Můžete mi poradit zda je nutné zateplit dům,který je postaven z ytongu tl.37,5 cm a v případě,že ano jakým materiálem a v jaké tlouštce.Děkuji
Odborníci vám vyprodukují to, co po nich požadujete a co jim zaplatíte... Ach jo...
před 14 roky
jak je mozne ze vam to nevytunil uz projektant???? :-))) ze by odbornici jako obvykle zaspali dobu :-))) ach jo.…
před 14 roky
Dobrý den, mohl by jste mi podívat na můj projekt, mám hotovou hrubou stavbu a chtěl bych domek oproti původnímu…
před 14 roky
648 odpovědí
Zobrazit všechny reakcechci se zeptat, zda se nekde nedá najit jake ma tep.vlastnosti (U, R) zateplene konstrukce napr. ytong 37,5+10EPS, 37,5+15EPS, ... apod. nebo zda se to neda nejak jednoduse spocitat?
LP Ladislav Plevka @ladislav.plevkanajdete si tyto hodnoty a sectete je
Dobry den,
potreboval bych poradit se zateplenim stropu objektu z 18.stoleti.
Jedna se o zatepleni stropu shora, cca 180-200m2, kde je dobry pristup, pres jednoduchy zaklop z desek.
V soucasnosti se da rict, ze stavajici strop, je posypan, nejakymi zbytky vaty s papirem, bez nejake vyznamne tlousky - tj. je to dost nepravidelne.
Strop neni vyskove stejny a neni ani jednolity, tj. je prerusovany ruznymi vystupky z pricek v nizsim NP, klenbou atd.
Mam predstavu izolace v tl.35cm, na ktere tam je bez problemu prostor. Mezi stropem a drevenym zaklopem je cca 50-60cm. Pod stropem jsou vsechny prostory vytapeny.
A ted bych potreboval poradit cim zateplit, jak zateplit a jakou dodrzet skladbu zatepleni?
Podotykam, ze na zaklopu, by v budoucnu mely vyrust pricky pro 3 byty.
Dekuji vsem za odpovedi a pripadne namety.
LE LiborSměja ESEL @liborsmeja.eselnechte to vyfoukat
Dobrý den,zateplovala jsem EPS 70 100mm,silikonovou omítkou.Zatím bez problémů Za pomoci party fasádniků
odkaz www.fasady1.eu
LP lucie popovcová @lucie.popovcovadobry den, mam par otazok. aku "staru" stavbu ste zateplovali a kde sa nachadza? kolko zim ste absolvovali v zateplenom? mate nejako specialne riesene vetranie v dome (nutene)? dakujem
Nevíte kam se poděl architekt Bernátek? Pod jakým nickem nyní hlásá svá moudra?
FM Franta Marek @franta.marekTeď řeší Uef... :)
chyba automatickeho predpokladu v pripade projektantu je pekna vec :-((
jenze ostatni ji nemusi precist - mam na mysli ten predpoklad.
o tehle veci jsem ani nevedel,vetsina lidi urcite taky ne.
takze z laickeho hlediska - az vam spadne neco na hlavu,projektant a architekt s tim proste nepocitali :-))
automaticky predpoklad byl ten,ze to nespadne :-)))
ted to davali v TV na CT2.docela jsem se tomu zasmal.holt nepocitali s listy helikoptery :-))
letecke katastrofy - pad helikoptery.
Zdivo zcela bez problému :-D :-D :-D .
http://irc.nrc-cnrc.gc.ca/pubs/cp/wal1_e…
http://www.inspect-ny.com/structure/Foun…
http://www.canada-mould-inspectors.com/
http://www.certifiedmoldinspectors.com/
Po delší době jsem zavítal na tuto diskuzi a nevěřím svým očím :-)) To je ale úroda! Velice mi to tu připomíná jednu okřídlenou větu PD guru : "Mnoho odborníků věří, že..."
https://forum.tzb-info.cz/101295-polysty…
Takhle podobně se přou třeba lidé bez víry s věřícími. Jejich otázky a odpovědi se také vůbec nepotkávají. Problém ale je, že stavařina je poměrně exaktní disciplína a s vírou nemá mnoho spolěčného. Ale jinak přeji všem příjemnou zábavu...
