Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Dobrý den všem, prosím, ozvou se mi majitelé kotle Hercules Duo za účelem výměny zkušeností s tímto kotlem. Já mám s tímto kotlem pouze negativní zkušenosti. Děkuji
Možná si řj myslí že vyhasl plamen .. poněvadž držíte stále tu nízkou teplotu!!! v kotli ... :-(( ps: ovšem je nutné…
před rokem
A jakou teplotu máte nastavenou?
před rokem
Taky jsem myslel,ale jaký čidlo,na plamen žádný není,pouze čidlo bezp.teplota, kouřový,prohoření zásobníku, jiné není.
před rokem
572 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
topil jste někdo s tímto kotlem na peletky? Já to zkouším a pořád se mi na stěnu hořáku napekájí. Jak v továrním nastavení tak potom co jsme ubral vzduch a přidal protočení podavače. Nevíte kde je zakopaný pes?
Děkuju
DŠ Dalibor Šmahel @dalibor.smahelDobry den.Prejdete na uhli,to je nejlepsi reseni.
Dobrý den, prosím o rady zkušenějších uživatelů.Já jsem úplný začátečník.Mám přestavěný u26 na DUO.Zajímá mne jak se chová jednotka climatix při topení kusovým dřevem.Jestli jednotka climatix sepne čerpadla, servo řídí směšovací ventil a spíná čerpadlo pro nabíjení bojleru.Ve viadrusu mi řekli, že to nesmím, takže nic.A jestli se vám nepokazilo spalinové čidlo při topení dřevem, ve viadrusu říkali, že se pokazí.Taky přispěju do diskuze snad to někomu pomůže.Jsou to přístupy do servisních menu.Jednotka SIEMENS CLIMATIX
Heslo uživatele 1000
Servisní Heslo 2000
Výrobní Heslo 6000
Dobrý den, prosím o rady: Předělali jsme Viadrus Hercules U26 5čl. koupili jsme přestavbovou sadu od Viadrusu a nyní je kotel postavený na podstavci, připojený podavač, napojené topení s jedním čerpadlem a tlakovou exp. nádrží. Co je prosím nutné ještě dokoupit k provozu? Pokojový termostat? Venkovní čidlo, popřípadně něco dalšího? Předem děkuji za odpovědi Jirka
JK Jiří Koběluš @jiri.kobelus1) Předpokládám že řídící jednotku kotle už nějakou máte.
2) Na vašem místě bych uvažoval o instalaci několika termostatických ventilů/hlavic na radiátorech (ale jen tam kde bude nutno snížit pokoj. teplotu). Ale napsal jste o svém systemu velmi málo, takže radit zodpovědně ani nejde.
ps: 1 čerpadlo se používá jen zcela výjimečně u systemu s malým objemem topné vody i když vlastně máte lit. kotel a i někteří topenáři doporučují zapojení napřímo - viz obr. který kdysi zveřejnil p. Vejmola v tématu Automatické kotle.
ps2: pokud je součástí říd. jednotka Climatix - http://www.viadrus.cz/doc/cms_library/cz…
tak to budete mít jako začínající automat-topič dosti těžké ... jde o dosti složitou říd. jednotku s mnoha možnostmi, bez návodu k ní toho moc nenastavíte.
Já mám u svého kotle 800r4 a tam jsem návod ani neotevřel a nastavil jsem vše na 1. pokus.
Dobrý den,
Může mi prosím někdo poradit, jak pootočit obráceně šnek v podavači paliva? S uhlím se mi do násypky dostal šroub, který je teď hlavou dolů zaseklý pod závitem šneku, a nejsem schopen ho vytáhnout.
Přitom by mi stačilo jen trochu pootočit zpětně šnek. Ale nenapadá mě, jak to provést.
JV Jakub Vosáhlo @jakub.vosahloU některého typu je ve volbě jednotky zpětný chod.
Pokud není, musí se vyndat klínek u hřídele šneku a pootočit klíčem, či hasákem.
Prosím o radu s Herkulesem duo, mám ho již druhým rokem a již delší dobu se mi nedaří docílit toho, aby spaloval uhlí (ořech 2-Ledvice) kompletně. Spaluje to tak ze 3/4 (viz. obr.). Ještě se chci zeptat na litinový rošt, který jsem dostal ještě jeden, který je v průměru větší (než ten co mám instalovány) a u kterého mi topenáři říkali, že je to rošt na peletky, zda nemá být právě na uhlí???
JD Jiří Duchoslav @jiri.duchoslavPodle bílé barvy plamene usuzuji, že máte moc vzduchu - uberte; plamen má být žlutý.
Nevíte prosím někdo čtyř místný kód který se tam asi musí dát,aby šlo vymazat hlášení chyb.Děkuji
Dobrý den.Mám hercules duo asi dva měsíce a zatím vše fungovalo bez problému.Poslední tři dny pořád vyhasíná a nevím si rady.Komín,ventilátor vše vyčištěno a stejně zhasíná i když jsem přidal prodlevu.Hlásí nízká teplota kotle.Další věc jestli by někdo nemohl poradit,jak vymazat ty chyby.Jestli se musí zadat nějaké heslo?Děkuji
DP David Pacner @david.pacnerDobrý den dostává se vzduch do reporty? Nemate zřejme dostatečný plamen.Potom je otázka nastavení prodlev,chodu podavače atd.Hlášky vymažete vypnutim.Silhan
Dobrý den. Moc prosím o radu, pokud máte někdo stejnou zkušenost... Druhou topnou sezónu máme Viadrus Herkules DUO, 25 kw. Vloni jsme topili ořech II Bílina, letos jsme zkusili ořech II Most s tím, že bude mít větší výhřevnost. Týden nám topil naprosto v pořádku a dnes z ničeho nic se objevil kouř v násypce, která byla již poloprázdná a teplota podavače byla 63°C, což je už opravdu hodně. Teplota podavače celkově na toto uhlí pod 36°C nešla. Nevíte někdo, čím je to způsobené? V jiné diskusi jsem se dočetla, že pomáhá nastavit kotel na parametry místo pro výkon 25kw jen na výkon 20kw. MOOOC děkuji za rady. Radka
RK Radka Kurcová @radka.kurcovaKouř v násypce je při přikládání normální. Pokud se moc zahřívá přívodka uhlí, přidejte na posuvu, nebo zrychlete interval.
Ahoj to já také ! Máme 6clanek 30 KW elektroniku climatronix Siemens topime Ledvice 2 kotel nastaven na 80 a on max natopi na 63 prosím o rádu p.s radiatory z 12 3 skoro nejdou tel776198680 Jirka
Dobrý den, našel by se někdo, kdo by pomohl s nastavením kotele Hercules Duo 4 čl. regulace Siemens CLIMATIX. Kotel máme instalovaný týden a nedaří se nám ho nastavit.
MP Mirka Pospíšilová @mirka.pospisilovaNapište více. Jakou máte plochu,nynější nastavení, čim topite,máte termostat v místnosti?
Zdravím vás
Herkules Duo používám nyní 7 top.sezonu,3 roky na hnědý ořech 2 ledvice-2 fůry spáleny bez potíží,pak katastrofa i suchý ořech hodně špatně hořel-kvalita ledvic jde spíše dolů.Spotřeba byla za sezonu cca 75q.V současné době topím 4 sezonu černý energetický ořech-kovařinu,naprosto bez problémů skvělá výhřevnost,spotřeba za sezonu 35-40q,nastavení kotle 9 vteřin podávání,36 prodleva,odpad-místo škváry vzniká koks a při vybírání jej z hora seberu a ze 40q vznikne cca 7q drobného koksu který spálim na podzim nebo z jara v ručním režimu.
