TZB-info - Výpočet oslunění/zastínění…
Výpočtem lze určit procento zastínění okenní plochy a délku stínu od markýzy nebo balkonu či jiné konzoly nad oknem, dále od ostění a nadpraží, a to v jakýkoliv den v roce. Výpočet platí pro…
Dobrý den,stavíme dům na jižním svahu,kdy celá přední stěna bude prosklená.Od které firmy a jaké parametry oken doporučujete,aby splňovaly normy pro nízkoenergetický až pasivní dům.Velikost prosklenné části domu je 12m x2,20m.Okna pevná,fixní dělená po částech 1,m x 2,20m.Prosím doporučte dobrá kvalita x dobrá cena.
toto téma je už hodně staré.....můžu požádat o vaši verzi ideálního řešení ? uvažuji o prosklení celé jižní strany až…
před 5 roky
Dlouho jsem ZR nechtěl ("návratnost", obavy o mikroby, čištění, čerpání kondenzátu), ale nakonec mě manželka…
před 15 roky
75cm bohate dostacuje:-) bracha to ma spocitany na 80cm.ja mam 90cm. zalezi na orientaci. trojskla dokazi velmi…
před 15 roky
272 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, rovněž řeším okna pro svůj dům - bungalov 7x16m z VPC 175mm + 30cm EPS, s maximem oken na jih na slunečném pozemku - jižní stráň. Již jsem si vyčetl a našel odkaz https://stavba.tzb-info.cz/tabulky-a-vyp… řešící přesah stínění vůči oknu a tedy míru zastínění vs oslunění v průběhu roku. Za pomoci tohoto vynikajícího prográmku je možno snadno určit, kdy a s jakým přesahem bude jaké okno a jak zastíněno. Potíž je v tom, že nevím, co mám chtít - na co mám dimenzovat přesah. Od které části roku mám vlastně chtít, aby přesah stínil a v které části roku naopak aby byla okna osluněná? Lze prostě říct, že když chci vevnitř 22C, tak do dne v průběhu roku, kdy je venkovní teplota méně než 22C, tak budu osluňovat a když je venkovní teplota vyšší než 22C, tak stínit? To mi přijde podezřele jednoduché, poraďte, jak je to?
JS Jan Smíšek @jan.smisek957predpokladam,ze uvazujete jen o trojsklech.
co se mi osvedcilo v praxi je vhodne celozastineni cerven cervenec.trojskla toho tepla do baraku moc nepusti.ja to uplne jina kategorie nez dvojskla.
Určitě je to zajímavý nápad, ele my ty parapety uvnitř chceme, radiátory samozřejmě nechceme, to záleží taky na druhu podlahy, jaké zvolíme vytápění, aby jsme nedávali pod dřevěnnou podlahu podlahové topení.
S těmi trojskly to tedy technicky možné není? Varianta se dvěma dvojskly se nám zdá už opravdu hodně finančně náročná, víme, že okna budou veliký finanční obnos v rozpočtu našeho domu, proto by jsme uvítali variantu s trojskly, proto jsme hledali i možná co nejlehčí trojskla vzhledem k hmotnosti ukotvení do dřevěnné konstrukce.
VŠ Veronika Štoková @veronika.stokovaa proč Vám vadí podlahové vytápění?
Dobrý den,
mohu doporučit VEKRU a.s..
M. Zvelebil
MZ Milan Zvelebil @milan.zvelebilM. Zvelebil, Obchodní zástupce Vekra a.s.
Díky za diskuzi k ovčí vlně, začal jsem se o ni zajímat po přečtení příspěvků na tomto portálu k praktickému provádění parozábran. Vím o jednom staviteli, který má podkroví roubenky zateplené ovčí vlnou bez parozábrany, osobně jsem ho navštívil, mám i fotky, bohužel to má hotové příliš krátkou dobu. Beru samozřejmě připomínky, že ve střešní konstrukci jsou materiály, které vlastnosti ovčí vlny nemají -krokve, sádrokarton, podbití prkny... Ještě zkouším zetě v Německu na nějaké reálné reference, kde je údajně zateplování ovčí vlnou víc rozšířené než u nás. Ještě jednou díky za tenhle portál a jeho dikuze!
Karel Schneider
KS Karel Schneider @karel.schneider740Podle mě je možné za určitých podmínek i akceptovat střechu bez parozábrany s jakýmkoliv vyplněným materiálem, ale bez pojistné hydroizolace a provětrávací mezereou.