Prosím všechny přítomné elektroniky kutily o radu.
* Rozhodl jsem se, že ověřím v praxi svou jednovrstvou obvodovou stěnu, tedy časový průběh teploty v ní.* Potom si nechám udělat web s parametrem U.licheef a budu všechny prudit a založím rozvrat evropské stavební tepelné fyziky.
Co k tomu budu potřebovat, abych mohl analyzovat cca po 1 cm teplotu v čase v celém průřezu? Stěnu samozřejmě na několika místech rozeberu a sondy nainstaluji. Nějaký návod na netu.
Dá se tak taky měřit vlhkost v celém průřezu. Mám dojem, že kondenzát v tomto období výrazně zvyšuje tepelnou vodivost tvárnic (parametr lambda). Parametr U eff u Lichnovských nefunguje.
Děkuji za každou radu. Mám barák z Porothermu 44 P+D bez zateplení jen s omítkama. Změřme si to všichni, za rozvrtání kousku baráku ta bžunda stojí.
zdravím všechny diskutující,
chtěl bych se pana architekta Bernátka zeptat na jeho názor na stavební systém TH450. tedy systém polystyrenového ztraceného bednění vylévaného betonem. Stěna je ve výsledku tvořena sendvičem ve složení (ext->int) 25cm EPS+15cm beton+5cm EPS. Hrozí podle Vás i u tohoto systému odpadávání, sesouvání nebo jiné druhy poškození exteriérové vrstvy EPS?
MN ing Milan Novák @ing.milan.novak502pane kolego, nepředbíhejte prosím :-)) jste v pořadí.
Nejprve jsem na řadě já s dotazem na konstrukci STI 30, Open EPS 20. Resp. názor na difuzně otevřený polystyren a chování konstrukce.
Obávám se, že se už se asi odpovědi nedočkáme.
Dostal jsem pozvánku na zajímavou konferenci. Možná by to někho z vás mohlo zajímat a přihlásit se.
http://www.abf.cz./ebb/2008/cz/program.a…
Možná by mohl přijet třeba i pan Bernatek z Němec a tím získat zajímavé informace o tom, jak se dnes ve světě staví :-)
Už po šesté se Vás znovu ptám, pane Bernátku:
"Považujete tvárnice POROTON (ze kterých jste dle vašich slov navrhl jeden NED až PD) za masivní zdivo?"
Můžete už konečně jednou odpovědět nevyhýbavě na přímou otázku?
Nějak nám z diskuze zmizel autor dotazu Martin Gabriel. Když vidím,jak se tato diskuze díky vycucaným polopravdám vyvíjela od černé až k bílé, tak Vám škodolibě poradím
nezateplujte.
Ozvěte se zde za 5 let, jak jste spokojen. Postavte svou energetickou bilanci na vnějších slunečních ziscích stěn v zimě i v létě.
Je tady šílená diskuze, ale nějak jste nespecifikoval to nejdůležitější, co od Vašeho domu očekáváte (jaký energetický standard), jaké máte Uw, máte teplovzd. vytápění s rekuperací,... atd?