Dobrý den ,potřebuji poradit mám na soustavě namontovanej 3 cestný ventyl na bojler ale ten my ho natápí ale do baráku nic nejde a chtěl bych ho vyměnit za čerpadlo. zapojeni zůstane stejne jen nevim jestli čerpadlo na bojler může mít stejný výkon jako oběhové nebo musí být slapší a o kolik ?
dobrý den,topím přestavěným Viadrusem první sezonu,takže se pořád plácám v nastavení,momentálně mám 16s. podávání,60s.pauzu a větrák otevřen na cca.32%.Na fotkách je kotel po 24hodinách provozu od vyčištění a vynesení popela.Prosím vaše názory na foto,zda máte také po jednom dni takto zanesený kotel atd.Topím ořech2 Most a spotřeba je momentálně cca.45 kg na jeden den.Vytápěná plocha je cca.300m/2 nezatepleného baráku(plastová okna,zateplená celá podlaha půdy 24cm vaty)na Šumavě
LK Luboš Kešner @lubos.kesnerještě ty obrázky,musel jsem je zmenšit
dobrý den,prosím majitele tohoto kotle,aby mi napsali,jaký mají názor na deflektor umístěný nad retortou,zda je lepší ho tam mít nebo ne.Na roštu mám položené šamotové desky s cca.5cm. mezerama u stěn kotle.
Dobrý den,
jen se chci touto cestou zeptat a to:
po dvou letech
přecházím z pelet na ledvice 2, zajímalo by mě co je potřeba vše udělat? Hlavně
jak se dostat na šroby nad retortou aniž bych musel rozebírat podavač a
zásobník. Dále jaké jsou startovací parametry pro posun, prostoje a dodávku
vzduchu. U pelet jsem to měl už vychytané a uhlí je zatím neznámá. Hlavně po
mechanické stránce přípravy kotle na topnou sezónu. Děkuji za rady.
LM
LM Láďa Matoušek @lada.matousekDobrý den, můžu se zeptat z jakého důvodu přecházíte z peletek na uhlí? Zajímá mne to, že jsme letos kotel koupili a chceme jet jen na peletky. Děkuji
Prodám řídící jednotku SIEMENS Saphir ACX 38.030 vč. rozvodnice SIMBOX WP a elektrosvazku,dále příslušenství k jednotce a to ventilátor EBMPAPST G3G108-BB01-02 (Made in Germany), prostorový termostat SIEMENS QAA88.3/ALG, venkovní čidlo SIEMENS QAC34/101 pro ekvitermní řízení. Vše je z původního kotle VIADRUS Hercules DUO r.v. 2009, plně funkční. Zašlu i původní manuál vč. schématu zapojení. Lze připojit na jakýkoliv kotel. V případě zájmu zašlu i foto.
PJ Petr Janda @petr.janda069Dobrý den pane Janda.Koupím od Vás díly
autoservis.maruska at seznam.cz
Dobry den,potrebuju radu privezli mi nove uhli a musel jsem trochu postelovat nastaveni ale kotel natopi celi dum skoci do klidoveho rezimu a pri dalsim automarickem sepnuti se uhasi tzn. Ze z retorty vytlaci uhli vse zhave,myslim si ze nemam spravne nastavenej ten klidovy rezim u3 u4 .me hodnoty ted jsou u0 72, u1 10 ,u2 100,u3 12 u4 75. Cerpadlo je pustene na stredni vykon. Dum je 130 metru ctverecnich
PG PETR GOTTWALD @petr.gottwaldzdravím přišlo mě na mail dotaz já mám 5článek Viadrus su velice spokojen i když ze začátku dost málo mám hořák od Votony nejlevnější a pan Žůrek z Veselí nad Moravou když jsem už nevěděl co dělat přijel kotel - hořák seřídil a po natopení celé dvou bytovky / já si obědnal větší hořák 25-35 KW. hořák šel ale ne tak jak jsem si představoval p. Žurek když jsme si povídali řekl že mě neměl pslouchat a poslat mě hořák jen 25KW. ten mi taky včera přivezl a budu ho instalovat ventilátor mám na 40 podavač
šnek 22 a mám vipnutý zhasínání dům máme akumulovanej 23 C a podle toho o kolik zvednu teplotu kotel reaguje su spokojenej a to ještě až vyměním hořák ještě mě poradil jak zvýšit účinnost do kotle dát zešikma buď plechový2-3mm. plechy do V a nahoru z dvířky přikládání zakrýt to V skoro až na konec taky plechem nebo něčím nehořlavým a v zadu nechat průduch aby to ještě hřálo i dozadu jinak já protože mám dost dřeva když su v kotelně přihodím normálně dřevo a když stoupne teplota vypne ventilátor dřív hořák a já mám zavřenej -přivřenej komín spíná ventilátor dýl a šetřím uhlí nevim jestli sem Vám nějak pomohl když tak se ozvěte mail si asi zjistíte Vlastimil
Dobrý den.
Co je negativní? Vše je o nastavení.
Poradím, jsem naopak nad míru spokojen. Všechny problémy jsou v obsluze a nastavení kotle. Nejsem výrobce, ani prodejce, ani topenář. Pouze jsem si ho sobě a sousedum instaloval. 777331116
Dobrý den, před týdnem jsme si pořídili automatický kotel viadrus herkules duo. Začali jsme topit peletami a vše jede bez problémů. Mám ale dotaz. Jelikož máme kotel v rozestavěném domě, nemáme zatím připojenou vodu a tudíš není pojistka na prohoření do násypky. Mám trochu strach, co by se stalo, jelikož v domě zatím nebydlíme, ale topíme kvůli vlhkosti. Nemůže dojít k požáru? Další dotaz je, zda nemůže kotel přes noc vyhasnout, pokud se tam drží konstantní teplota např. 15 stupňů díky termostatu, který máme v místnosti a kotel téměř nemusí pracovat (krtinec v kotli je propadlý a pelety pouze doutnají-s tím souvisí i obava prohoření do násypky).
Děkuji za odpověď
TŠ Tomáš Šilhán @tomas.silhanStačí ke kotli proti prohoření připojit nějaký kanystr s vodou a kus hadice. Foto v příloze. Někteří výrobci to tak dělají. Kotel přes noc by neměl vyhasnout. Neznám v současnosti přesně řídící jednotku tohoto kotle, ale u většiny kotlů je v nastavení čas podávání a délka podávání v útlumu. Tam si kotel doplňuje palivo, aby měl furt ten krtinec a neprohoříval do násypky. Ale mám na vás jeden dotaz - co vás vedlo k tomu si koupit tento kotel na pelety?
dobrý den, chtěl bych se zeptat zda jde ke kotli Hercules viadrus duo připojit bezdrátový termostat BPT22 a jestli není někdo v okolí Blanska kdo by mi pomohl s nastavením atd... děkuji
OK Ondřej Kalandra @ondrej.kalandra427Připojení teď nevím z hlavy, musel bych vidět, ale je to dost zřetelně vyznačeno v návodu i na řídící jednotce. Pokud ho tam zatím nemáš, hledej kontakty, které jsou nyní propojeny smyčkou.
Dobrý den poradí někdo jak vymazat poruchová hlášení na jednotce kotle přístroj QAA88?
Porucha č12. dislplay stále bliká.
MC Martin Císařovský @martin.cisarovskyTed už i porucha č.14 display pořád bliká :-( jak to odstraním?
Dobrý den,topím v Herkulesu nyní 5 sezonu-poslední dvě jen na černé kovářské uhlí,spotřeba klesla víc než o čtvrtinu,sice vyšší cena uhlí ale špičková výhřevnost-okd.Velmi málo popela,větší kousky uhlí na retotě zkoksují,ty naházím do kbeliku a spálím jej v ručním režimu.
