Moje solárko...Je nás v baráku 2,5Co je lepší ohřívat se sluncem na Kubě nebo ohřívat kus železa na střeše?
Všechny níže uvedené náklady se dají eliminovat použitím jiných technologiíí a udělátek, dobrým nápadům apod.
Např. použítí tvrdého pájeného spoje je asi výrazně levnější a trvanlivější.
První investice:
telefony-bez komentáře
Střešní průchodky:
Pro zhotovení střešních průchodek je ideální betonová krytina a jeji větrací tašky, klasika pálená taška např. Brněnka nám komplikuje život.
Musel jsem si koupit antenní průchodky spolu s prostupovou taškou.
Cena: cca za 2ks 1400 Kč vč. 19% upřesním později
Montáž rozvodů vody ohřívač do přízemí 3990,- bez DPH 9%
Nejsou zde vyčísleny náklady na připojení studené a teplé vody, pouze je oceněna montáž.
Závěr:
Cena se dá velice snížit vhodnou dispozicí a krátkými rozvodami, komplikovaný barák přináší zbytečně vícenáklady.
Cena bojleru se dá třeba zahrnout do ceny přípravy TUV, páč nějak tu teplou vodu stejně musím připravovat.
U mě je solární bojler už druhým bojlerem v baráku.
Solární systém mě dostal do komplikované životní situace, budu si muset půjčit od spořky cca 14% úrok, a dalších lidí abych vůbec to útáhl.
Co jsem si nikdy neuvědomil, že z jednoho kolektorů mohu dostat max 1,78 kW výkonu, proto při porovnání nabídek je nutné se ohlížet na absorpční plochu a kvalitu provedení kolektoru.
Na ohřátí 115 L vody o 35°C je potřeba : 115x4,2x(45-10)=16 905 kJ čili s 1,78 kW kolektorem je nutné, aby slunko svítilo minimálně 9500 sekund což je absolutně minimálně 2,7 hodiny.
A to nepočítám různé bulharskočínské koeficienty, konečná potřebná doba se může výrazně prodloužit.
Provozní náklady solár-hrubý odhad:
8 hodin provoz solárního čerpadla 400Wh 400Wh=0,88 Kč
? příkon solárního regulátoru, ještě ověřím.
Provoz původního zásobníku 3kWH/den= 6,6 Kč
Rozdíl 5,72 Kč za den
Dále solárko mi přineslo to, že mám teplou vodu častěji než jsem míval předtím a méně šetřím vodou, čili cena za vodné a stočné bude taky vyšší, netoufám si odhadnou o kolik páč v některé slunné dny to je i 150%.
Tato poznámka však u některých může být uplně mimo mísu, páč se nezabývájí úsporami apod, klidně možno ji nechat vyšumět.
Na zakrývání občas použiju původní papírovou lepenku, v které byl kolektor dodán.
Ideálním řešením je plochá střecha , alespoň můžete v klidu chodit zakrývat kolektory na rozdíl od sedlové, kde si musím vystačit se střešními okny.
Cena:
kus Al profilu na podepření a pár nerze šroubu a jeden antifuk špagát čili do 10kč.
1 lepenka už mi zmokla po sobotním deštíku