Ono pokud nemáte slušné Uw oken a dveří, tako okna máte "standardně špatně" osazena, do domu Vám fučí každou škvírou, tak po zateplení spláčete nad výdělkem a pan Bernátek bude mít další katastrofický scénář.
jelikoz je diskuse cim dale tim neprehlednejsi a misty uz i znacne "neurvala" co se vyjadrovani nekterych oponentu tyce, dam opet jeden muj prispevek na zacatek - jedna se o obrazky - mejte je prosim v pameti, az budete cist dalsi radky (skody vznikle diky mravencum, vosam, praskliny, vlhkost)
a mejte na pameti, jak dlouho si prejete, aby Vam stavba bez poruch vydrzela - snimky jsou z Nemecka, kde jsou delsi zkusenosti se zateplovacimi systemy nez v CR a kde je kvalita provadeni v prumeru na vyssi urovni, dale je sokujici, ze slo o pomerne nove realizace
a pak se rozhodnete, co je pro Vas, Vase zdravi a penezenku vyhodnejsi - dale dole jsem financni dopad obnovy zatepleni propocital na zivotnosti 20 let...
preji hezkou nedeli
BA Tomas Bernatek, architekt @tomas.bernatek.architekta vsechny priznivce zateplovani bych take chtel pozadat, at se zapoji do nove diskuze na tomto odkazu - https://forum.tzb-info.cz/106360-ned-vys… - zda se, ze tam pise nekdo, kdo bohuzel "naletel" na sliby uspory energii diky enormnimu zatepleni... vyhodil penize a efekt nikde (cim to muze byt??)
ja jsem zvedavy na odpovedi
To jsem už řešil https://forum.tzb-info.cz/105640-pasivni…
Měl jsem také "štěstí" na výborného a výmluvného architekta. Teď jsem v pr..li. A to doslova.
JL Jan Lichnovský @jan.lichnovsky495jak to že jste tam kde jste napsal že jste?
Vážení, tato diskuze je smutným důkazem neschopnosti naslouchat jeden druhému. Ačkoliv s panem Bernátkem nemohu v mnoha věcech souhlasit a nesouhlasím, musím se ho zastat minimálně v tom, že se snaží korektně diskutovat. Rozhodně není strůjcem vzteklých výpadů, což se o některých dalších říci nedá. Chápu, že lze "svou" pravdu obhajovat i za pomoci inkvizičních metod, ale jedno bych panu Bernátkovi věřil - jeho vzdělání. Je vidět, že pár disputací na akademické půdě už zažil a ví, že jedině tříbením názorů, pochybováním a hledáním lze něco nového objevit. Myslím, že vyletět jako čertík a křičet nikam nevede. Za mne tedy, nesouhlasím v mnohém, ale děkuji za oponenturu...
MC Miroslav Chlubna @miroslav.chlubnaDekuji!
a chtel bych dodat, ze me (lidska) uroven nekterych prispevku taky dosti udivila - je uplne nekde jinde, nez treba v nemecky mluvicich forech - cilem fora je diskutovat ruzne nazory. Kdybychom byli vsichni stejneho nazoru, nemuseli by jsme diskutovat
Páni, souhlasím, že p. Bernátek je agent provokatér.
Nikoli ale agent cihlářské lobby, jak by se mohlo jevit.
Jeho úkolem je naopak vyvolat bouři nevole proti cihlářské lobby :-)
Howgh, domluvil jsem.
jak tak koukam,tak se vam podarilo vytvorit velmi rozsahlou diskuzi behem chvilku a tom vam asi slo (bohuzel je hodne lidi chytlavych na cokoli - dychani sten,rosne body ....)
ctu tady lidi o kterych jsem si jistej,ze zde prispivaji poprve.
k vasi teorii vam ale poskytnu svoji chalupu.ted je k tomu vynikajici prilezitost a uvidime jak to bude fungovat v praxi.za rok nebudete vedet kam driv skocit :-) - tedy kdyz svoji teorii potvrdite v praxi.jak jsem psal, babicky a dedove vam budou vdecni,kdyz nebudou muset neustale zatapet.
PK petr kocina @petr.kocinasice dost provokujete (chtel jsem Vam na jeden Vas prispevek odpovedet trochu "prikreji"), ale dejte sem nejake udaje Vasi chalupy
1. ceho chcete dosahnout?
2. aspon schematicky nacrt pudorysu, rez, trosku popiste konstrukci astavajici typ vytapeni
Muzeme se pak bavit bez emoci.