Hlavně taky jde o to co na to řekně průvzdušnost?
Mě by zas zajímaly polyamidové parobrzdy, ještě jsem o žádné aplikaci v ČR nečetl a určitě jsou jich stovky.
Propouští vlhkost v létě a zadržují v zimě.
Dále mi taky chybí klasické čísla z praxe, dříve se běžně měřilo a zjišťovaly izolační učinky vaty s vodou, ale to byla jiná doba.
Dotaz na poslední příspěvek p.Špora: máte izolace ovčí vlnou i v podkroví - s parozábranou nebo bez? Již delší dobu po téhle informaci doslova pídím. Je-li možné odpovědět, předem mockrát děkuji. Karel Schneider
KS Karel Schneider @karel.schneider740Ovčí vlnu mám na vnitřní straně obvodových stěn (vnitřních 8 cm) a ve vnitřních příčkách (8 cm). Parozábranu v obvodových stěnách mám (hned za vrstvou ovčí vlny). Bez parotěsné vrstvy sice teoreticky konstrukce s ovčí vlnou může být (s odvětrávanou mezerou na vnější straně), ale já bych to s ohledem na další materiály ve stěně nedoporučoval. Vlhkost do konstrukce prostě nepatří (kromě pár vnitřních centimetrů pro regulaci výkyvů vlhkosti v interiéru).
dobrý den,já mam okno na jižní straně cca 70% . zatím mam návrh http://www.saint-gobain-sklo.cz/ konkretně od fi. VEHA U 0,6m2 pak http://www.izolacniskla.cz/kontakty.php U 0,7. a pak mě doporučovali http://www.internorm.cz/cps/rde/xchg/int… ale ten je dost drahý.:)doufám v bezrámové provedení.firmy na okna na mě koukali jak na cvoka, co že to chci. na stavbu se připravuju, vše mam zatím jen v teo. rovině. krásny den zuzik
Zdravim, mel bych dotaz. Cetl jsem v jedne knize ze troj skla nejsou vhodne pro osazení jiznich stran. Prostredni sklo je dosti tepelne namahane pri svitu slunce se stava ze praska prostredni sklo. Trochu me to zarazilo protoze take uvazuji o osazeni domu troj skly. A pry u nasich zapadnich sousedu od techo oken ustupujou. Muzete mi k tomu neco napsat. Zda se mi to nejake divne.
MS MAR SIN @mar.sin171Co to bylo za knihu?
Je to nesmysl. Kdysi mi něco podobného tvrdil obchodník od Saint Gobainu, tam se to ovšem týkalo prostřední tabule, která byla pokovená - pokud chtěl zákazník pokovenou prostřední tabuli, dělali jí z důvodu teplotního namáhání kalenou. To má alespoň racionální základ, ale i tak si nemyslím, že by k nějakému prasknutí mělo dojít, protože k ohřívání prostřední tabule dochází pomalu a rovnoměrně v celé ploše i objemu. Sklo (a to i to s pokovenou vrstvou), je pro větší část slunečního spektra propustné, tj. nějaké velké ohřívání se neděje. Navíc pokud by měla být některá z tabulí nějak hodně namáhaná, byla by to ta vnější, protože zde je největší teplotní rozdíl na jednotlivých stranách tabule.
Problém může nastat v okamžiku, kdy sklo nějakým způsobem na velké ploše zneprůhledníte, tj. "připlácnete" na něj něco neprůhledného, a úplně to dorazíte, když použijete něco špatně tepelně vodivého. Taková polystyrenová deska, připlácnutá na sklu, je skoro jistý způsob, jak zlikvidovat sklo - praskne vnitřní tabule, a to zpravidla v zimě v době čisté oblohy v pozdních večerních hodinách, kdy tabule byla přes den rozehřáta na vysokou teplotu a následně v noci prudce klesne teplota vnějšího vzduchu - rozdíl teplot na jednotlivých stranách tabule, zejména v blízkosti rámečku, přesáhne únosnou mez. Toto mohou způsobit dokonce i interiérové žaluzie. To se ovšem netýká jen trojskla, ale (a dokonce ve větší míře) i dvojskla.
