solarni ohrev - ano ci ne?Uvazuji nad porizenim solarniho systemu pro ohrev TUV a rad bych si nechal poradit. Zatim je hotova pouze hruba stavba, takze na jakekoliv realizace je volny prostor. Tepelna ztrata objektu bude cca 9 kW, vytapeni na elektrinu (plyn nemam) plus v jedne mistnosti (45 m2) kamna pro obcasne pritapeni (4-8 kW). Aktualne v byte mame boiler 80l a s vodou vystacime v pohode. Jako optimalni mi prijde elektrokotel Protherm 12 kW a boiler 80-120 l se sazbou CEZu 45D (primotop 20h NT). Uvazuji take nad solarnim ohrevem, ale pro muj pripad mi navratnost prijde mala. Bazen neuvazuji (alespon ne v blizke dobe). Zajimalo by me, jake jsou priblizne investice na porizeni solarniho ohrevu, prip. celeho systemu, jestli mam pri jeho realizaci porad pravo na nizky tarif CEZu, jaka je pravdepodobnost dotace, jak system funguje pri nadbytku tepla (napr. v delsi dobe mimo domov nebo pri velkych vedrech), jaka je spolehlivost systemu? Diky za vase nazory...(strecha nad koupelnou je presne na jih, sklon 37 st., 300m n m.)