Podotykam, ze jsem tady ve foru nechtel ani ziskat zakazku, ani prodavat material. Vsechno udelame jako rozsireni diskuze na konkretni pripad. Urcite Vam k tomu napisou mineni i jini ucastnici, muze to byt zajimave a uzitek z toho budete mit hlavne Vy.
Dekuji predem
Dobre rano,
jelikoz diskuze uz nabrala znacne neprehlednych rozmeru, umistim tento prispevek uz nahore.
Nejsem priznivcem Ytongu, ale nejsem tak zaslepeny, jako nekteri panove, samozvani odbornici, kteri maji "taky" neco se stavebnictvim spolecneho, nebo jini, navrativsi se z pohostinskeho zarizeni a po (citat) 6 pivech maji potrebu propagovat dogma zateplovani za kazdou cenu.
Kazdy objekt se musi posoudit jako celek, musi byt vyvazeny vsechny komponenty - konstrukce + technika domu. A musi se zohlednit moznosti investora a jeho cil. Jinak se posuzuje objekt k trvalemu bydleni, jinak rekreacni objekt atd.
Puvodni dotaz byl, zda je nutno zateplit Ytong - NENI to nutne, a je dobre najit takove reseni, aby se tomu clovek vyhnul.
Jelikoz nemohu cely den jen psat, tak se ted omezim jen na par faktu - pro ty co jsou ochotni premyslet to neco prinese, ostatni mohou jit vecer na pivo, nebo psat blaboli o tom, jak oni ve funkci subdodavatelu hledaji "nestastnym rakouskym investorum" nove architekty...
Takze prvni kopie textu k zamysleni:
Porenbeton besitzt eine hervorragende Wärmedämmung, so dass schon mit wirtschaftlichen Materialstärken, meist ohne zusätzliche Dämmstoffe, die Vorgaben der DIN 4108 und auch der WSVO erfüllt werden.
Die wärmetechnischen Werte der Porenbeton-Bauteile
Die Wärmeleitfähigkeit eines Baustoffes wird im Wesentlichen durch seine Rohdichte sowie den Feuchtgehalt beeinflusst. Die Wärmeleitfähigkeit verringert (verbessert) sich mit fallender Rohdichte. Der Porenbeton mit seinen zahlreichen, gleichmäßig verteilten kleinen Luftporen besitzt eine relativ niedrige Rohdichte und somit eine für massive Baustoffe sehr niedrige Wärmeleitfähigkeit. Die Wärmeleitfähigkeit erhöht (verschlechtert) sich mit steigendem Feuchtgehalt. Gemessen wird Sie deshalb im vollkommen trockenem Zustand bei 10°C (Messwert #10,tr)
Nach Künzel lässt sie sich für trockenen Porenbeton bei etwa 10°C Mitteltemperatur auch näherungsweise berechnen mit r = Rohdichte in kg/m³. Unter praktischen Verhältnissen ist jedoch in Bauteilen immer Feuchte vorhanden. Werte für diese "Praktischen Feuchtgehalte" von Baustoffen sind unter anderem in der DIN 4108, Teil 4, Anhang A zusammengestellt.
Der praktische Feuchtgehalt für Porenbeton liegt bei ca. 4 Masse-%, also noch unter den in DIN 4108 Teil 4 genannten Wert für Porenbeton allgemein. Mit einem Zuschlag auf #10,tr für den Feuchtgehalt erhält man die dann zutreffende Wärmeleitfähigkeit. Im Mittel gelten folgende Zuschläge je Masseprozent Feuchtzunahme : Porenbeton / Leichtbeton 4 %, Kalksandstein 8 % und Ziegel 16 % Für den Wärmeleitrechenwert Lambda R, der zur Berechnung der Wärmedurchgangskoeffizienten herangezogen wird, werden differenzierte Zuschläge angesetzt.
