Vlhkost části zdi RD - poradíte prosím

LV Ludvík Vácha @ludvik.vacha před 16 roky06.08.2008 08:19:00
Vlhkost části zdi RD - poradíte prosím

Dobrý den,
řeším problém vlhké západní zdi v přízemí starého RD.Jedná se o cca 100 let starou stavbu s kamennými základy, bez svislé a vodorovné izolace.V přízemi domu, kde je tloušťka cihlových stěn cca 90 cm se přesně v místě, kde byl na fasádě porostlý břečťan objevuje vlhkost, která se po vysoušení ventilátory vždy ztratí,ale poté opět znovu objeví.Jedná se západní stěnu RD, kam svítí sluníčko jen pozdě odpoledne.
Původně na této straně domu byly svody okapů svedeny přímo pod barák, bez odvodu vody.Místo, které vlhne není podsklepené o izolaci podlahy nemám žádné info.V místnosti je na podlaze keramická dlažba, omítky čístečně cementové, částešně vap.
Snažím se vlhkost eliminovat svépomocí(finanční důvody), proto mně neodkazujte na geol.průzkum či podřezání celého domu.
Jako první věc jsem podel této stěny(né přímo u ní - bál jsem se narušení kam.základů)ve vzdálenosti asi 15-20 cm, provedl výkop o hloubce cca 50 cm, kam jsem umístil drenážní hadici o prům.100mm a zasypal štěrkem.Nehctěl jsem jít až pod základy - četl jsem o případech jejich vysušení a narušení statiky. Do této drenážní hadice jsou přes gaigery napojeny na rozích domů 2 svody.Vykopal jsem kořeny břečťanu a ten z fasády strhnul(omítka pod břečťanem je místy opadlá, místy dutá - zřejmě břečťan maskoval nekvalitní omítku).
Vlhkost v místnosti se po vysoušení ventilátorem, vždy ztratí, poté se ale znovu objeví.Jsou provedené úpravy smysluplné, mám dále čekat jestli se stav zlepší nebo provést další opatření?? Pomohlo by intenzivní 2-3 denníá vysoušení vysoušecím strojem, který vlhkost přímo odstraňuje?? Nějaké odvětrávací otvory ve zdivu....

Budu vděčný za každý nápad, zkušenost či radu. Schématický nákres přikládám

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.