Dobry den. Uvazujem nad kupou tohto kotla hercules duo. Chcel by som v nom kurit ekohraskom. Je tu niekto kto by mohol dat detailnejsie informacie o tom kotli. ( ako funguje ako vyhrieha aka je udrzba) precital som forum a zda sa mi ze kotol zo zaciatku mal chyby ( mala moznost menit parametre) ale asi sa to zlepsilo, alebo nie? Rad by som o tom s majitelmi porozpraval. Kludne mail, telefon, skype, icq, viber... alebo tu ma fore.
Dakujem a s spozdravom.
Můžete někdo sdělit zkušenosti s tímto kotlem, se spékanci a snižováním jejich tvorby?
Kotel Herkules DUO, regulace Saphir, palivo oříšek II.
V kotli se tvoří spékance někdy cca velikosti pomeranče až grepu a nepropadávají dolů.
Parametry zatím v defaultním nastavení z výroby.
HK Honza Kopřiva @honza.koprivaja myslim ze chyba neni v kotli ale v nastaveni palivo je na horaku prilis dlouho a tak se speka pridejte tam vice paliva a je po problemu
Dobrý den, u nas v domácnosti by sme chceli nahradiť plynové kurenie pecou na pevné palivo. )Máme záujem kúpiť tento kotol viadrus hercules duo saphir ale ako čítam tieto články recenzii tak som na pochybách či je to dobré riešenie. poraďte prosím s nejakou alternatívou alebo iný typ kotla. Nechcem stráviť gro času v kotolni.
Dakujem Jozef
JS Jozef Stupka @jozef.stupkaDobrý den, mne to jede takto
Dobrý den. Prosím poradí někdo s nastavením kotle Hercules duo. Topím automatem hnědé uhlí Ledvice
MC Martin Císařovský @martin.cisarovskyDobrý večer,odkud jste?
Dobrý den, odkud jste?
TA Tomáš Andres @tomas.andresDobrý večer,Mladá Boleslav
Zdravím, máme Hercules duo už třetím rokem a patálie máme sním jen občas. Rád kutím takže se ho snažím každou zimu nějakým způsobem vylepšovat.Všechny rady co jsou tady jsem už vyzkoušel...šamotové cihly na rošt -velká spotřeba,5 cm vysoký trubkový kroužek- nesmysl dusí se to od popela co nevypadává včas ven. Měl jsem vždycky velké spejkance uhlí které šli špatně odstranit tak jsem seříznul retortu asi 1,5 cm. Po tom co jsem zjistil že to je taky ne zrovna dobrý nápad kvůli natápění po časové prodlevě se nestačilo uhli dost roztopit a spadávalo moc brzo. Litoval jsem že jsem to udělal ale nechtělo se mi kupovat novou takže jsem na ni položil největší ozubený talíř z přední přehazovačky z jízdního kola je tlustý asi půl centimetrů, uhli se zdžuje na retortě a spálí se pomalu všechno.Mám vyřešeno a topíme. Topíme v domě 120metru čtverečních.ledvice 2.nová ves. 3cestný ventyl,opravy:tepelného čidla na kotli a výměna ovládacího displeje.
PG PETR GOTTWALD @petr.gottwaldDobrý den
Četl jsem Váš příspěvek a zaujala mě věta s šamotovými cihlami, jak jste přišel na to, že je s nima velká spotřeba, já si myslím ,že právě naopak teplý kouř se o ně zastaví a neletí přímo do komína a tím se kotel dřív nahřeje. Nápad s ozubeným talířem talířem mě,ale zajímá jelikož mám pocit, že uhlí není stále 100% spálené. Ten talíř tam máte jen volně položený, nebo jste ho nějak připevnil?
děkuji Miroslav Dejl
Zdravím, barák 3x 100m čtverečních. Kotel mám od roku 2008 a topil jsem peletkama (je nutné kvalitní, ne z nějaké domácí dílny s čínskou linkou za 250 000kč od Nováka. Také jsem topil normálně bez automatu bordelem z bourání starých střech (není problém). Nyní budu druhým rokem Ledvice 2 ( záleží moc na nastavení, byl při přechodu na uhlí problém s střižnou závlačkou. Musel jsem tam narvat šroub M6 kladivem. Jediný ten zatím nepraskl. Kotel je super, ale musí se tyto maličkosti dochytat. Na nastavení musí být člověk od černého řemesla a být nápaditý a vysledovat to. Je to jen o tom, tady přidat, tady ubrat až se to trefí. Člověk, který nemá talent nemůže v životě zvládnout. Kdo není technicky nadaný ať si to v žádném případě nepořizuje. Nebo musíte mít souseda s tím samým kotlem. Toto neplatí jen pro Viadrus duo, ale myslím, že pro všechny automaty. Vždy se liší kvalita paliva atd. Ztočení reorty nevidím tak nutné, je to pocitová záležitost. Po přečtení názorů letos položím na rošt tabulku 5mmm plechu, aby šlo teplo jen na stěny a ne rovnou do komína, ten názor se mne líbí, ale něco šamotového dokupovat mne přijde zbytečné. Jo a u kotle nemám žádný směšovací ventil, je to litina a stará Mka také nic neměla a končila po 30letech funkční ve sběru. Mám pouze odbočku s čerpadlem na bojler a čerpadlo otopné vody. Ten kotel je super v tom, že až zdražej uhlí, dojdu do lesa na dříví. Až uhlí a dřevo nebude, dá se ohřát jakýmkoliv hořlavým bordelem ze skládky.
Poradím 777331116 bydlím Davle u Prahy tomycar.cz
Prosím poraďte někdo s regulací safir u kotle viadrus hercules duo. Kotel vlastním od roku 2011 a ještě jsem se neohřál. Minulý rok mi odešlo čidlo na TV, po výměně čidla my prostorová jednotka regulátoru safir ukazuje chybu, která nejde odblokovat. Opět se dostávám do situace, kdy topím kamnech abych vydržel zimu.
za každou radu budu rád Děkuji
Jirka Jára
JJ Jiří Jára @jiri.jaraDobrý den, napiště jak to spaluje, co máte za uhlí a jak dlouho, a jaké máte parametry nastavené. tak jak jsem to popsal v nějakém nějakém níže uvedeném příspěvku. Máte zepnutou ekvitermní regulaci? Ještě jakou hodnotu Vám to ukazuje v parametru 15 - poruchy?
Dobrý den,
mám nainstalovaný čtyřcestný směšovací ventyl a servopohon V70 od firmy MUT, který má možnost zapojení tříbodové, nebo i proporcionální. Jenže podle schématu zapojení v rozvodnici je pouze tříbodové, tak se chci zeptat jestli by bylo možné zapojení proporcionální?
Nechal jsem na soustruhu srazit ten prstýnek a výsledek vypadá takto
Jinak parametry mám. 167 - 40, 157 - 45, 140 - 8,5 / 165 - 35, 155 - 53 / 163 - 30, 153 - 63. V tuto chvíli to jede skoro pořád na střední výkon.
Jinak máme strašně špatný uhlí. Je příliš vlhké až se v násypce sráží voda a stéká po stěnách. Ještě to hrozně škvarkuje, ale je to fakt blbí uhlí. Ale jak je vidět, dokáže topit i se špatným uhlím. Jinak pro informaci vytápí Bytový dům který má 2 patra a dohromady 5 bytů. Dohromady je podlahová plocha 355 m2. Je to okál
PZ Petr Zeman @petr.zemanDobrý den,
chtěl bych se zeptat jestli ta řídící jednotka přednastavená výrobcem jde nějak resetovat, nebo ji musím koupit novou? Protože Vámi zadané parametry tam nejdou nastavit.