Dale bych chtel poukazat na ne laboratorni U, ale na tzv. U eff., jehoz vypocet je vysledkem empirickych vyzkumu v REALNYCH podminkach - program najdete na strankach:
http://www.ib-rauch.de/bauphysik/energie…
Podotykam, ze jak kazdy muze zjistit, je autorem programu nezavisly stavebni fyzik a jsou uvedeny ruzne materialy od ruznych vyrobcu. Kazdy si to muze vyzkouset sam, ja sem zkopiruji jen 2 priklady (mezi jednotlivymi vypocty stlacte prosim tlacitko "Rücksetzen"):
1. poroton, 37 cm, severni stena:
Bestehende Außenwand: poroton Dicke: 37 cm
Himmelsrichtung der Außenwand
Ergebnisse: U-Wert (EnEV) 0,3W/m²K Ueff-Wert: 0,2 W/m²K
Instationärer Betrachtung gegenüber der u-Wert-Berechnung (stationär):65% Wärmeverlust
Kommentar und Vergleich:
Sehr gut, entspricht einer Aussenwand aus KS-lochsteine 24 cm 1,5 cm Innenputz und Daemmung 12 cm mit WLG 030 u=0,22 oder KS-lochsteine 36,5 cm 1,5 cm Innenputz und Daemmung 12 cm mit WLG 030 u=0,21
2. Poroton, 37 cm, jizni stena
Bestehende Außenwand: Poroton Dicke: 37 cm
Himmelsrichtung der Außenwand Süd
Ergebnisse: U-Wert (EnEV) 0,3 W/m²K Ueff-Wert: 0 W/m²K
Instationärer Betrachtung gegenüber der u-Wert-Berechnung (stationär):12% Wärmeverlust
Kommentar und Vergleich
Erstklassig, entspricht einer Aussenwand aus KS-lochsteine 36,5 cm, 1,5 cm Innenputz und Daemmung groessser 27 cm mit WLG 030
jak vidime na druhem priklade, predci tady Poroton dokonce vapanopiskove zdivo 36,5 cm + ZATEPLENI O TLOUSTCE 27 CM !!!
(pozdrav na odbornika, pana elektrikare a take na pana zednika, ktery si rika "Lopata" - nebo ze by to byl jeden a ten stejny clovek, ze by Lopata byl Vas pseudonym, pane inzenyre??)
ted jeste dal na vysvetlenou - nekdo asi neumi dosti pozorne cist - nikde jsem nepsal, ze jsem naplanoval pasivni dum ze 37 cm tlustymi stenami z Ytong.
PASIVNI DUM NENI SE NESKLADA JEN ZE STEN! MUSI SE VIDET JAKO CELEK. ALE CHAPU PANA ELEKTROINZENYRA, ZE BY KAZDEMU NEJRADEJI VNUTIL DO TAKOVEHO DOMU ELEKTRICKE OHRIVANI PRIVADENEHO VZDUCHU VE VENTILACI... to nebudu dal komentovat jsou lepsi zpusoby...
dal k tem vypoctum:
psal jsem, ze planuji, pokud si za tim stoji i zakaznik nejradeji z cihel
tedy 3)
Bestehende Außenwand: Ziegelstein 1400 Dicke: 50 cm
Himmelsrichtung der Außenwand Süd
Ergebnisse: U-Wert (EnEV) 0,9 W/m²K Ueff-Wert: 0 W/m²K
Instationärer Betrachtung gegenüber der u-Wert-Berechnung (stationär):9% Wärmeverlust
Kommentar und Vergleich
Erstklassig, entspricht einer Aussenwand aus KS-lochsteine 36,5 cm, 1,5 cm Innenputz und Daemmung groessser 27 cm mit WLG 030
nebo si zkuste drevo - nastavte si treba Holzblockwand Fichte... 15 cm stena Nord (severni) a co Vam vyjde...
