Tepelné čerpadlo země-voda + rekuperaceDobrý den,
Rád bych se na tomto odborném fóru podělil o dilema, se kterým se v současnosti potýkám:
Jsem v konečné fázi projektování NED typu bungalov (obv. zeď 24 cm Liapor + 24 cm Fasrock). Vytápění TČ země-voda (plošné kolektory) od NIBE, typ Fighter 1240 + větrací rekuperační jednotka FLM 30 (http://www.nibe-cz.com/cz/tepelna-cerpad… Severské firmy (NIBE+IVT) to ale mají vymyšleno tak, že teplý odpadní vzduch není při rekuperaci využíván k ohřívání čerstvého přívodního vzduchu, ale k předehřevu primárního média (solanky), a tím ke zvyšování topného faktoru TČ. Asi vědí, co činí - odborník firmy NIBE (velmi fundovaný) tvrdí, že mají spočítáno, že je to takto ekonomičtější, než ohřívání vzduchu. Přívod čerstvého vzduchu pak řeší podtlakovými mřížkami ve fasádě, umístěnými v každé místnosti. Toto řešení se mi ale moc nelíbí, protože narušuje vzduchotěsnost objektu, která je pro NED velmi důležitá. NIBE mi proto navrhuje řešit přívod čerstvého vzduchu pomocí rozvodu v půdním prostoru, kterým bude stropními výustkami do jednotlivých místností dodáván vzduch přímo z venkovního prostředí (i při nejnižších teplotách bez jakéhokoli předehřevu). Tvrdí, že pokud je vytápění navrženo i na pokrytí ztrát spojených s ohřevem vzduchu při nuceném větrání (0,5h-1, v koupelně 1h-1), tak při přívodu studeného vzduchu stropními výustkami je to uživatelsky naprosto bezproblémové. Pořád to nějak nemůžu rozchodit. Pokud má s tímto problémem někdo zkušenosti, budu rád, když se o ně podělí? Myslím, že tento problém je obecný a s jeho řešením se bude potýkat stále více stavebníků. Díky za jakoukoli reakci.