Děkuji za obpověď.
Pane Zeman , docela jste mě dostal s otočením retorty !!! Asi super nápad. Pořád mi vrtalo hlavou, proč je tak málo místa pro odpad škváry a proč je tak ohniště nízko pod roštnicemi. A ono to bude asi blbou retortou. Až to dopilujete dejte vědět, teď jsem líní experimentovat. Prostě, dle mého názoru, kotel nemá takový výkon , jak se výrobce prsí. Tak jsem se zařídil podle svého, odpojil jsem
místnosti, které nezbytně nepotřebuji, nenamontoval jsem čtyřcestný ventil a jedu na přímo. Prostě u tohoto kotle není co regulovat,ten musí makat pořád naplno. Zbytečná jsou venkovní čidla, pokojové thermostaty a jiné vymoženosti na úsporu, tady se na úsporu nedá hrát.
Udivuje mě, že se do diskuse absolutně nezapojí výrobce !!!!
Asi prodává dobře i s blbou recenzí a nebo čím hůř , tím lépe !!! Přeji pěkný den
Dobrý den. Taky se přidám k těm sklamaným majitelům tohoto úžasného kotle. Defakto celou zimu trávím v kotelně. Kotel jsme namontovali koncem září 2010. Za prvé je třeba aby všichni kdo nemají řídící jednotku s upravenýma parametrama ji neprodleně reklamovali. Je to třeba kvůli tomu že každá fůra uhlí je jiná a tak není možné fungovat jen s tou trochou možností co to v základu nabízelo. Dále je třeba utěsňovat, hlavně přírubu s dveřma do ohniště, tam to v dolní částí stále odpadává vlivem tepelné roztažnosti materiálů. Všechny tyto úpravy už jsem udělal a dokázaly jsme jet v pohodě přes měsíc bez zaváhání. Topíme na 65 stupňů. Bohužel před týdnem jsem nechal dovést nové uhlí. V tu ránu spadla teplota na 45 stupňů a začalo se to zahlcovat uhlím, to jsem sice dokázal zmenšit, ovšem ta teplota nehoru nešla. A tak jsme zatopili ve starém ručním dakonu. mrazy jsme přežili a teď jsem vyzkoušel něco nového. Nehltí se to, spaluje to do mrtě a teplota se drží zase na nastavených 65 stupních. Pro info přikládám obrázek jak úprava vypadá. Je to jenom o tom že každý určitě dostal ke kotli retortu na peletky, tu jsem vzal otočil dnem nahoru a položil na stávající retortu. Nic víc nic míň. Zatím to funguje 2 dny
Dobrý den, mam kotol Herkules DUO, mam problem s tymto kotlom ze pri zapnutej automatike mi cez podavac, pri prevodovke uniká dym, vsetky spoje som utesnil, ale aj tak som problem neodstranil. Poradte prosim kde by mohol byt problem.
Nedá mi , abych se nepřidal k diskusi o spotřebě paliva u DUA.Jelikož jsem topil 40 let v kotli H 51 a nyní topím třetí sezonu Duem, mohu
posuzovat spotřebu - je přibližně stejná a ta pohoda a teplo i v noci,to u H 51 nebylo , neboť vyhasl. Těžko se porovnává spotřeba u různých domů a podmínek. To může posoudit pouze každý sám, když před tím topil něčím jiným.
Je pravdou, že kotel Duo nemá asi takový výkon jak výrobce uvádí, prostě je z Bohumína ,a tam jsou zvyklí na černé uhlí, jak již tady bylo řečeno, a pak je vše Ok.
Mějte se fajn a pěkný den
BJ bohumil jač @bohumil.jacDobrý deň všetkým.Pán Jač to popísal úplne presne.Spotreba kotla sa nedá porovnať s ničím iným,len so spotrebou,ktorú ste mali pred kúpou automatu.Každý dom je iný,každý má iné tepelné straty,každý okruh má iné množstvo vody,každý uživateľ používa iné uhlie.......Tých rozdielov je veľké množstvo.Ako sa dočítate tu v diskusiách,niekto ide s teplotou na 22°C po celý deň,niekto v noci reguluje nižšiu teplotu.Automatický kotol je pre tých ,ktorí bývajú v oblasti kde nie je plyn,alebo pre tých,ktorý plyn majú ale jeho cena je vyššia jak používanie automatického kotla ne tuhé palivá.V mojom prípade je to tak,že plyn u nás nie je a automat mi ho takmer v plnej miere nahrádza.Kedysi dávno,keď som používal starý litinový kotol a regulácia bola lopata a klapka do komína,tak spotreba uhlia na rok bola 3 tony.Stačilo to ALE kotol sa dal do činnosti až keď som sa vrátil z práce o 16:30, Doma zima jak v ruskom filme,a posledný krát sa išlo priložiť o 20:00.Takže pár hodín až moc teplo a ostatný čas zima. Tepelná pohoda úplne špatná.Teraz pri používaní automatu je to fajn a treba len prijať fakt,že každá pohoda,aj tá teplotná niečo stojí.Valent Alojz.
dobry den,v prvni rade je potreba konecne pochopit,ze do tohoto kotle muzete nasypat cokoliv a stejne to sto ji za .....,koupily jste si proste kram.Na trhu je spousta kotlu,ktere jedou od prvniho zatopeni v pohode.nevim jak si nekdo muze koupit kotel a nenajit si zadne info,a ze ho tady je !Mam licotherma a musim rict ze v pohode spali erech 2 na prach a stejne tak pelety.spotreba jak vas tady posloucham polovicni,nevim tedy kolik topite metru,ale ja 240m2.venuji mu akorat 5 min denne.a proto jsem si ho take koupil,kvuli pohode,a ne abych kazdy den vylezl z kotelny jak havir po ctyriadvacitce.Nez jsem si kotel koupil,tak jsem se taky radne informoval tady a neposlouchal nejake blaboly prodejce,kteremu je uplne jedno ze kotel stoji za starou belu.tak hodne zdaru kotelnici
PS petr sidora @petr.sidora618zdravim pan sidora,aku mate spotrebu v tychto mrazoch za 24h ?
Dobrý den,rád bych poprosil o nějaké informace ohledně nastavení parametrů na kotli hercules duo s řídící jednotkou fa. siemens , s pokojovým termostatem a venkovním čidlem.Včera mi byl kotel zapojen a spuštěn.Vše vypadalo v pořádku,ale v útlumu mi kotel vyhasl.Mám nastaveno topení od 6.00-22.00 na 23° a v útlumu na 21°.Ráno jsem znovu zatopil a po dvou hodinách mi kotel znovu vyhasl,protože byl rzchlý podavač a všechno žhavé uhlí mi vytlačil mimo rošt.Používám hnědé uhlí ořech ll.Nevím,jak nastavit parametry podávání a prodlevy.Jsou to parametry 151,153,155,157 u podavače a u ventilátoru 161,163,165,167 a případně další parametry,které jsou ke správné funkci kotle k zapotřebí.
Budu rád za každou informaci.Předem děkuji Kubík michael
MK michael kubík @michael.kubikDobrý den
To jste na úplném začátku co se týče vyladění kotle to vám nezávidím,ale rád poradím.Důležité je mít výkon ventilátoru max 40%. Já si pamatuju momentálně jen nastavení při maximálním výkonu 6.vteřin podávání (to je pro všechny režimy stejné) 35vteřin prodleva ventilátor 40%. Pokud budete chtít pošlete mi na email dejl at pvpfamily.cz na sebe kontakt a já až budu doma tak vám zavolám a řeknu parametry,které mám já.Topím momentálně už 3měsíce bez vyhasnutí a teplo máme pořád.