Takhle si muzete s tim pohrat a v tabulce dole v komentarich uvidite doporuceni a eventuelne srovnani se zateplenou stenou.
Predpokladam sice, ze se zase ozvou (prechytreli) skoro kolegove (elektrikari, zednici...), kteri vsechno vedi lepe, ale pokud to nekomu pomuze, budu rad
Nenutim nikoho verit tomu co zde pisu, vim o cem pisu, jsem naprosto neutralni ve vyberu stavebnich hmot a konstrukci, netlacim investory k nejakemu reseni - poradim a vysvetlim a nepracuji s dogmaty jako Vy, pane inzenyre...
Jsem jen rad za kazdeho investora, kdyz se necha presvedcit o zbytecnosti zateplovacich systemu... samozrejme pod podminkou, ze zadaneho efektu dosahneme jinou cestou
kdo budete mit cas a chut, zkuste si prosim v te predchozi tabulce zadavat zdivo 50 cm pro vsechny svetove strany - a mozna Vas udivi, co Vam vyjde a jak moc "zateplene" konstrukce Vam to nahradi...
A pane inzenyre, nez se zase nechate pod Vasim jmenem (+ eventuelne pseudonymi...) unaset emocemi, popremyslejte o tom. Ani autor teto stranky neni nejaky maly blbec, a asi by z Vas jak Vy pisete "nebyl uplne vedle" jako ti Vasi rakousti investori, pro ktere jste potom Vy, velky odbornik, hledal nove architekty.... (o takove situaci jsem jeste neslysel, ale mate fantazii a asi literarni nadani, ten Vas Cimrmann taky nebyl spatny)
Mejte se vsichni hezky, ted musim delat i neco jineho, zdravim
tak teorie tady bylo spousty,ale praxe malo :-)
pan architekt rika ze steny by mely byt 50cm bez izolantu.zajimalo by me jestli uz nekdy nesl YTONGovou tvarnici sire 50cm do vysky 3m :-))).takova sila se sice nevyrabi,ale staci vzit 37,5 na ni pak 12,5 a 5cm.takovyho silaka bych na stavbe bral :-)))))))))))))))
mel jsem moznost stavet i s tlustocihlovzduchu,tak by me zajimalo jak by chtel dosahnout PD bez izolace.
svuj dum mam velmi dobre zaizolovan a neklesla v nem jeste teplota pod 5st nad nulou.
ubezpecuji vsechny,ze kdyby tam nebyla izolace tak je tam stejna teplota jako venku po par dnech.tohle je totiz praxe a ne nejake vypocty.ty se koneckonců casto mýlí.
svagr ma novostavbu konkretne z tech 37,5 bez izolace.ubezpecuji pana architekta,ze kdyby tam netopil,tak tam zmrzne.docela by me zajimalo jak by takovy dum chtel potom spasivnit a pokud si mysli,ze by to slo jen dodanim vzduchotechniky tak bych ho poprosil,aby mi takovy dum ukazal.
jinak svagr by mu byl velmi vdecny.alespon by nemusel neustale stipat drevo a zatapet v krbu.spalil uz docela dost m3 a to neni zima nic moc.
ty rosny body uz mi taky zacinaji lezt na nervy.jak je mozny ze panelaky bez zatepleni jeste nespadly,kdyz v konstrukci maji 3cm EPS !!!podle vsech diskutujicich co se ohani rosnym bodem by musel kazdy panelak casem splesnivet :-))),tudiz i spadnout.
jeste ze jste nenarazily i na tema "steny musi dychat" :-))))))
jinak k dotazu:
pokud nemate utopeny okna a mate je alespon trosku predsazeny,zateplil bych co nejvetsi moznou silou.ve vasem pripade alespon 15cm.pokud date 8cm zvysite si odpor jen o 2.
s temi 8cm a skladbou zdiva by jste byl nekde na 5,5 ovsem s 15cm uz nekde na 7,5.
