samotížka a ventilyDobrý den, řeším následující problém:
koupil jsem před rokem RD - snížené přízemí (chodba,koupelna,WC), přízemí, patro a podkroví, ve sklěpě byl kotel na uhlí 34,6kW (samotíž-otevřená exp.nádoba). Topné větve: 1.větev:3 radiatory (dále jen "R") ve sníženém přízemí, 2.větev: 1 "R" přízemí + 1"R" 1.patro + 1 "R" podkroví, 3.větev 1 "R" přízemí + 1"R" 1.patro + exp.nádoba-půda, 4.větev 2 "R" přízemí + 2 "R" 1.patro (snad z toho jde něco pochopit).Vše se samozřejmě větví a opět schází ve sklepě u kotle. Nyní ten problém, dokud fungoval již zmíněný "starý kotel (bez ventilů a pod.blbostí), vše topilo jak má (pravda, ve sníženém přízemí trvalo trochu déle než se to ohřálo, ale bez problému), kotel se odebral do věčných lovišť (ocelový, dle roku výr.vydržel 15 let) a já na doporučení koupil Dakon DOR 25 MAX (27kW-ten starý byl dost předimenzovaný-pořád jsem ho dusil,nejspíš jsou o cca. 1,5 - 2 kW předimenzované i radiátory v obytných místnostech- v systému mám 500l vody), s kotlem není problém, jsem až na drobnosti spokojený, ale topenáři mi tam nainstalovali 4 cestný ventil(ruční ovl.) a nyní mi ve sníženém přízemí a v přízemí hřeje jen horní 1/3 radiátorů- ať nastavím co nastavím, navíc aby původní zpátečka 1.větve šla přes onen ventil, tak před ventilem je ve tvaru "L" vedená cca.40cm vzhůru, aby se na něj mohla zapojit. Může 100% fungovat 4 cestný ventil na samotíž? A co ta zpátečka co jde vzhůru, studená voda přeci nahoru nepůjde pokud nebude topení dost vysoko aby to utlačilo? Uvažuji, že je to nechám předělat do původního stavu, čímž se však připravím o ten ventil a nebudu schopen dodržet nějakou rozumnou teplotu na zpátečce do kotle a vystavuji se nebezpečí že brzi odejde (dle výrobce), ale já v baráku nemůžu topit na 80-90 st(na kotli), nebylo by tam k vydržení, a když budu topit na 60 st. a na zpátečce cca. 40 st. co nízkoteplotní koroze? (čerpadlo nechci)
dík za Vaše reakce. Vlasta