K diskusi o kotli herkules duo -- ze začátku se mi též zdálo, že dost žere!! Ale ten luxus provozu-- 24 hodin si jej nemusím všimnout. Nevymetá se , jen se omete prach, komín - tam je též jen prah.Prostě pohoda !!! To když jsem měl H 51 40 let - též pohoda-každý týden velké vymetání , bordel , dehet. Ráno zima, nejdřív vynést popel a zatopit a za dvě hodiny trochu tepla. Pro mě je to jako trabant a mercedes. !! Protopím mezi 2 a 4 kg/hodinu, podle mrazu. Co to je 2 kg uhlí proti konfortu to je na penize
4 Kč na hodinu. Které jiné topné médium to pořídí, ani dřevo ne !!!
Nedá se porovnávat spotřeba - každý máme jiné tepelné ztráty domu a jinou topnou plochu. To si musí každý porovnat s předchozím topením. Ani moje maminka , které je 82 let nedá na tento kotel dopustit. Ležíme na kanapíčku a je teplo. Jaro podzim přitopím dřevem, abych si myslel, že ušetřím a udělal něco pro své zdraví !! Bohužel , někdy je i úraz, ale to je i u sportu.
Mějte se všichni fajn a užívejte si pohody.
dobrý den mam herkulese uz druhou sezonu a jsem snim spokojen nastaveni mam teplota 68 u1 12 u2 77 u3 10 u4 60 spaluje to dobre ale jen sleze teplota pod -5 a začnou spekat hroudy popela na retorte takze pak tam musim kazdý večer jít odhrábnout (rozdrtit).
když je teplota nad nulou kotel topi s udržovacim režimem ale jak zacne mrznout tak kotel natapi napozadovanych 68 stupnu kazdych 5 min a mynimalne 4 krat prilozí.kdyz je teplo tak kazdy den stopim přiblizne 10 lopat uhli 2 ledvice
četl jsem tu o nejakem nastavci na retortezajimalo by me jestli ta trubka musi pasovat tesne k hořákum a nebo jestli je lepsi aby mela větší průměr.
PG PETR GOTTWALD @petr.gottwaldPrsten z trubky musi byt rovnou hranou jen polozen na plochu retorty.
Kotel mám třetí sezonu a je SUPER !!! Kupte suché a kvalitní uhlí a ne Polsko nebo jiný šubrunk !! Otevřete hořák a vyčistěte jej od zrnek popela, aby měl dost vzduchu. Nastavte : u1 .. 7 , u2--7, u3- 5 ,
u4 - 25 , otevřete větrák na plno - a super, ležte na pohovce v teple.
Pokud nedosáhnete požadované teploty, váš dům má větší tráty
než je výkon kotle.
Zavřete boilery, radiátor v nějaké místnosti, kde nikdo nebydlí, v garážích atd. Kupte černé uhlí, s větší výhřevností.
Přeji stejnou pohodu jako mám já. Jsme celá rodina nadšena !!
Proti H 51 , které jsme propálili dva za 40 let jo toto bomba.
Absolutně bez údržby a v pohodě.
Dobrý den,
vlastním kotel Hercules duo teprve 3 měsíce a zatím jsem s ním částečně spokojen, až na to že chvilkami dělá velké škvárové hroudy, které musím rozbíjet nebo vytahovat. Ale důvod proč tady píšu je ten, že bych se chtěl zeptat jestli tam musí být pro správnou funkčnost servopohon, kerý uvádí výrobce, nebo i jiný. Firma která mi ten kotel montovala tam dala směšovací ventil od firmy MUT a na ten nepasuje servopohon od firmy Siemens, tak budu muset vyměnit asi i ten směšovací ventil.
PC Petr Cahlík @petr.cahlikTá mám ventyl ovládaný ručně a ničemu to nevadí, tak nevim.
Pročetl jsem snad celou diskuzi o problémech s kotlem herkules duo, dokonce jsem si i pročetl návod na obsluhu tohoto kotle a jelikož sám topím přestavbou litinového kotle (ferroli) na automat, připadá mi dost nelogické, že můžete sílu ventilátoru regulovat jen tou otočnou růžicí na samotném tělese ventilátoru. Přestavoval jsem kotel svépomocí, ale kompletní retortový hořák a regulaci jsem jako soupravu na přestavbu nechal dovézt z polska. Součástí regulace je i triakový regulátor otáček ventilátoru a pokud by nebyl, doplnil bych ho samozřejmě k ventilátoru. Otázka nastavení síly vzduchu je pro retortový hořák alfou a omegou a pokud chci méně vzduchu, samozřejmě chci i menší otáčky ventilátoru a související nižší spotřebu a hluk. Nikoho vás nenapadlo (systémem DO-DO) koupit za pár korun regulátor otáček a doplnit ho k ventilátoru? To co říká výrobce je samozřejmě pravda a vlhkost uhlí je velmi zásadní otázka, ale tím, že mám mokřejší uhlí, tak samozřejmě musím zvolnit otáčky na vzduchu a neznám problém vyhasnutí kotle. Když jsem s topením retortovým hořákem začínal, docela mi pomohlo video o správném nastavení na youtube od nějakého polského uživatele. odkaz na video přikládám: http://www.youtube.com/watch?v=4khgdMS82…
TV Toník Vargončik @tonik.vargoncikDOBRÝ DEN PANE VARGONČÍK. TOPIM TAKÉ KOTLEM HERKULES DUO A ZDÁ SEMI ŽE VENTYLÁTOR NEMÁ TAKOVÝ VÝKON JAK BYCH SY ASY PŘEDSTAVOVAL TAK SE NAVÁS OBRACÍM S RADOU KDE MŮŽU SEHNAT TEN TRIAKOVÝ REGULÁTOR OTÁČEK VENTILÁTORU A JESTLI TO JDE BEZ VĚTŠÍCH PROBLÉMU NAMONTOVAT NA TENTO TYP KOTLE. A CO KTEMUTO REGULÁTORU OTÁČEK JEŠTĚ POPŘÍPADĚ POTŘEBUJI? A JAKÝM ZPŮSOBEM SE REGULÁTOR INSTALUJE? DÍKY ZA ODPOVĚĎ. S POZDRAVEM ROSTISLAV HAMERKA email: hamerkarostislav at seznam.cz
Dobrý den,
vlastním také kotel Herkule Duo mám ho 1 rok a mám s ním jen dobré zkušenosti,mimo jedné výrobní vady.Měl jsem nezavařené mezery mezi trubkou ve které je podavací šnek a plošinou na kterou se šroubuje násypka.Kotel tam podkuřoval a chytal tam falešný tah a vyhasínal.Toto jsem zjistill po 14 dnech vylaďování kotle.Tento díl mi vyměnili a od té doby topím bez problémů.Vytápím patrový dům 2 x 3+1 a sklep.Topím uhlím Ledvice ořech 2,spálím cca 44kg za 24hodin což je asi 1,83 kg za hodinu.Topím od 3 října nonstop a vše je o.k..