ceny energii nejspise nikdy neklesnou (to by vedci museli ucinit prevratny objev) spis pujdou nahoru rychleji nez inflace.staci se podivat na cenu vody za poslednich 15let a porovnat si ji s cenou energie.
pokud energie dozene v rychlosti cenu vody mame se na co tesit.
jinak pane architekte je mi lito tech lidi,kteri pristoupi na vase nesmysly s 50cm cihelnymi zdmi!!pristoupil bych vam na to pokud by jste mi doplacel rozdil ceny energie.mam obavy,ze by jste po zprovozneni takovych 10 domu nemel ani na chleba natoz na vodu.
V pripade, ze si myslite ze vasa penazenka unesie velmi pravdepodobne zvysovanie cien energii v buducnosti a na stavbe su poctivo prevedene vsetky detaily ako zaizolovanie prekladov, ZB vencov, stropu, osteni a pod. ktore zasahuju do obvodoveho muriva, tak zateplovat nemusite.
Zvysit tepelny odpor vasej obvodovej steny je mozne, je pri tom vsak nutne dodrzat nejake pravidla. Na zaciatok sa viac dozviete napr. tu:
Pro a proti v zateplování pórobetonového zdiva
http://si.vega.cz/clanky/pro-a-proti-v-z…
A ked, tak kolko cm? Akymsi voditkom by mozno mohli byt normove hodnoty prestupu tepla pre obvodove murivo v Nemecku, Rakusku alebo v severskych statoch, pripadne odporucane hodnoty v nasich normach.
Pri uvahach nad zvysovanim tepelneho odporu obvodoveho muriva by som vsak radil pozriet sa na vec komplexne a skusit tuto alternativu porovnat aj s inymi moznostami znizenia tepelnych strat, pripadne nakladov na energie (priprava TUV, tep. izolacia inych konstrukcii, straty vetranim, ...). Zaroven je dobre mozno nezabudnut trochu aj na estetiku stavby (hlbka osadenia okien).
Poznamka na zaver: neodporucam dlho vahat s povrchovou upravou (ved este chvilu nechame hole murivo, mozno za rok/dva/tri zateplime ...) - navlhnuty porobeton (napr po dazdi s vetrom) ma nizsiu tepelno izolacnu schopnost.
Vždycky říkám, architekt, ten si má lepit svoje modelky a nesr.t se do konstrukce....
...kapilarni transport probíha v závislosti na průměru póru a jných hlediscích..rozhodně né "smerem od vetsich otvoru / skulin k mensim"
LZ Jindra Lopata, zedník @jindra.lopata.zednik111toto byla velmi slaba myslenka - kapilarni transport funguje vzdy od vetsich prurezu k mensim = otvory, trhliny, skuliny, pory...
pane Lopato, architekt musi vedet vic nez jen umet lepit modylky - a kdo podle Vas ma rozhodovat o konstrukcich objektu?? Zednik, nebo elektrikar?? To jako ze chirurg nebude operovat??
Architekt je clovek, ktery celou stavbu jako fungujici system vymysli a k tomu patri i konstrukce. A spolupracuje pri tom s jinymi projektanty - idealni je spoluprace uz v dobe studie - musi vsichni "tahnout za jeden provaz"... no a pak prijdou zednici a jini remeslnici. Ja delam i stavebni dozor kompletne sam - nerikam, ze jen diktuji co ma zednik delat - i zde plati "tahnout za jeden provaz" - sam zdim ne moc dobre, omitani je pro mne jeste tezsi a tudiz si vazim prace i zedniku, i kopacu kanalu... Ale z Vaseho pristupu je citit, pardon, znacny kus AROGANCE
Pardon, ale premyslejte prosim predem
Dekuji!
není nic horšího, než chytrý architekt...by mě zajímalo, kde jste vzal termín "Lichtenfelsky experiment"
Jinak od 80mm zateplení polystyrénem je již kondenzační zóna v polystyrénu, takže pokud chcete zateplit Ytong 375, klidně to můžete udělat....nutné to není, ale do budoucna vhodné.
