Nilan VP18 vs Atrea duplex RB 730/370Dobrý den,
potřeboval bych poradit při řešení následujícího dilematu. Mám hotovu hrubou stavbu rodinného domu s obytným podkrovím. výpočtová tepelná ztráta při minus 12 je dle jednoho projektanta 2,9 kW a 3,7 u jiného, řekněme že pravdu má ten pesimističtější. Stěna je sendvič int->ext 5 cm EPS, 15 cm beton, 25 cm EPS. Střecha sedlová, plánovaná izolace vata 40cm. Dům má rozměry 9,3m x 10,8m s delší stěnou orientovanou k jihu. Okna budou s trojsklem, celková plocha asi 29m z toho 15m na jih, na sever nic. Snažím se přiblížit pasivu a tudíž musím počítat s řízeným větráním s rekuperací. Zemní registr mám hotový a komín pro kamna na dřevo také.
To dilema spočívá v tom zda použít teplovzduch od atrey, jako zdroj tepla co nejmenší elektrický kotel (solár a IZT nechci z ekonomických důvodů) a na ohřev vody obyčejný boiler, nebo nilan VP18 a elektrický přimotop v každé obytné místnosti (6x500W).
u atrey se mi líbí cirkulace a nelíbí se mi nemožnost regulovat teplotu v každé mistnosti zvlášť.
u nilanu se mi libí možnost levného ohřevu TUV, celková jednoduchost a různá teplota v různých místnostech. nelíbí se mi cena. otázka je také, jestli mám u této jednotky investovat 10 tis do možnosti 1kW chladicího výkonu.
předem děkuji za názory