Dobry den,
pridavam se do diskutujicich, ponevazd take vlastnim Viadrus Hercules Duo Saphir, musim jen souhlasit s panem Dejlem, nebot mam stejny problem jako on a diky nasi kooperaci (mnoho telefonatu) jsme vyloucili jista nastavena ktera stejne nepomahala. Souhlasim ze technicka podpora k tomuto kotlu je ze strany Viadrusu blizici se nule a pocatecni ochota pomoci take nulova, vse svadi na uhli..m.j. doporucene palivo je hnede mostecke uhli orech 2 Bilina- uprava ledvice, max obsah vody 20%, oba takoveto uhli s panem Dejlem mame. Nedalo mi to a zkontaktoval jsem vyzkumny ustav hnede uhli v moste , kterym jsem sdelil muj problem a ktery mi potvrdil ze tridene mostecke uhli ma podle katalogu prumerne 30% obsah vody!!!!.
Tedy je toto ze strany viadrusu neznalost nebo pouze zadni vratka v pripade problemu kdyz uvadi 20%?????
Samozrejme ze nikdo nebude susit v lete uhli, samozrejme ze jine automaticke kotle hori bez problemu na toto uhli (benekov), ale zasadni problem je s techn resenim horaku versus smesovac vzduchu..falesny vzduch atd. atd..Timto se nikdo z viadrusu nezabyva a jejich vymluva na uhli je temer trapna a mnoho klientu toto akorat rozlobi.
Dobrý den
Chtěl bych poradit od ostatních majitelů skvělého kotle Viadrus Herkules DUO Saphir,jak řeší problém s výkonem a vyhasínáním kotle. Asi,jako u většiny z nás,kteří tento problém řešili reklamací a následnou návštěvou doporučeného technika firmou Viadrus Vám bylo sděleno po opravě řídící jednotky a přetmelení hořáku,že máte mokré uhlí a v tom prý je zásadní problém. Ale já osobně jsem si tedy nekoupil kotel za cca 80.tis,abych někde nevím kde sušil uhlí,aby mi kotel správně fungoval,nebo pokud jak někteří lidé radí ho kupovat v létě,aby bylo suché.A tom mám jako běhat po uhelných skladech a koukat,kde mají to uhlí suché a nebo ho rozprostřít na zahradě na sluníčku v létě,aby vyschlo.V návodu ke kotli není napsáno,že si k němu mám postavit vytápěnou uhelnu,kde to uhlí bude pořád suché. A i kdyby,jak bych měl tu kotelnu vytopit když ten kotel nehoří. A poslední věc proč majitelé kotlů např.Benekov tento problém nemají a nemusí šušit uhlí?
Děkuji za rady
MD Miroslav Dejl @miroslav.dejlVážený pane,
i s Herkulesem se topit dá, problém je v nastavení množství paliva a vzduchu.
Pokud máte místo uhlí močku, hořet nebude v ničem. Pokud je pouze vlhké ( max.vlhkost určuje výrobce na základě testů na zkušebně) lze i tak vyladit spalování na slušné parametry. Neztrácejte naději a zkoušejte a zkoušejte. Jednou to dopadne a pak si řeknete, to jsem byl trouba že jsem na to nepřišl dřív !
Na kotel se nezlobte, s autem se taky musíte naučit jezdit. A že to nejsou vždy pouze Mercedesy nebo BMW ! Kvalita paliva ( tzn. i vlhkost) není problémem výrobce ale dodavatele paliva a bohužel i Váš. Sklad na palivo nemusí být vytápěný ( ba naopak tam kde mrzne, uhlí vysychá lépe než v uzavřené kotelně) ale musí být větraný. Podívjte se na návod ke kotli EKOPERFEKT a zkuste nastavit dávkování paliva podle tabulky. Pozor na příliš velké množství vzduchu - palivo nehoří ale zháší se!
Dobrý den pane Matyáš.
Mám také kotel Herkules duo a problém s vyhasínáním topeniště.
pokud pracuje jako topení do celého domu tj automatický režim tak je bez závad ale jak přejde do udržovacího režimu tak mi prohoří pod vývody ventilátoru a podavač už nedotlačí palivo s rozžhaveným palivem až do topeniště a vypne se mi tj. ALA |5
nastavený je U1 5, U2 30, U3 15, poraďte prosím jaký parametr změnit aby byl zajištěn dostatečný posuv a nejen ventilátor v útlumovém rezimu. Předem děkuji JP
Dobrý den. Mám též zájem o zvýšení výkonu kotle. Prosím i já o zaslání návodu úpravy kotle Hercules Duo, konkretně šamotových vložek, jejich název, obj. číslo a způsob jejich zabudování. Děkuji.
AF aleš frejka @ales.frejkaDobry den,taktiez by som poprosil o navod na zvysenie vykonu kotla. poprosim poslite mi info na marcel.rozek at gmail.com
Dakujem
Zdravim Vas,
Chcel by som poziadat skusenych o jednu radu. Chcel by som na chatu kotol na peletky. Doma mam Hercules Duo,na chatu si ho netrufam dat. Zhanam nieco uplne bezchybne,jednoduche na obsluhu,nech je cisto na peletky a nech to uz je kvalita. Vraj su aj take kotle ktore sa dokazu same uplne vypnut a opet zapnut. Neviem co je na tom pravdy,ale poprosil by som Vas o nejake doporucenia. Vykurovacia plocha 200m murovana. Mal by byt do 25kw. Na chatu by som nechcel chodit castejsie ako raz za tyzden. Mozno nieco take je. Dakujem
MR Marcel Rozek @marcel.rozekCenove rozpeti je jake ?
Kotle s funkci start stop lze koupit za 60tis., ale taky za 250tis.
Já nemám problém. Umím ho rozchodit, ale chce to u něj sedět a zkoušet...hodně záleží na systému, ztrátách a vůbec prostě to musí dělat člověk v místě.
Zdravím Vás pánové,
v letošním roce se chystám vyměnit topný systém domU.
Až doposud jsme topili v Rd o rozloze okolo 200m2 plynovým kotlem o výkonu 25Kw, ale bohužel ceny plynu rostou tak šíleně, že po několika zvednutí záloh jsme dneska na celoroční ceně za topení bezmála na 70000 kč.
Jako vhodnou variantu jsem viděl náhradit jej kotlem Herkules duo, ale po přečtení zde tak široké diskuze silně váhám.
Mé představy byly takové topit automatem ve dne a přes týden a manuálem o víkendech kdy jsem doma.
Prosím Vás to je ten kotel na tom tak zle, no moc by se mi nechtělo nechta promrznout dům když nikdo není doma.
Díky za info.
LH Lukáš Hrubý @lukas.hruby166Dobrý den ,doporučuji ekoperfekt 28 já sám jsem ho vymenil na herkules duo.Rozdíl je jako když přesednete ze 120 do octavie :-)Sice je draší ale ušetříte čas strávený v kotelně.S pozdravem Josef
Dům podsklepený (sklep nevytápěný, jenom kotel), přízemí a podkroví. Stěny a střecha (Al plech) nezateplené. Podsklepení kámen, nahoru už cihla 45 cm. Okna a dveře Euro. Kotel Herkules DUO, nastavení při venkovní teplotě (den -8, noc -22 st. C): u0-70 zap., 67 vyp., u1-14, u2-46, u3-40, u4-5, zpátečka 63-64 st. C, plamen dlouhý spíše do červena, ventilátor otevřený něco za půlkou (7,5 cm na táhle), na litinovém talíři se vytváří větší žhavý koláč. Spotřeba při tomto nastavení: 2,43 kg/hod. Do kotle jsem vložil 6 klasických cihel (dvě postavené na bok příčně, dvě zkrácené /POZOR!!! aby zůstala dostatečná mezera/ postavené na bok přes ty spodní a dvě na plocho zakrývají vrch. V mrazivých dnech čistím rošt nad hořákem ocelovým kartáčem každý den. Výstup k radiátorům 57 st. C, teplota obývák kuchyň a pokoj 23 st. C, 2x ložnice 18 st. C. Vytápěný prostor: 265 m3. Čtyřcestný ventil ESBE ručně ovládaný, radiátory litina a ocel. plech, bez termohlavic. Starý rozvod po samotížném topení, v systému cca 220 l. Napojený bojler. Sklep na uhlí vlhčí (chce to samozřejmě uhlí suché). Nabírám širokou lopatou, abych objevil větší kusy. Uhlí Bílina O2. Dříve jsem topil kotlem Dakon DOR 16 černou kostkou (výkon při hnědém 16 kW, při černém si myslím přes 20 kW, spotřeba se pohybovala průměrně 54 q/rok. Hnědé uhlí 17,6 MJ/kg, černé uhlí 30,00 MJ/kg. Priorita pro letošek bude: zateplení střechy a suchý úložný prostor pro uhlí. V diskuzi je spousta dobrých informaci a tak přidávám také něco málo.
