP radiátory. Čidlo je umístěno v přízemí v obývacím pokoji obráceném k jihu. Ekviterm se mi nedařilo vyladit, tak jsem přešel na řízení prostorovým termostatem a to funguje celkem bez problémů.
Celý sytém je navržen tak, aby při teplotě v referenční místnosti cca 23°C bylo nahoře v pokojích cca 20°C. To je ideální na spaní, ale přes den v dětském pokoji bych potřeboval teplotu zvýšit, cěhož mohu dosáhnout buď přetopením přízemí, nebo přivřením ventilů na rozdělovači pro spodní patro (komplikované).
Dokáže mi někdo poradit, jakým směrem by se měla ubírat úprava stávající regulace, aby to bylo elegantní, ne moc drahé a neznamenalo to rozkopání celého domu? Uvítal ybch možnost např. regulovat 1.NP samostatně a jednotlivé radiáýtory pak jen regulovat termohlavicemi (které jsou teď stále na maximum). Samozřejmě, bych se obrátil na odborníky, ale potřebuji se zorientovat co je vlastně možné.
Přidávám jen, že radiátorový i podlahový okruh není řízen samostatně a rozdělují se pouze jednotlivé větve na dvou rozdělovačích (přízemí a 1.N.P.) Jak v přízemí tak v 1. NP jsou v některých místnostech radiátory a někde podlahovka.
Děkuji předem