opět dehtování komínu..topím převážně suchým dřevem a přesto se mi komín v nejhornější partii dehtuje_je to místo, kde vyúsťuje komín nad střechu(čili v poměrně vlhkém prostředí) u kotle nepoužívám horní klapku (stále otevřená)kotel zbytečně nedusím, snažím se mít v kotli vždy tzv.průvansem zastáncem metody odhořívání(při prohořívání se mi zdá kotel víc a časteji zanešen, při odhořívání čistím jednou za 7-10dní)komín pravidelně protahuji 1x za 4-6týdnů..
komín je cca 8m vysoký, azbestocementová vložka 15cm průměr, kotel Opop H 424(tento kotel má vývod průměr 16cm na vývodu z kotle redukce160/150 a asi 30cm roura tzv."napřímo" _ten to kotel mám první topnou sezonu předtím sem měl skoro 20let opop h418-ku..),v kotli si myslím že topit po 20letech umím, ale za ty léta je v uvedené partii docela nános dehtu, dotaz zní, než přepojím kotel na druhý sousedící komín toho samého průměru co udělat proto abych nemusel za dalších 20let frézovat komín, díky za rady všem
občas použiji kominíčka a z profikrbů zakoupené čistící sáčky..nic nepomáhá, chtěl bych komín zachránit, ale zdá se mi že jinak než mechanicky očistit to nepůjde... či existuje i jiná varianta?