Dobry den pani,
Tak podarilo sa mi konecne spustit moj kotol Hercules Duo a chcel by som sa podelit z nejakymi info a tak isto si aj nechat poradit. Takze topim Drevenymi peletkami-smrek tieto udaje dava predajca tych peletiek: vlhkost 7,1% , ,,vykonnost,, 17,63MJ/kg , ,,popol,, 0,6%
Vykurujem cca 170m , mam stvorcestny ventil ovladany ESBE a regulovany riadiacou jednotkou od fa. Siemens. Od 6.00h - 20.00h topim na 22stupnou a od 20.00h-6.00h topim 21stupnou.
Nastavenie kotla mam v nasledovnych hodnotach
u0 - 60
u1 - 20
u2 - 127
u3 - 05
u4 - 20
vzduchovu klapku mam pootvorenu asi 5mm od minima
spotreba cca.25kg - 24hod.
V tychto hodnotach to funguje celkom bezproblemovo az na par klasickych nedostatkou a to je ,ze na Liatinovom roste sa mi po 12hod. vytvory obroska skladka popolu rsp. odpadu ktory by sa mal nejakou formou dostat do popolnika,cize kazdych 12hod. to chodim cistit a leze mi to riadne na nervy.
Niekde som cital ze je potrebna uprava RETORTY ,ale pri blizsom nahliadnuti do kotla by som skor povedal ze je potrebne zmensit priemer Liatinoveho rostu. Neviem si totiz predstavit ako prerobit retortu.
Velmi by ma potesily fotky vasich ohnisk v Hercules Duo.
Taktiez by som rad vedel,ako sa mera vykon kotla a ako sa meraju teploty spalin.
marcel.rozek at gmail.com
Dakujem
Dobrý den, topím v tomto kotly dřevěnými pelety a pracovně jsem ho nazval kamrád jelikož přátelé se navštěvují často. Když topí tak topí dobře topím na 65stupňů při u2 7 a u3 12, ventilátor na takový centimetr možná míň a v domku je 21. Spotřeba je 2-3pytle za 24h a 1/5 popelníku. Pak se jednou za 2-3 nebo 4 dny zbudíte v domě je 14stupňů a vy víte pokud je to již po několikáte co se bude dít. Nandat na sebe to nejšpinavější a místo klidné snídaně ponořit dloubák / ostrý předbet / do hořáku a vše z tohoto kolene vyházet a uvolnit šnek. Pokud toto nezabere odšroubovat šnek ze zadu a povytahnout nebo vytáhnout a uvolnit. Poté vyčistit mé oblíbené koleno u hořáku a za drobných komplikací nasunout šnek zpět. Pokud se šnek nedotahne tak podkuřuje. Poté zatopit to mi trvalo včera 4hodiny, ale zato již 24 hodin topím a začínám se obávat doby kdy budu muset jít do kotely. Poraďte mi prosím co dělat?
Děkuji
MK Michal Kleinert @michal.kleinertZdravím pane Kleinert,
předně by mě zajímalo jakými peletkami topíte ( bílé, s kůrou, zelené ???) V Herkulesu jde topit bílými ( dřevními) peletkami velmi dobře za předpokladu dodržení zrnitosti min. 6 mm - lépe větší, dobré soudržnosti - bez namíchaných pilin, vlhkosti do max 20%. Ne každá peletka toto splňuje. Od použití méně kvalitních pelet se odvíjí problém hlavně se spékáním.
Začal bych kontrolou dodržení předepsané úpravy kotle - viz návod cituji :
Retorta pro přísun paliva je opatřena otvory pro vyrovnávání tlaku spalovacího vzduchu uvnitř hořáku, čímž
zabraňují prošlehnutí plamene do podavače při procesu hoření. V případě použití paliva dřevěné pelety je
nutno tyto otvory zaslepit 4 ks stavěcích šroubů M12 x 16.
konec citace ..
Dále ke spékání i velmi kvalitních pelet dochází při špatně seřízeném přísunu vzduchu do retorty.
Pokud se Vám nedaří peletkami zatápět, děláte jistě něco špatně. Nevím co bych u kotle dělal 4 hodiny. Je to záležitost max 20- ti minut :
1. Dopravím palivo ( myslím čisté) cca 2 cm pod vzduchové trysky hořáku
2. Na peletkách nebo uhlí rozdělám pomocí PEPA a menších kousků dřeva ohníček , při rozhořívání můžu pomoci lehkým přifukováním ventilátorem
3. Po rozhoření této jedné větší hrsti "dřevíček" přisypu lopatkou menší množství paliva a opět pomáhám zapínáním a vypínáním ventilátoru rozhoření paliva.
4. Po vznícení peletek ( cca max do 1 minuty) nebo hnědého uhlí (cca max do 3 minut) přidám ještě jednu lopatku paliva a pouštím ventilátor v ručním režimu již nastálo.
5.V této fázi zatápění již pouze počkám na důkladné rozhoření a pak již přepnu do aut. režimu.
Vše trvá maximálně ( !!!!) 20 minut
Přeji úspěšné doladění problémů,
peletka je na obsluhu kotle to nejvděčnějí palivo , seč : zasloužila by si kotel speciální s vyšší účinností , a třeba i se státní dotací 85.000,- Kč !!
ještě cituji příspěvek :
cit : "ZDRAVIM VAS,TOPIM HERKULES DUO 2 ZIMU,JE TREBA SUCHE UHLI,ZAVOZ PALIVA NA CELOU ZIMU PRED TOP. SEZONOU.TOPIM HN.UHLI OR.2 LEDVICE,PRI VELKYCH MRAZECH PRIMICAVAM TROCHU PELET ZE STOVIKU.NYNI PROVOZ 20 VTERIN POSUV A 53 PRODLEVA.MAM ZAVESENY V HOR.CASTI KOTLE TRI SAMOT.TVARNICE KTERE ZVYSI VYKON KOTLE.ZA KOTLEM 4 CESTNY SMES.VENTIL DUOMIX OVLADANY SERVOPOHONEM KOMEXTERM,TOPENI PODLE VENK.TEPLOTY-EKVITERMNI "
Důležitý poznatek : chybějící deflektor zvyšuje teplotu spalin do komínu , snižuje účinnost kotle!! Ale bohužel je to na "Do, do " - dodělej doma.
JM Josef Matyáš @josef.matyas166Dobrý den pane Matyáš, firma mi namontovala duomix od firmy MUT bez servopohonu, tak se chci zeptat jestli můžu pouze dokoupit servopohon od firmy MUT a bude to fungovat z řídící jednotkou kotle Hercules duo? Nebo budu muset koupit jak duomix tak i servopohon danný výrobcem. Děkuji za odpoveď
Prosím poradí mi někdo s nastavením kotle Viadrus duo .děkuji.
