Jaký topný systém RD zvolitDobrý den,
chtěl jsem poprosit zasvěcené, zda by mi mohli poradit, sdělit osobní názor týkající se vytápění nového RD. Jedná se o sendvičovou dřevostavbu, malý domek s obytným podkrovím, s tepelnými ztrátami pod 5kW.
K topení budu využívat elektriku a krbovou vložku či krbová kamna na dřevo. Podle kusých informací, které jsem sesbíral, mně napadla tři řešení, ale nevím, které je to nejefektivnější a zároveň investičně nejméně náročné.
První variantou jsou elekt.přímotopy a krbová vložka s teplovzdušnými rozvody. Obávám se však vázanosti na elektriku do budoucna, nemožnosti vytápění propojit do jednoho systému a suchého vzduchu a nečistot z teplovzdušného vytápění, obavu mám též z přetápění, pokud bych topil krbovou vložkou.
Druhou variantou je elektrokotel s teplovodními rozvody k radiátorům, krbová vložka by byla napojena do stejného okruhu přes akumulační nádrž. Na této variantě mě mrzí ztráta cenného potenciálního úložného prostoru, který spolkne akumulační nádrž. Obávám se cenové náročnosti této varianty a toho, aby vynaložené prostředky byly efektivní s ohledem na kvalitu vytápění a snazší regulaci tepla z krbu.
Třetí varianta by mohla být elektrokotel s teplovodními rozvody k radiátorům, krbová vložka by byla napojena do stejného okruhu bez akumulační nádrže. Obávám se špatné možnosti regulace tepla z krbu a přetápění, narozdíl od druhé varianty nevím, jak by bylo jednoduše možné do budoucna připojit solární panely.
Děkuji vám za všechny vstřícné příspěvky.
David