LZ Jindra Lopata, zedník @jindra.lopata.zednik111CITAT: není nic horšího, než chytrý architekt...
takze negace je pravdou - podle pana, ktery si rika Lopata a zivi se jako zednik je NEJLEPSI hloupy architekt. Asi chodi k hloupemu doktorovi...
Ale pro vsechny, ktere to zajima a rozumi aspon trosku nemecky: www.ing-buero-ebel.de/Arbeiten/Lichtenfe…
PS: pane Lopata, nevydelavate si nahodou tim, ze zateplujete domy? Vite, architekt ma vyhodu - neprodava nejaky material, ale doporucuje reseni a konstrukce.
NEZATEPLOVAT !!
Mate kvalitni zdivo, zateplenim muzete napachat vice skody nez uzitku. Pravdou je, ze v prurezu zdiva dochazi v rosnem bodu ke kondenzaci. Od tohoto bodu je pak vlhkost transportovana prevazne kapilarne. Jak vite, kapilarni transport probiha smerem od vetsich otvoru / skulin k mensim. Problem zateplovacich systemu je, ze jsou bud na bazi mineralni (lidove receno "vata") a nebo "uzavrene" peny. Oba materialy nejsou schopny transportovat kapilarne vlhkost, dochazi k jejich provlhcovani a k provhlceni cele konstrukce. Z tohoto duvodu neni mozne trvale dosahnout energeticke uspory zateplovanim, jak napr. dokazal "Lichtenfelsky experiment" v Nemecku. Soucasne vyzkumy naopak ukazuji nesmyslnost zateplovani a mluvi absolutne ve prospech homogennich stavebnich konstrukci a spravne provedene mineralni omitky s kapilarni funkci, ktera zdivo brani jako membrana a zaroven jej vysusuje.
Investujte penize usetrene za zatepleni radeji napr. do stenoveho vytapeni, slunecnich kolektoru, krbu s vymenikem atd. - z toho budete mit vetsi uzitek.
Mejte se krasne
BA Tomas Bernatek, architekt @tomas.bernatek.architektDobrý den tomaši
to co tvrdíte s tím transportem kondenzatu znamena, že od kondenzacní zony se musí v materiálu zmenšuvat skulinky.to mi přijde trochu divoké. material je preci homogeni a není staven od velkých skulin k malým pro transport vlhkosti.
Tránsport vodní pary probíhá díky rozdílním tlakum v interiéru a exterieru.
dále jste asi první co tvrdí, že zateplování je nesmysl.
Stěnové vytapění je super, ale stěna musí být chráněna z venku izolantem. jinak budu topit panu bohu do oken
Petr Chalupný
Dobrý den,
Jestli se jedná o ytong lambda 375 tak zateplení není nutné.
Uz samotné zdivo ytong tloušťky 375mm je koncopováno tak, aby se stavělo bez zateplení. Proto ytong 375 není moc vhodný.
U smotného zdiva je rosný bod v něm. ale tím že není zdivo uzavřeno tepelnou izolací se kondenzat vzniklý v zimním období snadno odpaří směrem ven.
Izolované zdivo se počíta a projektu je tak, že kondenzažní zona v zatepleném zdivu je v izolaci. která má minimální nasákavost a nevadíjí to.
Tím, že přidám na stěnu tloušťky 375mm nejaký izolant se těžko budem dostavat do případu, aby kondenzát vznikal v izolaci. Je to dáno tl. stěny. Možná při větší tl. izolantu.
Kdyz uz by jste se rozhodl zateplovat tak izolantem s malým difuzním odporem (minerální vata), aby vlhkost mohla odcházet co nejlepe ven.
S tím souvisí i použití lepidla a finální upravy izolantu. také co nejmenší difůzni odpor. Nebo provětrávná fasáda
S pozdravem PCH
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.