Rozpočet 2x vyšší než cílová částkaV první řadě chci poděkovat všem, kteří přispívají na tomto fóru - moc jsem se z toho poučil. Osobní zkušenosti se stavbou jsou obzvláště poučné.
Je uklidňující slyšet, že lidé narážejí na stejné problémy jako my. V našem případě jsme chtěli se stavbou začít tento měsíc, ale naprosto jsme se zadrhli na rozpočtu. Projekt jsme dělali individuální s tím, že naše představa byla 3,7 mil (komplet). K našemu velkému zděšení, se však nabídky od stavebních firem pohybují téměř na dvojnásobku (7,2 mil).
Nevíme co s tím. Osobně to nedokážu zhodnotit, jsem spíše z IT oboru, ale inspiroval mě následující příběh ze skutečného života.
Don Tapscott ve své nové knize Wikinomics popisuje příběh svého souseda, který pracoval pro geologickou firmu, která se zabývala hledáním zlata. Měl k dispozici spoustu geologických dat, ale jeho inženýři mu nebyli schopni s těch dat nic vyčíst. A tak po dlouhodobé frustraci se rozhodl data, která jsou normálně velmi střežena, publikovat na Internetu. Ozvalo se mu desítky odborníku z celého světa a s jejich interpretací se mu podařilo objevit několik nalezišť.
Napadlo mě, že uz mi opravdu nezbívá nic lepšího, než také publikovat svá data na Internetu. Snad mi někdo poradí, kde je možné ušetřit.
Jde mi hlavně o hrubou stavbu, neboť chápu, že vnitří záležitosti závisejí především na nás. Přikládám foto pozemku pro představu zemních prací.
Vlastní stavba (bez inženýrských sítí) vychází na 6 mil + 0.5 mil DPH. Jde o klasiku v porothermu, topeni je dole podlahove a nahoře radiátory; rozmery asi 11x16m; dvojgaráž; komín, krb.
(Omlouvám se za ten link, je to jedinná stránka, ke které mám přístup)
http://www.optimalizace-vyhledavace.cz/r…