Moje solárko...Je nás v baráku 2,5

Reklama
Moje solárko...Je nás v baráku 2,5

Co je lepší ohřívat se sluncem na Kubě nebo ohřívat kus železa na střeše?

Všechny níže uvedené náklady se dají eliminovat použitím jiných technologiíí a udělátek, dobrým nápadům apod.
Např. použítí tvrdého pájeného spoje je asi výrazně levnější a trvanlivější.

První investice:
telefony-bez komentáře

Střešní průchodky:
Pro zhotovení střešních průchodek je ideální betonová krytina a jeji větrací tašky, klasika pálená taška např. Brněnka nám komplikuje život.
Musel jsem si koupit antenní průchodky spolu s prostupovou taškou.
Cena: cca za 2ks 1400 Kč vč. 19% upřesním později

Montáž rozvodů vody ohřívač do přízemí 3990,- bez DPH 9%
Nejsou zde vyčísleny náklady na připojení studené a teplé vody, pouze je oceněna montáž.

Závěr:
Cena se dá velice snížit vhodnou dispozicí a krátkými rozvodami, komplikovaný barák přináší zbytečně vícenáklady.
Cena bojleru se dá třeba zahrnout do ceny přípravy TUV, páč nějak tu teplou vodu stejně musím připravovat.
U mě je solární bojler už druhým bojlerem v baráku.

Solární systém mě dostal do komplikované životní situace, budu si muset půjčit od spořky cca 14% úrok, a dalších lidí abych vůbec to útáhl.

Co jsem si nikdy neuvědomil, že z jednoho kolektorů mohu dostat max 1,78 kW výkonu, proto při porovnání nabídek je nutné se ohlížet na absorpční plochu a kvalitu provedení kolektoru.
Na ohřátí 115 L vody o 35°C je potřeba : 115x4,2x(45-10)=16 905 kJ čili s 1,78 kW kolektorem je nutné, aby slunko svítilo minimálně 9500 sekund což je absolutně minimálně 2,7 hodiny.
A to nepočítám různé bulharskočínské koeficienty, konečná potřebná doba se může výrazně prodloužit.

Provozní náklady solár-hrubý odhad:
8 hodin provoz solárního čerpadla 400Wh 400Wh=0,88 Kč
? příkon solárního regulátoru, ještě ověřím.

Provoz původního zásobníku 3kWH/den= 6,6 Kč
Rozdíl 5,72 Kč za den

Dále solárko mi přineslo to, že mám teplou vodu častěji než jsem míval předtím a méně šetřím vodou, čili cena za vodné a stočné bude taky vyšší, netoufám si odhadnou o kolik páč v některé slunné dny to je i 150%.
Tato poznámka však u některých může být uplně mimo mísu, páč se nezabývájí úsporami apod, klidně možno ji nechat vyšumět.

Na zakrývání občas použiju původní papírovou lepenku, v které byl kolektor dodán.
Ideálním řešením je plochá střecha , alespoň můžete v klidu chodit zakrývat kolektory na rozdíl od sedlové, kde si musím vystačit se střešními okny.
Cena:
kus Al profilu na podepření a pár nerze šroubu a jeden antifuk špagát čili do 10kč.

1 lepenka už mi zmokla po sobotním deštíku

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

10 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.