Uzavírací kohout k láhvi Propan Butan 2 kgJiž řadu let používám k plynovému sporáku na chatě malou láhev na PB s uzavíracím kohoutem a regulátorem tlaku. Ten použitý kohout po našroubování do láhve má ovládací kolečko kohoutu směrem nahoru a příruba s levým závitem pro namontování regulátoru je vyvedena ve vodorovném směru. Při otáčení kohoutem se vysunuje z ventilu směrem dolů tyčinka, která stlačí uzavírací kuličku v láhvi a tím se pouští plyn do spotřebiče.
Při provozní revizi bylo zjištěno, že kolem ovládací hřídelky kohoutu jsou malé úniky plynu. Chtěl bych kohout vyměnit za nový, ale v prodejnách jsou k dispozici jen kohouty, které mají ovládací kolečko ventilu vodorovně a příruba pro regulátor směřuje vzhůru. To mi nevyhovuje, protože hadička z regulátoru pak směřuje vzhůru a musí se nepřirozeně nasměrovat ke spotřebiči. Navíc při montáži ventilu na láhev pevná tyčinka již stlačí kuličku v láhvi, takže před dotažením kohoutu na láhev unikne malé množství plynu (původní kohout tuto vlastnost nemá).
Moje dotazy zní:
1. Lze někde koupit nový ventil ve shodném provedení, jaký jsem popsal a dosud používal.
2. Pokud se takový ventil již nevyrábí, neví někdo z čeho je zhotoveno těsnění kolem hřídelky, aby se dal původní ventil opravit. Nechci ventil rozebrat předem a zjistit co v něm je, protože než seženu materiál na utěsnění hřídelky, nemohl bych sporák používat (stávající úniky jsou velmi malé a jsou jen úplně na konci zdvihu ventilu v otevřené poloze, takže zatím je přívod ke sporáku ještě bezpečný).
Děkuji za radu a vaše zkušenosti.