Chtěl jsem také dělat na svém RD velké prosklení,od podlahy.Zdravý rozum zvítězil a toto jsem po uvážení a přečtení mnoha nářků vzdal.A dobře jsem udělal.Není jednoduché vytvořit bezproblémový práh u dveří/tepelné mosty,možnost zatečení/nutnost odmetání sněhu,zvýšené nároky na údržbu spodního profilu a skla atd/.Jedny dvojité dveře na zastřešenou terasu a z ostatních oken 220 jsem udělal 170 s 50 cm vysokým parapetem.Doporučuji velmi dobře zvážit a oprostit se toho"když ono je to tak krásný".Navíc, tím, že celou stranu prosklíte v zimě moc tepla od slunce nezískáte.
JN Jaroslav Novák @jaroslav.novak167Ani s jednou poznámkou nemohu souhlasit (snad kromě té údržby).
Nechápu, jak souvisí řešení prahu s plochou zasklení. U velkoplošného zasklení máte stejný podíl otvíracích oken jako u zasklení běžného, tj. řešíte naprosto stejné problémy s prahem. U fixního zasklení problém s prahem není. Údržba je jistě náročnější (mytí skel), ale ani to není tak hrozné jak to vypadá na první pohled - my jsme to řešili zakoupením profesionální soupravy na mytí výloh a osvědčilo se to. Umytí jedné tabule (cca 5 m2) trvá zhruba stejnou dobu, jakou zabere umytí okna běžné velikosti (cca 1 m2) klasickou metodou, a výsledek je (subjektivně) lepší. Ostatně - soupravu si od nás půjčují i sousedé s běžnými domy...
Tvrzení, že prosklennou stěnou mnoho tepla nezískáte, nebudu komentovat, k tomu jsem zde napsal již desítky příspěvků. Jsou v nich i konkrétní čísla, tak si je najděte, budete asi dost překvapen.
Děkuji za informace,s venkovním cloněním oken se počítá,rovněž zvažujeme,zda trojskla nebo dvojskla.Jsme teprve ve fázi přípravy projektu a přejeme si mít dům,který při počáteční vyšší investici do oken,hrubé stavby a topení,nám o to víc ušetří na běžné režii domu při bydlení.Na jižním svahu si snad ani neumím představit jiný dům,než hodně prosklený,využívající co nejvíce energii od sluníčka.Plastová okna se nám nelíbí,a dřevo je moc náročné na údržbu.Rovněž mi bylo řečeno,že trojskla se do hliníkoých rámů nezasazují.Je to pravda?Co tedy doporučíte?Děkuji za jakékoliv informace.
VŠ Veronika Štoková @veronika.stokova525"Rovněž mi bylo řečeno,že trojskla se do hliníkoých rámů nezasazují"
To je kravina na ntou. Velké formáty trojskel bych do plastu ani dřeva nedával pro velkou hmotnost. hliník je ideální.
Zasklení:
Nejlepší poměr cena/vlastnosti nabízí dvakrát pokovené trojsklo s mezerami 16 mm plněnými argonem (s plastovým nebo nerezovým distančním rámečkem). Vzhledem k velké ploše doporučuji alespoň vnitřní tabuli z bezpečnostního lepeného skla (ani ne tak kvůli zlodějům, jako hlavně kvůli bezpečnosti, zejména dětí), těch cca 500,- Kč/m2 navíc za to stojí.
Rám:
To je hlavně na Vašem uvážení - existují kvalitní plastové, dřevěné, ale i hliníkové nebo nerezové rámy. Zde těžko radit, protože každý z nich má své plusy a mínusy. V podstatě jediný požadavek, který je jasný (samozřejmě kromě rozumné hodnoty U), je možnost zasklení dostatečné tloušťky skla - ne každý rám umožňuje zasklení sklem uvedeným v předchozím odstavci. Nicméně u fixních oken bych uvážil, jestli vůbec má smysl sklo vkládat do běžného (a drahého) rámu. Není problém prosklennou část rozdělit na několik menších například dřevěnými sloupky (pomohou i statice domu) a sklo osadit přímo do nich.
Ještě bych rád upozornil, že u takto velkorysého prosklení je bezpodmínečně nutné zajistit letní stínění, a to z vnější strany - vnitřní stínění je nanic.
JŠ Jaroslav Špor @jaroslav.sporosobně bych dnes asi nedal trojsklo na jih měřil jsem tepelné toky černým tričkem a nic moc alespoň u mě a okno je takové tmavé 4-12-4-12-4 a vrcholem všeho je hliníkový rámeček.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.