O víkendu jsem provedl měření teploty, vlhkosti a některých dalších veličin ve svém NED.
Co jsem konkrétně měřil a co jsem tím sledoval:
1) Vnitřní a venkovní teplotu a vlhkost (kromě dalších veličin)
2) Rozdíl mezi nejnižší a nejvyšší teplotou a vlhkostí
3) Vliv slunečního záření (solární zisky)
4) Akumulační schopnost objektu s pohledu poklesu teploty s časem
5) Vliv přítomnosti obyvatel domu na teplotu a vlhkost
6) Vliv některých elektrospotřebičů na teplotu a vlhkost
V příloze je tabulka měření, které bylo prováděno od soboty 15.00 hod do neděle do 15.00 hod pomocí meteorologické stanice WS2350. Snímač vnitřní teploty a vlhkosti byl umístěn v obývacím pokoji, který je společný s jídelnou a kuchyní. Po celou dobu měření bylo vypnuté topení v celém objektu. Konkrétně přímotopné panely, které tvoří jediný zdroj tepla. Objekt je přízemní bungalov o zastavěné ploše 100m2 s vnitřním zateplením. Technologie stavby a druh zateplení je podrobně uveden v jiných diskuzích jak zde, tak hlavně na www.living.cz
Poznatky z měření:
U vnitřního zateplení je často uváděno, jako nevýhoda, absence tepelné akumulace. Na měření je vidět, že toto tvrzení moc neplatí. Je to v podstatě pochopitelné. Každý objekt, i ten s vnitřním zateplením, má podlahy (většinou betonové), stěny, nábytek, spotřebiče apod. To vše tvoří akumulaci. V mém případě je nejvýznamnější částí vrchní železo-betonová plovoucí deska o tloušťce 7cm a ploše cca 80m2. Což je přibližně 5,6m3 betonové hmoty. V tabulce je vidět, že teplota klesá až od 23.00 hodiny, kdy jsme šli spát. I ten pokles je ale velice pozvolný, přibližně o 2°C a končí v době, kdy jsem v 7.00 hodin vstával. Pak už je vidět vliv přítomnosti jedné osoby a to, že jsem vařil čaj. Po 8.00 hod se již opět projevil vliv sluneční energie.
Solární zisky prostřednictvím oken a dveří jsou velmi významné. Obývací pokoj s jídelnou a kuchyní má okna a balkonové dveře na jih a zároveň další dvě okna na západ. Tudíž slunce topí od rána až do večera. Tento pozitivní jev je velkým přínosem v průběhu celé zimy. Bohužel domek stojí na Vysočině, v místě, kde jsou občas mlhy, jinovatky a slunce občas stávkuje.
Při měření jsem sledoval rozdíl teplot a vlhkostí, jak uvnitř, tak venku. Přesto, že venkovní teplota byla v rozmezí od -4,2 do 15,9 stupňů, což je rozdíl 20,1°C, tak se vnitřní teplota pohybovala od 19,5 do 23 stupňů, rozdíl jen 3,5°C. Poměrně stabilní hodnoty jsou u vnitřní vlhkosti vzduchu v rozmezí mezi 55 do 64%. Tato vlhkost je částečně ovlivněna množstvím kytek a hlavně sazenic muškátů, které má manželka snad všude. Ovšem rozdíl venkovní vlhkosti je významně vyšší. Pohybuje se od 35 do 89%.
Na závěr musím dodat, že jsem si vědom jen malého časového výseku z pobytu v domku, který je TZ mezi PD a NED. Měření bude probíhat dál a pokud by to někoho zajímalo, tak mu rád poskytnu podrobné údaje.
prosim fany fany mohl by jste se mi ozvat muj email berysak@seznam.cz.Mam na vas par otazek.
před 12 roky
Prasknutí (netěsnost) je ten nejmenší problém,. Stačí pod nádrží miska s odpadem. Horší bude ta statika.
před 14 roky
to bych nedaval co kdyz zacne tect,nedej boze,kdyby praskla. to by musela byt cela z nerezu jako mam ja - urcena pro…
před 14 roky
184 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení