Sledování spotřeby ZP, aneb spotřeba=f(průměrná venkovní teplota)

Sledování spotřeby ZP, aneb spotřeba=f(průměrná venkovní teplota)

Poslední rok jsem pravidelně prováděl sledování spotřeby zemního plynu při vytápění našeho RD, stav plynoměru jsem odečítal 2x týdně (v pondělí a v pátek v cca 18:00 hod), souběžně s tím jsem si zaznamenával i průměrnou denní venkovní teplotu ve sledovaném období.

Dnes jsem si výsledky v excelu aproximoval lineární funkcí a došel jsem k tomuto relativně zajímavému závěru:

(spotřeba ZP v m3) = 11,4 - 0,80 x (průměrná denní venkovní teplota ve st.C)

Z výsledku plyne, že při cca 14st.C venku by spotřeba plynu měla být již nulová (čekal jsem spíše protnutí někde kolem 18 až 19st)... čemuž lze celkem věřit, protože při této teplotě je na začátku topného období kotel ještě odstaven (netopí se vůbec).
Došli jste při svém sledování k obdobnému výsledku?
Nebylo by pak lepší/korektnější počítat denostupně spíše ke 14st.C než k 19st.C?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.