RH Roman Hynek @roman.hynekjak to teď máte nastavený
Dobrý den, v kotli Hercules duo topíme již přes dva měsíce. Souhlosím s názorem že to chce pevné nervy. Ale čím víc se "šťourám" v nastavení je to lepší a lepší. Bez vyhasnutí (alerm5) fungujeme již 3 týdny. Předchozí zastavení nebyli způsobené uživatelským nastvením kotle ale nepořádkem v uhlí způsobeným pravděpodobně při uskladňovaní do uhelny a také několika extrémě velkými kusy. Od té doby dmáme na zvýšenou pozornost při nakládání do násypky. Také násypku nepřeplňujeme, pouze po okraj. Rád si vyměním informace s někým zkušenějším.
p.scheuere Rozdílu mezi námi bude asi více já mám litinové radiatory a nemám el.ovládaný 4cestný ventil hodnoty které vám říkám u mě funguji pomer 12 ku 50 je zhruba 1ku4 zkuste 10ku třiceti neboli 1 ku 3 v jiných poměrech je to zkoušení neustale až vám to bude šlapat jak hodinky
ČD ČERVENÝ DALIBOR @cerveny.daliborDobry den ,mel bych prosbu mohl by jste mi rict jestli je pravda, ze kotel duo musi bezet nad 65 stupnu ci nikoliv a jak ho mate nastaveny vy. Ja vytapim tri byty a kdyz zapojim vsechny teplota mi klesne na 62 stupnu a nestoupa a kotel mi bezi cely den.Jestli muzete poradit byl bych rad. Myslim dobu posuvu,cekani,nastaveni ventilatoru. Topim hnedym uhlim a chtel bych poradit od nekoho kdo ma s kotlem dobre zkusenosti dekuji Balaz
p.Linda nevím proč by nemohl kotel odpočívat pul hodiny když ho hlídá prostorový termostat.Mětakto nastavený kotel funguje a nemám nejmenší duvod psat nejaké nesmysli. mám 130litinových članku a jejich setrvačnost je zřejmě duvod takto nastaveného kotle
Pani,chcem sa Vas opytat ci mate viaceri z Vas upraveny horak rsp. rost na prepadavanie popola?? Je to potrebne?? Dakujem
MR Marcel Rozek @marcel.rozekp. rozek já jsem taky nechával stáčet reortu protože popel špatně přepadával
pane Rozek myslím že obavy nejsou na místě .Kotel vám musí spustit technik který má certifikaci aby vám výrobce garantoval záruku.kotel je nutno nastavit a to podle vašich podmínek.Množství vody v systému ,4cestný ventil,množství vzduchu,kvalita a vlhkost topiva S PELETAMI NEMÁM ŽÁDNÉ ZKUŠENOSTI.a hlavně správný poměr delka´a frekvence podávání paliva a to při plném výkonu který vy potřebujete a také v klidovém režimu v návodu je pomocná tabulka které je dobré se orientačně držet
Zdravim Vas,pred dvoma mesiacmi som si kupil Hercules Duo. Prave dokoncujem stavbu domu a pomaly by som to chcel spustit. Ale ako tak citam o tom kotli,tak zacinam mat krce v zaludku,pretoze som si ten kotol kupil presne koly bezproblemovej prevadzke. Neviem co si mam teraz mysliet,alebo co sa mam opytat,pretoze ja som dost casto mimo domova a myslim ze manzelka bude vediet akurat nasypat pelety do zasobnika :-) Chcem sa opytat,kolko vydrzi ten mensi zasobnik z peletkami? Kotol este nebol nikdy spusteny je novy. Je potrebne zavolat niekoho zodpovedneho na spustenie koly zaruke? Ake technicke zmeny treba uskutocnit,aby som to mal bez problemou? Na co mam poukazat ked mi to pridu dat do prevadzky? Dakujem
MR Marcel Rozek @marcel.rozekp rozek s peletkami jsem topil asi dva měsíce a to ten kotel topí dobře udávají že spotřeba kotle na provoz s peletkami je asi 5-6 tun na sezonu a to za ty dva měsíce by to tak odpovídalo a i popelník sem vynášel jednou za týden ,pokud pořídíte peletky levně tak se to vyplatí ale dnes se pohybují nad 4 koruny za 1 kg tak ten provoz je potom drahý pokud máte zdroj kde koupit levně tak je lepší topit peletkami
Mozno by ste mali skusit kotol elektromet ktory je spičkou v spalovani eko hrasku a nie az tak drahy www.ohrievaciatechnika.sk
Dobrý den Pane Scheuer,mail se mi nedaří odeslat tak vám to napíšu sem.
Dobrý den,děkuji za poslání tabulky snad to nějak poladím.Já mám problém v tom že když chci zvíšit výkon tak mi najednou začne třeba po hodině kousky nespáleného uhlí a potom se to udusí teď topím na 10/36 a zkusil jsem to na 10/30 a po půl hoděce topení už to nestíhalo spalovat tak jsem to nastavil zpět.Chěl jsem se zeptat jak ladíte vzduch já teď to mám cca na polovinu když to dám více tak se mi to šíleně spejká a mám po půl dnu plný spalovací prostor spejkanců.to mi kdyžtak také můžete napsat jak to ladíte.Uplně by bylo nejlepší kdyby jsem se za vámi stavil.Odkud jste?
S pozdravem kukla Josef
JK Josef Kukla @josef.kuklaDobrý večer,koukám pánové,že kotel je lepší zábava než televizní pořady na silvestra, proto se rád připojím...
Já také uvažuji o koupi VIADRUS DUO a popřečtení několika názorů jsem na rozpacích....nezkoušel někdo z vás v tomto automatu pelety? A s jakými zkušenostmi?
Ja som mal podobny stres ked som si minuly rok kupil automaticky kotol. Tiez som zo zaciatku bol stale v kotolni.
Tento rok, chodim iba obcas prilozit, obcas vyberiem popol, a 2 krat som kotol cistil. Takze o kotli takmer ani neviem...
Vas problem by som videl v uhli a v nedostatku skusenosti s kotlom. Skuste tam dat polske cierne uhlie do automatov - tzv eko hrasok - ekogrozsek a potom napiste...
Pekny den
Zdravím,zajímalo by mne, jakou negativní zkušenost s kotlem typu Hercules Duo máte...sám uvažuji o jeho koupi. Rád bych se proto vyvaroval nějakým problémům. Děkuji.
MM Martin Malý @martin.maly915Dobrý den p.Malý,
tento kotel mám v provozu zhruba 2 měsíce, výkon kotle daklarovaný výrobcem je výmysl, jak jsem zjistil při sledování různých diskuzí na netu. Já mám jeden hlavní problém a to, že kotel nehoří, vytváří se mnoho popela, když chci mít v baráku teplo, tak musím přihodit dřevo. Výrobce se mě snažil vnutit to, že to je uhlím, ale bohužel vyzkoušel jsem již čtyři druhy uhlí a výsledek je stejný. Zkoušel jsem již různé druhy zapojení kotle, různé druhy režimu provozu kotle ( podávání, prodleva, vzduch ), ale výsledek je nulový. Pokud náte zbytečných 70.000 kč, hodně volného času, který chcete strávit u kotle kupte si Hercules DUO, výrobce a prodejce Vám budou vděční a Vy budete nešťastný. Kdo má špatné zkušenosti s tímto kotlem nejsem jediný. Stále shnáním další majitele tohoto kotle pro výměnu zkušeností, ale asi jich moc není a nebo nemají čas sedět u počítače a serfovat na netu, protože tráví veškerý volný čas u kotle jako já.
S pozdravem Scheuer
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.